ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ο νέος εφιάλτης του Νίκαρου, τα Cyprus Papers και το σώμα... πυροσβεστών

= ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Σε συναγερμό βρίσκεται ο Λόφος αλλά και τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών μετά τα δημοσιεύματα του Al Jazeera για τα «Cyprus Papers». Οι αποκαλύψεις του τηλεοπτικού δικτύου έφεραν τα πάνω κάτω και αναβίωσε για τον Νίκαρο ο εφιάλτης των επικρίσεων για τα «χρυσά διαβατήρια». Επικρίσεις που δεν άργησαν να έρθουν από την αντιπολίτευση, η οποία είναι αποφασισμένη να δώσει συνέχεια στο θέμα, εγγράφοντάς το μάλιστα για συζήτηση στην Βουλή.

Η ανησυχία του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι πως το νέο μέτωπο άνοιξε σε μια δύσκολη συγκυρία που η κυβέρνηση τρέχει να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ και να μεθοδεύσει την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων για την Τουρκία, τις σοβαρές απειλές για άνοιγμα της Αμμοχώστου και λίγο πριν από την αναμενόμενη ανάληψη δράσης από τον ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών, αμέσως μετά τις λεγόμενες «προεδρικές» στα κατεχόμενα. Επιπλέον, η νέα πολιτική καταιγίδα συμπίπτει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει νέα κεφάλαια μέσω πολιτογραφήσεων στη βάση του αναθεωρημένου και «καθαρού», όπως διαδίδει, προγράμματος. Τα δημοσιεύματα του Al Jazeera, είτε κακόβουλα, είτε όχι, επιβαρύνουν καθοριστικά τις προσδοκίες θυμίζοντας το ανάλογο των εξανεμισμένων προσδοκιών για τον τουρισμό.

Στην Πινδάρου υπάρχει μία επιπλέον ανησυχία: ότι το νέο (παλιό) σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων θα επηρεάσει σημαντικά τους σχεδιασμούς που γίνονται για τις βουλευτικές, ιδιαίτερα εάν η συζήτηση στη Βουλή τραβήξει σε μάκρος. Ήδη οι ευθείες επικρίσεις από το ΑΚΕΛ στο κόμμα, την κυβέρνηση αλλά και τον Νίκαρο προσωπικά και οικογενειακά, δείχνουν πως θα κινηθεί η συζήτηση που μόλις έχει αρχίσει.

Για την αντιπολίτευση τα ρεπορτάζ του Al Jazeera ήρθαν ως μάννα εξ ουρανού, ούτε παραγγελία να τα είχαν, σε μια νεκρή πολιτικά και αντιπολιτευτικά περίοδο. Μπορεί εκείνο που κυρίως διακυβεύεται να είναι η καλή φήμη της Κύπρου, ωστόσο, όπως έλεγε χθες στη Λευκωσία στέλεχος μεγάλου κόμματος: Αυτή έχει χαλάσει προ πολλού με την δράση λαμογιών που τα έφαγαν από τις πολιτογραφήσεις αφήνοντας ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο το κυπριακό κράτος.

Οι τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ ότι «το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ίσχυε επί τριών διαφορετικών κυβερνήσεων αλλά μόνο επί της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού η Κύπρος έγινε κατ’ επανάληψη πρώτο θέμα και διασύρεται διεθνώς» είναι δύσκολο να διαψευστεί, όπως και το επιχείρημα ότι «ένα θετικό για την οικονομία πρόγραμμα μετατράπηκε σε βιομηχανία πώλησης υπηκοοτήτων και φαγοπότι για λίγους».

Την ίδια ώρα η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών που ανέφερε γενικά και αόριστα ότι κατά τις πολιτογραφήσεις τηρήθηκαν οι κανονισμοί και δεν διαπράχθηκαν παρανομίες, κάθε άλλο παρά πείθει, ακόμα και το πιο φιλικά διακείμενο προς την κυβέρνηση ακροατήριο. Η παράλειψη αναφοράς στην ηθική και πολιτική διάσταση του προβλήματος ξεσήκωσε άλλες συζητήσεις και επικρίσεις και αναφορές για κυνική αντίδραση. Απ΄ όσα ακούω ούτε στον Λόφο υπήρξε ικανοποίηση από την πρώτη τουλάχιστον αντίδραση του υπουργού. Ιδιαίτερα όταν την υπουργική αντίδραση ακολούθησε το επιχείρημα της αντιπολίτευσης πως τον ουσιώδη χρόνο των πολιτογραφήσεων άτομα που πήραν την κυπριακή υπηκοότητα ήταν ήδη καταδικασμένοι ή υπό δίωξη στις χώρες τους, όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα του Al Jazeera. Και τέθηκε το αναπάντητο ερώτημα: «Ποια κριτήρια και πότε επέτρεπαν κάτι τέτοιο;»

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι κατά πόσο θα καταφέρουν ο Νίκαρος και ο Φούλης να «γυρίσουν» το κλίμα πριν η πολιτική ζημιά επεκταθεί και λάβει διαστάσεις ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς.

Το... πυροσβεστικό σώμα που εκτάκτως οργανώνουν Νίκαρος και Φούλης ρίχνεται στη μάχη χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και με τις εξελίξεις να είναι απρόβλεπτες. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογιστεί ακόμα το εύρος της ζημιάς που έχουν κάνει και θα κάνουν τα δημοσιεύματα των«Cyprus papers» στην διεθνή εικόνα της Δημοκρατίας, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Ζημιά την οποία θα κληθούμε να πληρώσουμε αναδρομικά και με μεγάλο τόκο.

ΚΟΥΙΖ: Μήπως μια επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στην Κύπρο, παράλληλα με τις επισκέψεις του σε Ελλάδα και Τουρκία, για τα θέματα που μας αφορούν, να έδειχνε εμπράκτως την εκφρασθείσα στα λόγια συμπαράσταση της ΕΕ; Μήπως αν επιδιώκαμε και επιτυγχάναμε την επίσκεψη θα δινόταν ουσιαστική ευρωπαϊκή στήριξη στην κρατική οντότητα της Κύπρου που η Τουρκία αμφισβητεί και θεωρεί εκλιπούσα;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση