ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το χαμένο νομοσχέδιο, οι ευθύνες και το χαμένο πολιτικό παιχνίδι

= ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ένα... ενισχυμένο επεισόδιο πολιτικής σαπουνόπερας ζήσαμε το τελευταίο διήμερο με τις πολιτικές δυνάμεις να αντιμάχονται και να αυτοπροβάλλονται, να πλειοδοτούν και να κοκορομαχούν ποιος θα προσφέρει περισσότερα στους πληγέντες της πανδημίας. Με αποτέλεσμα να μην προσφέρει κανένας τίποτα.

Αν τα λόγια των πολιτικών μπορούσαν να εξαργυρωθούν δεν θα υπήρχε καμία ανάγκη για δανεισμούς και κρατικές εγγυήσεις. Αλλά...

Μετά τις αλλεπάλληλες παλινδρομήσεις ο Νίκαρος και ο Πετρίδης έπραξαν αυτό που είχαν πει. Απέσυραν το νομοσχέδιο και έχουν και μια καλή δικαιολογία, αφού τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό δρόμο για τη διαχείριση της κατάστασης.
Και αυτό ύστερα από δύο σχεδόν μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων, προσθαφαιρέσεων στο επίμαχο νομοσχέδιο, πολλών «ναι μεν αλλά», κλπ, κλπ.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης ήταν που αμέσως μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις βγήκαν παραπονούμενες ότι δεν υπήρξε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση. Λες και δεν έγιναν ποτέ οι διαβουλεύσεις με τηλεδιάσκεψη του Πετρίδη με την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, λες και δεν τους στάλθηκε το νομοσχέδιο και δεν τους ζητήθηκε ποτέ η αποστολή των εισηγήσεων των κομμάτων. Λες και δεν έγιναν ποτέ οι δηλώσεις πολιτικών αρχηγών που παραδέχονταν την ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο και δικών τους θέσεων. Λες και δεν έγιναν ποτέ τα δύο Συμβούλια Αρχηγών στο Προεδρικό με αποκλειστικό θέμα τις κρατικές εγγυήσεις και την ενίσχυση των πληγέντων.

Τελικά ο κορωνοϊός αποκάλυψε με τραγικό τρόπο τα παιχνίδια εξουσίας που παίζονται με φόντο τις βουλευτικές και για ορισμένους ακόμα και τις προεδρικές. Παιχνίδια εξουσίας και πολιτικής επιδειξιομανίας που τα ξαναζήσαμε και το 2013 με την απόρριψη του πρώτου κουρέματος αλλά και το 2016 με την αφαίρεση από τον Γενικό Ελεγκτή της δυνατότητας διαχειριστικού ελέγχου για τον Συνεργατισμό. Τότε ο εξοστρακισμός του Γενικού Ελεγκτή από τον έλεγχο του Συνεργατισμού, με πρωτεργάτη το ΔΗΚΟ και τις ψήφους των περισσοτέρων βουλευτών του ΑΚΕΛ, γιατί υπήρξαν και δύο ηχηρές αποστασιοποιήσεις, αποδόθηκε από κάποιους στην έγνοια του ΔΗΚΟ να μην γίνουν γνωστά στοιχεία που αφορούσαν τη συμμετοχή του δικηγορικού οίκου Τάσσος Παπαδόπουλος ως συμβούλου της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας. Αλήθεια, ψέμα ποιος ξέρει;

Πέρασαν τα χρόνια, γύρισε ο καιρός και σήμερα το ΔΗΚΟ με τη συνεργασία ξανά του ΑΚΕΛ αλλά και άλλων, υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο: τη συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή στη διαδικασία ως «εγγύηση» διαφάνειας. Και ενώ το 2016 δεν ήθελαν με τίποτα τη συμμετοχή του σήμερα την θέτουν ως όρο για να ψηφιστούν τα νομοσχέδια. Ποιος ξέρει γιατί;  Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Νικόλα Παπαδόπουλου και τότε και τώρα ακριβώς για τους αντίθετους λόγους είναι αλήθεια ότι προκαλεί ερωτήματα.

Ένας ψύχραιμος παρατηρητής ανέμενε από τις κομματικές ηγεσίες, αυτήν ιδιαίτερα την περίοδο, να παραμερίσουν τις υπέρμετρες φιλοδοξίες, τα παιχνίδια εξουσίας και τα πολιτικά παζάρια και να δουν το μεγάλο πρόβλημα. Να τα βρουν έστω και με διαφωνίες, να βάλουν όλοι πλάτη και να ενισχύσουν την οικονομία πριν να είναι αργά. Πριν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατεβάσουν για πάντα τα ρολά και πριν οι εργαζόμενοι για τους οποίους όλοι πάντα κόπτονται βρεθούν απολυμένοι στην ουρά για το ανεργιακό.

Αντιθέτως συνεχίζουν το παιχνίδι στην πλάτη του λαού ο οποίος είναι αυτός που συνεχώς πληρώνει.

Το ΔΗΚΟ συχνά-πυκνά πενεύεται ως περήφανος ρυθμιστής των εξελίξεων. Αυτή τη φορά η καθυστέρηση δύο μηνών είναι πολύ μεγάλη και πολύ αδικαιολόγητη για μια απόφαση η οποία αναγνωρίζεται από όλους ως επείγουσα και αναγκαία.

Κάποιοι ήδη κατηγορούν το ΔΗΚΟ πως σε αυτή την περίπτωση, είτε από ατολμία, είτε λόγω πολιτικής υστεροβουλίας έχει μετατραπεί από ρυθμιστή των εξελίξεων σε ρυθμιστή... κρίσεων.

Ήρθε άραγε η ώρα και για το ΔΗΚΟ και για το ΑΚΕΛ και όλους να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που τους αναλογούν και να απαντήσουν στο απλό ερώτημα: Πόσο δύσκολο ήταν να ληφθεί μια απόφαση για στήριξη όσων έχουν πληγεί ύστερα από διαβουλεύσεις δύο μηνών;

Και ακόμα: Μέχρι πότε η αντιπολίτευση θα πρότεινε αλλαγές στο νομοσχέδιο εάν αυτό δεν αποσυρόταν από την κυβέρνηση;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X