

Του Ονασαγόρα
Το πόρισμα, οι ευθύνες και οι καυγάδες
Πολλά, πάρα πολλά θα κριθούν από το ενδιάμεσο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, πιο γνωστής ως Επιτροπής Μύρωνα Νικολάτου, το οποίο θεωρείται σίγουρο ότι αυτή την εβδομάδα θα παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα.
Γι’ αυτό και υπάρχει η καθυστέρηση και η τεράστια νευρικότητα λίγο πριν από την παράδοσή του. Ως γνωστόν το πόρισμα θα υποβαλλόταν τον Ιανουάριο. Ύστερα από διάφορες παρατάσεις αναμενόταν να υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία αρχές Απριλίου. Βρισκόμαστε στα μέσα του μήνα και το θέμα… κολλάει.
Ο Παύλος Ιωάννου, μέλος της επιτροπής και χρηματοοικονομικός επίτροπος έγινε χθες το πρόσωπο της ημέρας, μιλώντας οργισμένος σε ΜΜΕ για την καθυστέρηση που παρατηρείται. Τη απέδωσε σε διαφωνίες των μελών της Επιτροπής και κακό συντονισμό με βολές μάλλον και προς τον πρόεδρο της. Στην υπόθεση ενεπλάκη ξανά το όνομα του Γενικού Ελεγκτή και οι διαφωνίες του με τον βοηθό Γενικού Ελεγκτή ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής.
Ο Παύλος Ιωάννου μίλησε για την κόντρα των δύο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και την επίδρασή της στις εργασίες της Επιτροπής αλλά και για μία ευρύτερη διαφωνία που αφορά μια πολύ σημαντική αναφορά στο πόρισμα: Πως θα διατυπωθούν οι ευθύνες του υπουργικού και της κυβέρνησης. Αν οι αποφάσεις για τις πολιτογραφήσεις χαρακτηριστούν ως «αποφάσεις της κυβέρνησης» ή ως «διοικητικές πράξεις».
Η συγκεκριμένη διατύπωση θα κρίνει και τους χειρισμούς του Γενικού Εισαγγελέα.
Αν οι αποφάσεις του υπουργικού για τις πολιτογραφήσεις θεωρηθούν «αποφάσεις» περιορίζεται η ευθύνη του Προέδρου και των Υπουργών, έαν χαρακτηριστούν ως «διοικητικές πράξεις» ανοίγει ο δρόμος για νομική ευθύνη και του Προέδρου Αναστασιάδη και των υπουργών που συμμετείχαν στη λήψη των αποφάσεων.
Όπως έγκυρα πληροφορούμαι παρά τις αντίθετες απόψεις εντός της επιτροπής Νικολάτου, το ενδιάμεσο πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα μάλλον την Πέμπτη.
Αυτό δεν είναι το δύσκολο μέρος της ιστορίας, αφού αργά ή γρήγορα το ενδιάμεσο και το τελικό πόρισμα κάποτε θα παραδοθούν.
Τα δύσκολα αρχίζουν αμέσως μετά την παράδοση του πορίσματος. Ο Γενικός Εισαγγελέας δεσμεύτηκε ότι θα δώσει και το ενδιάμεσο και το τελικό πόρισμα στη δημοσιότητα αφαιρώντας μόνο σημεία που μπορεί να επηρεάσουν ποινικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα προκύψουν εκ του πορίσματος. Και η αντιπολίτευση, στην κορύφωση του προεκλογικού, καραδοκεί...
Το εμβόλιο και το νέο δόγμα του Αβέρωφ
Χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού, ακολουθώντας τη σειρά του και επέλεξε το πολυσυζητημένο και ταλαίπωρο εμβόλιο AstraZeneca. Και το πρόβαλε με φωτογραφίες αλλά και βίντεο στα σόσιαλ και τα παραδοσιακά μίντια.Είναι ίσως ο πρώτος αρχηγός κόμματος και ένας από τους λίγους πολιτικούς που επέλεξαν το AstraZeneca την ώρα που οι πολλοί το αποστρέφονται με αποτέλεσμα τα εμβόλια να μένουν στα αζήτητα και ο κορωνοϊός καλπάζει. Γι’ αυτό και η δημοσιοποίησή της επιλογής του, ως πολιτικού αρχηγού έχει πολλαπλή σημασία.
Για εβδομάδες όλοι ψάχνονται πως θα βγουν προς τα έξω τα σωστά μηνύματα, ποιοι πρέπει να μιλήσουν και πως για να πείσουν τον κόσμο ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι το εμβόλιο αλλά ο εμβολιασμός. Και ο Αβέρωφ έκανε πάλι το θαύμα του. Δεν είπε πολλά. Σχεδόν τίποτα. Έπραξε. Έδειξε έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην επιστήμη και στους ειδικούς αφήνοντας κατά μέρος την παραφιλολογία.
Ότι και να έχει να προσάψει κάποιος στον Αβέρωφ είναι από τους λίγους σήμερα που μιλάει με πράξεις και όχι με λόγια. Από τις πρωτοβουλίες που έλαβε για την Αμμόχωστο και την συμφιλίωση των πολιτικών δυνάμεων ενόψει πενταμερούς, μέχρι τον εμβολιασμό επέλεξε να πει λίγα και να πράξει περισσότερα. Η Μάνταμ του Φούλη μου έλεγε τις προάλλες πως «αυτό είναι το νέο δόγμα του μεγάλου αρχηγού, το οποίο προσπαθεί να περάσει και στα στελέχη. Έχει συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος κουράστηκε να ακούει μόνο λόγια και ότι το μόνο που μπορεί να έχει πια επίδραση είναι οι πράξεις». Το ερώτημα τώρα είναι εάν θα ακολουθήσουν την πρακτική του Αβέρωφ, ιδιαίτερα στον εμβολιασμό και άλλοι πολιτικοί και ποιοι.
Ποιοι εμβολιασμένοι θα συνοδεύσουν τον Αναστασιάδη;
Μεγάλο θέμα έχει γίνει η σύσταση των Ηνωμένων Εθνών προς την κυβέρνηση ώστε τα μέλη της συνοδείας του Προέδρου κατά την πενταμερή της Γενεύης να έχουν εμβολιαστεί, χωρίς όμως να τίθεται ως υποχρεωτικός όρος. Κάτι που σίγουρα δεν θα μπορούσε να γίνει αφού ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ως νόμιμη και δόκιμη προτροπή.
Η σύσταση έγινε για όλους του συμμετέχοντες, πολιτικούς, νομικούς, δημοσιογράφους και άλλους. Εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να έχουν εμβολιαστεί όλα τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας η οποία αριθμεί 24 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες δεν προλαβαίνουν ούτως ή άλλως να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις τους εμβολίου.
Όπως πληροφορούμαι ύστερα από διαβήματα, διαφάνηκε πως η συμμετοχή στην πενταμερή μπορεί να γίνει και με την επίδειξη αρνητικού τεστ για τον κορωνοϊό, μέθοδο που θα ακολουθήσουν κάποια από τα μέλη της συνοδείας. Πληροφορούμαι ακόμα πως η τεράστια πλειοψηφία όσων θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο έχουν εμβολιαστεί με Pfizer και ίσως μόνο ο Αβέρωφ και ο Κούσιος να έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca.
--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.