ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Άνθρακες ο θησαυρός της λίστας του Οδυσσέα;

= ΠΕΜΠΤΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Άδικα φαίνεται ότι περίμεναν πολλοί την δημοσιοποίηση σήμερα της έκθεσης του Οδυσσέα-Τσακ Νόρις για να ενημερωθούν ποια πολιτικά πρόσωπα πήραν ευνοϊκά δάνεια και αναδιαρθρώσεις δανείων από τον πρώην Συνεργατισμό. Η έκθεση δημοσιοποιείται χωρίς τα ονόματα των πολιτικών, τα οποία καταλήγουν ξανά στον Αδάμου ενώ τα ευρήματα, όπως ακούω, πρόκειται για άνθρακες παρά για... θησαυρό.

Η όλη ιστορία με τη νέα έκθεση ξεκίνησε με επίσημες αναφορές του Γενικού Ελεγκτή στη Βουλή από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε έλεγε ότι στο τέλος Οκτωβρίου η έκθεση θα ήταν έτοιμη. Τόνιζε μάλιστα  ότι εξετάζονταν 162 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ). Πρόσωπα που είχαν σχέση με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία από το 2008, και είχαν συνάψει δάνεια από το 2013 και μετά, όταν ο Συνεργατισμός περιήλθε στην κυριότητα του Κράτους.

Όπως περιέγραψε τότε τα 140 ΠΕΠ ήταν εν ενεργεία και πρώην βουλευτές και τα 42 νυν και πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Υπουργοί ή αρχηγοί κομμάτων.Και ως συνήθως εντυπωσίασε τους πάντες που ανέμεναν με ανυπομονησία την επόμενη μεγάλη αποκάλυψή του. Πέρασαν οι μήνες, άλλαξε ο χρόνος, ήρθε το προεκλογικό κλίμα αλλά η έκθεση… ξεχάστηκε. Από πολλούς και από τον ίδιο τον Οδυσσέα Τσακ Νόρις που τόσο εντυπωσιακά την είχε υποσχεθεί.

Ύστερα από πιέσεις και συζητήσεις ο Γενικός Ελεγκτής την ξαναθυμήθηκε και τελικά ανακοίνωσε ότι σήμερα η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί αλλά χωρίς τα ονόματα των ελεγχομένων για προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Τα 162 ΠΕΠ μειώθηκαν κατά πολύ και μας έμειναν μόνο 22 και αυτά θα δημοσιοποιηθούν χωρίς ονόματα. Και όπως λένε φήμες και δημοσιεύματα δεν πρόκειται στην έκθεση να αναφέρονται και πολλά πράγματα και σίγουρα δεν θα υπάρχουν συνταρακτικές αποκαλύψεις για χαριστικά δάνεια και αναδιαρθρώσεις ως αναμενόταν.

Για αυτή την έκθεση όμως υπάρχει και μια διαβολική, θα την έλεγε κάποιος, σύμπτωση. Τις προάλλες στη Βουλή, ενώ αρκετοί ζητούσαν δημοσιοποίηση, έστω και με αρκετή καθυστέρηση της έκθεσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου διερωτήθηκε στη Βουλή γιατί να δημοσιοποιηθεί τώρα η συγκεκριμένη έκθεση και όχι μετά τις βουλευτικές εκλογές. Δήλωσε μάλιστα ότι εάν η δημοσιοποίηση γίνει αυτή τη στιγμή θα είναι λάθος και θα κάνει ζημιά στη Βουλή και στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Δεν θα πάθει κανείς τίποτα αν δημοσιευθεί μετά τις εκλογές» ανέφερε και υπέδειξε την ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των προσώπων. Προς έκπληξή όλων διερωτήθηκε: Ποιος θα ελέγξει εάν ο γενικός ελεγκτής έχει τηρήσει τους όρους εντολής του;

Ο Στεφάνου του ΑΚΕΛ έσπευσε να ταχθεί υπέρ της θέσης του ΔΗΚΟ (της αρχικής τουλάχιστον θέσης) δηλώνοντας πως η Βουλή δεν μπορεί να κάνει τον ντετέκτιβ δημοσιοποιώντας συνεχώς λίστες.

Η δήλωση του Λεωνίδου ξεσήκωσε όμως θύελλα συζητήσεων αλλά και ανακοινώσεων από κόμματα για την ανάγκη δημοσιοποίησης της έκθεσης.

Ύστερα από έντονο παρασκήνιο το ΔΗΚΟ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τάχθηκε «υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα των οποίων τα δάνεια είτε έχουν διαγραφεί είτε έχουν τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης». Και κατέληγε με το εντυπωσιακό «η συνέπεια του ΔΗΚΟ στη βασική του θέση για έλεγχο και διαφάνεια είναι αταλάντευτη». Φτύνοντας ουσιαστικά την… ταλάντευση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου.

Υπήρξαν ανακοινώσεις από την ΔΗΠΑ και τους αποχωρήσαντες από το ΔΗΚΟ βουλευτές της Συνεργασίας που διερωτούνταν γιατί το ΔΗΚΟ άλλαξε ρότα; Γιατί ο εκπρόσωπος του Νικόλα Παπαδόπουλου τα έβαλε με τους όρους εντολής του Γενικού Ελεγκτή και αν η ηγεσία του ΔΗΚΟ αναφέρεται στον ίδιο Γενικό Ελεγκτή, αυτόν δηλαδή που καθημερινά επικαλείται ή επικαλείται τον Γενικό Ελεγκτή μόνο όταν νομίζει της συμφέρει; Και ποιο τελικά ΔΗΚΟ να πιστέψουμε;

Ο Συναγερμός όμως δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Τορναρίτης δήλωσε πως καταθέτει σήμερα σχέδιο απόφασης στη Βουλή με το οποίο ζητά την άμεση δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικούς Ελεγκτή, εννοείται με τα ονόματα των ΠΕΠ.

Σημειώνεται πως τα ονόματα θα δοθούν σήμερα από τον Οδυσσέα-Τσακ Νόρις στον πρόεδρο της Βουλής και στην αρμόδια Ad Hoc επιτροπή. Το παράδοξο με τον Αδάμου είναι που ενώ για τη λίστα Γιωρκάτζη επέμενε να δημοσιοποιηθεί για την λίστα Οδυσσέα φαίνεται να τάσσεται υπέρ της μεταφοράς της στην επόμενη Βουλή.

 *Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση