ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Γιατί η λίστα Οδυσσέα είναι χειρότερη από τη λίστα Γιωρκάτζη;

= ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Πολύ κακό για το τίποτα αποδείχθηκε η περιβόητη λίστα… Οδυσσέα; Τόσες συζητήσεις, εντάσεις, άρθρα, δηλώσεις και αντιδηλώσεις πήγαν στράφι; Η λίστα που όλοι ανέμεναν ότι θα έφερνε τη διαφάνεια και θα μας πληροφορούσε για τα ΜΕΔ των ΠΕΠ αποδείχθηκε τελικά άλλη μια φούσκα; Άλλη μια λίστα ανέκδοτο;

Κάποιοι ανέμεναν ότι με τη δημοσιοποίησή της λίστας, λόγω κυρίως της καλλιέργειας αναμονής και υποδείξεων από την Ελεγκτική Υπηρεσία, θα δινόταν απάντηση σε αρκετά ερωτήματα. Το γαργαλητό ήταν σχεδόν καθημερινό μέσα από τα ΜΜΕ. Ωστόσο, ένα και μοναδικό είναι το ερώτημα στο οποίο η λίστα οφείλει την ύπαρξή της: Εάν πολιτικά πρόσωπα ή συγγενείς τους πήραν δάνεια από τον Συνεργατισμό με ευνοϊκούς όρους και αν τα δάνεια αυτά έτυχαν ευνοϊκών διαγραφών ή ρυθμίσεων σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Βρήκατε εσείς κάποια απάντηση σε αυτό το ερώτημα;

Αντιθέτως, η λίστα που σχεδόν εκβιαστικά παραδόθηκε στη Βουλή για δημοσιοποίηση και γι’ αυτό εξόργισε τον Αδάμου και πολλούς βουλευτές, κατάφερε να προκαλέσει περισσότερη σύγχυση για το θέμα. Και αυτό επειδή όταν δημοσιοποιήθηκε όλοι αντιλήφθηκαν πως δεν έδιδε καμία τεκμηρίωση ως προς το ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει. Γι’ αυτό και προκάλεσε αχρείαστη φασαρία και ένταση.

Κάποια από τα ελεγχόμενα ΠΕΠ, όπως ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας ανακοίνωσαν ότι ούτε αυτοί, ούτε στενά συγγενικά τους πρόσωπα έλαβαν ποτέ τα δάνεια που αναφέρονται στην έκθεση. Ο Πάλμας προχώρησε και σε σχόλια που ουσιαστικά απαξιώνουν την όλη έρευνα του Γενικού Ελεγκτή. Διερωτήθηκε κατά πόσο η συμπερίληψη του ονόματός του στη λίστα εξυπηρετεί σκοπιμότητες ή πρόκειται για μια πρόχειρη διερεύνηση που τελικά τον στοχοποίησε.

Η απάντηση του Γενικού Ελεγκτή ήταν ότι μόνο με γραπτή εξουσιοδότηση μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν το κάθε ΠΕΠ και τα δάνειά του.

Και το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι προς τι θα μπορούσε να συνεχιστεί η συζήτηση για αυτή την λίστα, αφού εκ προοιμίου και ο Γενικός Ελεγκτής στην δική του έκθεση και η ίδια η Βουλή ανέφεραν ξεκάθαρα ότι τα συγκεκριμένα ΠΕΠ ουδόλως πρέπει να θεωρηθούν ότι έχουν κατ΄ ανάγκη προβεί σε μεμπτή ή ανάρμοστη συμπεριφορά. Ούτε και μπορεί να αποδειχθεί εάν έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης. Δηλαδή, ο ίδιος ο συντάκτης της έρευνας, ο Γενικός Ελεγκτής, ομολόγησε ότι γνώριζε εξαρχής ότι η έρευνά του ουσιαστικά θα παραδιδόταν χωρίς αποτέλεσμα.

Ορισμένοι από την αρχή μιλούσαν για έρευνα χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, αφού εξαρχής ήταν γνωστό ότι δεν μπορούσε να υπάρξει τεκμηριωμένη απάντηση για ευνοϊκή μεταχείριση οποιουδήποτε ΠΕΠ.

Το ΑΚΕΛ και αρκετοί βουλευτές υποστήριξαν ότι η λίστα που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία δεν ζητήθηκε ποτέ από την Βουλή ή την αρμόδια Ad Hoc επιτροπή. Εμμέσως, πλην σαφώς, απέδωσαν σκοπιμότητα στην υποβολή της έκθεσης και «ανάθεση» της ευθύνης για τη δημοσιοποίησή της στην Βουλή. Αυτή η θέση φαίνεται να προκάλεσε και την αγανάκτηση του προέδρου της Βουλής Αδάμου Αδάμου, ο οποίος μίλησε για μάγκες που έπρεπε από μόνοι τους να δημοσιοποιούν τις εκθέσεις τους.

Το ερώτημα που προκύπτει λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας είναι γιατί χρειάστηκαν τόσες εργατοώρες, τόσος κόπος, τόσα έξοδα και τόση σπατάλη για μια άχρηστη και προβληματική έρευνα. Για μια λίστα η οποία αντί να επιλύει προβλήματα δημιουργεί νέα.

Μήπως κάποιος να ελέγξει τον Γενικό Ελεγκτή;

Μια απλή σύγκριση με την καταραμένη, όπως την χαρακτηρίζω, λίστα Γιωρκάτζη, φανερώνει πως η λίστα Οδυσσέα είναι πολύ χειρότερη. Η λίστα Γιωρκάτζη ζητήθηκε από την Βουλή και είναι γνωστό ότι παραδόθηκε χωρίς καμιά επεξεργασία (αλλά και με πολλές σκοπιμότητες).

Η λίστα Οδυσσέα υποτίθεται ότι έτυχε επεξεργασίας ενώ παραδόθηκε στη Βουλή χωρίς κανένας να τη ζητήσει με τη συγκεκριμένη μορφή και χωρίς να μπορέσει να απαντήσει στο ελάχιστο στα θέματα για τα οποία δημιουργήθηκε.

Δεν λέω ότι ο Γενικός Ελεγκτής χειρίστηκε την υπόθεση υποκύπτοντας σε πολιτικές πιέσεις ή παρασυρόμενος από έμφυτο λαϊκισμό, όπως κάποιοι των κατηγορούν. Το αποτέλεσμα είναι ότι κατάφερε να ρίξει πολύ νερό στον μύλο του λαϊκισμού. Εμπέδωσε την εντύπωση ότι όποιος βρίσκεται σε μια πρόχειρη λίστα είναι και… ληστής ή απατεώνας. Παρέσυρε και τη Βουλή που δεν τόλμησε να αντισταθεί στην πρόκληση της δημοσιοποίησής της. Το χειρότερο όμως είναι ότι με τη λίστα που φέρει το όνομά του υπονομεύει για άλλη μια φορά την Ελεγκτική Υπηρεσία προκαλώντας νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της.

Με την επιβεβαιωμένη για άλλη μια φορά, ανεξέλεγκτη έφεση στο λαϊκισμό ποιος μπορεί να προστατεύσει την Ελεγκτική Υπηρεσία από τον Γενικό Ελεγκτή;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X