ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Γιατί είναι σημαντική η προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας;

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Οι γνωστοί Βρετανοί...

Πλήρης αποκάλυψη του ρόλου που διαχρονικά παίζει η Βρετανία στο Κυπριακό έγινε το τελευταίο διήμερο με την διαρροή του παρασκηνίου για το προσχέδιο της προεδρικής δήλωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές προκλήσεις στο Βαρώσι. Ίσως επειδή οι Βρετανοί αντιλαμβάνονται την σημαντικότητα που έχει η προεδρική δήλωση από την οποία κρέμμεται ολόκληρη η Κύπρος τις τελευταίες ημέρες.Το πρώτο απαράδεκτο προσχέδιο επιστράφηκε από χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να προστεθούν σημαντικά σημεία που… ξέφυγαν των Βρετανών. Μάλιστα οι Βρετανοί πίεζαν να εγκριθεί ως έχει αμέσως μετά τ η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που ευτυχώς δεν έγινε. Τα πιο σημαντικά στοιχεία που είχαν… ξεχάσει να καταγράψουν οι Βρετανοί είναι δύο. Το ένα αφορούσε αυτούς φέρουν την ευθύνη για την αλλαγή του στάτους κβο της Αμμοχώστου, αυτούς οι οποίοι έκαναν τις απαράδεκτες εξαγγελίες για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής. Δηλαδή την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. Το άλλο, αφορούσε μια ξεκάθαρη αναφορά για καταδίκη των εξαγγελιών Ερντογάν και Τατάρ με τις οποίες παραβιάζουν προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο. Στο δεύτερο προσχέδιο που υπέβαλε η Βρετανία και ύστερα από μεγάλη πίεση, συμπεριέλαβε την φράση «το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει...» χωρίς όμως και πάλι να γίνεται ονομαστική αναφορά στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. Ευτυχώς με τις ενστάσεις της Κίνας, της Ινδίας και της Ιρλανδίας το προσχέδιο αναθεωρήθηκε ξανά και ω του θαύματος η Βρετανία αποδέχθηκε στην τρίτη εκδοχή της προεδρικής δήλωσης να περιλαμβάνεται ρητή αναφορά ότι οι ανακοινώσεις της 20ης Ιουλίου για το άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης περιοχής έγιναν από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες.Και έτσι αναμένεται, ύστερα από σκληρή μάχη και ασταμάτητα διπλωματικά διαβήματα να εγκριθεί στις 4 το απόγευμα ώρα Κύπρου μια από τις πιο σημαντικές δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και την Αμμόχωστο.

Μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας η ΕΕ και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Πηγή μου που ανεβοκατεβαίνει στον Λόφο μου έλεγε πως μια ισχυρή δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι μια πρώτη επιτυχία για την πλευρά μας και θα είναι καθοριστική για όσα θα ακολουθήσουν. Οι δύο επόμενοι στόχοι είναι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που θα συζητηθεί στις 29 Ιουλίου, για το οποίο ήδη δίνεται διπλωματική μάχη και το αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Η προεδρική δήλωση είναι σημαντική γιατί θα επηρεάσει και σε αυτές τις δύο εξελίξεις που η Τουρκία φοβάται, όσα και να δηλώνει ο Ερντογάν περί άδειων τενεκέδων. Ο Μπορέλ, που βρίσκεται στα τηλέφωνα με τον Χριστοδουλίδη και τον Δένδια, έχει δηλώσει πως αναμένονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για να προχωρήσει η ΕΕ στο επόμενο βήμα. Δεν παραγνωρίζεται βέβαια η αντίσταση που προβάλλει η φιλότουρκη Γερμανία για σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Ούτε και τα συμφέροντα της Ισπανίας και της Ιταλίας που εξοπλίζουν επί πληρωμή την Τουρκία. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την πηγή μου, έχουν γίνει σημαντικές επαφές για εξασφάλιση μιας έντονης δήλωσης από την ΕΕ και ενδέχεται να έχουμε ίσως και αύριο αποτελέσματα ή το αργότερο μέχρι την Δευτέρα.

Θα κλείσει το οδόφραγμα της Δερύνειας;

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για αντιμετώπιση των εξαγγελιών και της εφαρμογής τους από τους Ερντογάν και Τατάρ λέχθηκαν πολλά στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο, ιδιαίτερα για το κλείσιμο οδοφραγμάτων, κυρίως αυτό της Δερύνειας και την ανάκληση των ταυτοτήτων και διαβατηρίων αξιωματούχων του ψευδοκράτους, του Ερσίν Τατάρ και άλλων μελών της ψευδοκυβέρνησης. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ εξέφρασαν παρόμοια άποψη για το θέμα αυτό το οποίο αντικρίζεται με σκεπτικισμό από τον ΔΗΣΥ λόγω των νομικών υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει κράτος-μέλος της ΕΕ και των δεσμεύσεων μας λόγω του κανονισμού για την πράσινη γραμμή. Το προεδρικό δεν έχει πάντως κλείσει τη συζήτηση για κλείσιμο του οδοφράγματος της Δερύνειας ούτε και για ανάκληση της ταυτότητας και του διαβατηρίου από τον Τατάρ και των λεγόμενων υπουργών του.Από τον Λόφο αναμένονται σύντομα δηλώσεις για να ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση στο εσωτερικό. Οι κινήσεις μας στο εξωτερικό προς το παρόν γίνονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και στην ΕΕ.

--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση