ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χτύπα κι άλλο

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον, απ’ όλες τις ειδικότητες μελλοντολογίας που κατά καιρούς εμπιστεύεται, σε μεγαλύτερη εκτίμηση έχει τη νυχομαντεία. «Το θαυματουργό μανό της Εριφύλης – Φρειδερίκης Κουτουρού, καθώς απλώνεται στο νύχι, ανοίγει διάπλατα την πύλη του ανεξήγητου» ενημέρωσε το καρέ. « Όλα τα σημάδια είναι εκεί, αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για να τα δεις» κατέληξε συντετριμμένη.

Η νυχομάντης δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής. Ανήμερα της εθνικής επετείου, φύσηξε ελαφρά στο χέρι της Ιουλίας για να στεγνώσει το μανό κι ύστερα απήγγειλε τον χρησμό με τη δωρικότητα της Καίτης Χωματά: «Δώδεκα αγόρια του σχολειού κι η Χριστινιώ μια τάξη, μη βρέξει και μη στάξει…» σιγοτραγούδησε. Έκανε μια μικρή παύση κι έπειτα συνέχισε με νόημα: «… το Χριστινάκι τραγουδά, της βάρκας κυβερνήτης, γλυκιά που είν’ η φωνή της». «Τουτέστιν;» ψέλλισε η χήρα. «Σκέψου!» της απάντησε αυστηρά η νυχού με το κληρονομικό χάρισμα, δείχνοντάς της την ημερομηνία.

Ε βέβαια! 25η Μαρτίου ήταν η αποφράδα ημέρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισαν το κούρεμα των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών. «9 χρόνια μετά, η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος» ψιθύρισε η Ιουλία. «Υπέρκομψη, πλην όμως αδίστακτη, η Χριστινιώ Λαγκάρτ μας έριξε και μιαν “Ιθάκη” στα κουρεμένα μας κεφάλια για να έχουμε να πορευόμαστε οι νεόπτωχοι ιθαγενείς».

«Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν». Οι στίχοι ήταν σαν να ξύπνησαν τον χειρότερο εφιάλτη της Ιουλίας. Τις καταθέσεις που χάθηκαν εν μια νυκτί, τις τραπεζικές μετοχές που έγιναν κουρελόχαρτα και την οικονομική κατρακύλα που συμπαρέσυρε τη μονοκατοικία της στον Άγιο Αντρέα. «Σέβομαι απεριόριστα το απαράμιλλο στιλ της Κριστίν Λαγκάρτ, πλην όμως η αδικία με αναγκάζει να απαντήσω και εγώ με τους στίχους του λαϊκού βάρδου: Χτύπα κι άλλο, θα τ’ αντέξω. Δεν πεθαίνω έτσι απλά, θα παλέψω. Κι αν νικήσεις κι άμα χάσω, μη φοβάσαι θα το ξεπεράσω».

« Όλα τα βρίσκει πάντως η Εριφύλη – Φρειδερίκη Κουτουρού» ομοφώνησε το καρέ, καθώς τα δυσοίωνα νέα δεν εξαντλούνταν μόνο στην επίσκεψη της Λαγκάρτ. «Το ξύπνημα της Άνοιξης θα φέρει μπόρα» προειδοποίησε η νυχομάντης τον άμαχο πληθυσμό και ιδού που δικαιώθηκε. «Να που το ζήσαμε κι αυτό κοπέλες. Ξημέρωσε η μέρα που κυβέρνησε τον τόπο ο Κουλίας έστω για μια μέρα» σχολίασε προβληματισμένη η Ιουλία.

«Σε σχέση με την προεδρία Κουλία υπάρχουν καλά και καλύτερα νέα. Τα καλά νέα είναι ότι ο λίβας που καίει τα σπαρτά βουλευτής του ΔΗΚΟ δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το όραμα για ένα “Παγκύπριο Πολιτικό Ανατρεπτικό Κίνημα”. Να σας θυμίσω ότι η μητρότητα της ρηξικέλευθης εξαγγελίας ανήκει στην Ελένη Θεοχάρους, λίγο πριν από την εθνική επέτειο και πάλι, τον Μάρτιο του 2015. Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε τότε στο κάλεσμα της Ιστορίας ήταν ο ταπεραμεντόζος Ζαχαρίας, ο οποίος υπερθεμάτισε λέγοντας “… σε αυτόν τον δύσκολον αλλά σωστόν δρόμον για τον τόπον μας, τώρα είμαστε δυο, ας γίνουμε τρεις και χίλιοι δεκατρείς”» ενημέρωσε το καρέ η οικοδέσποινα. «Και τα καλύτερα νέα;» ρώτησε γεμάτη περιέργεια η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού. « Ότι το ΓεΣΥ παραμένει αλώβητο, καθότι μερικές μέρες ακόμα να είχε στη διάθεσή του ο προεδρεύων Ζαχαρίας δεν θα άφηνε τίποτα όρθιο στη θέση του». Οι κυρίες στη σκέψη και μόνο ότι θα ξαναζούσαν το κακόγουστο σόου που ο βουλευτής έδωσε πρόσφατα στη Βουλή σταυροκοπήθηκαν. « Όταν αυτός ο έρμος ο τόπος κυβερνήθηκε έστω για 24 ώρες από τον Κουλία, αναρωτιόμαστε γιατί έχει πολιτικές φιλοδοξίες η Ακατανόμαστη;» έθεσε το βαθύ φιλοσοφικό ερώτημα η Ιουλία.

Καλά, έβγαζε μάτι ότι η χήρα έψαχνε αφορμή για να φέρει την κουβέντα στην Έμιλυ Γιολίτη. Οι άλλες δε, σαν έτοιμες από καιρό, τσίμπησαν αμέσως σχολιάζοντας την ανάρτηση της Τέως από το ταξίδι της στο Άμστερνταμ. «Το φιλοθεάμον κοινό είχε την ευκαιρία να δει την πρώην υπουργό και τον σύντροφό της να απολαμβάνουν ένα πλούσιο πρόγευμα πάνω σε βάρκα, τυλιγμένοι με καρό κουβερτούλες» σάρκασε η Ιουλία. «Εν κουρκάρεις με τίποτε» την επέπληξε η Ελλού από το μέσα δωμάτιο, θυμίζοντας τη δέσμευσή της να μην αναφερθεί ξανά στην Τέως με το όνομά της. «Η δικτατορία του προλεταριάτου» μουρμούρισε η χήρα εκνευρισμένη, έτοιμη για τη μεγάλη έκρηξη.

«Μια κουβέντα είναι να μην ασχολούμαι με την Ακατανόμαστη. Εδώ στο τσακ ήμουνα να σχολιάσω ανάρτηση δύο συμπαθέστατων κυριών, οι οποίες ανέβασαν φωτογραφίες με κοντομάνικα σε κάτι αμμόλοφους -“Soulla is feeling wonderful with Anthi”- και λεζάντα “Η ΓΟΔΗΣΥ ακόμη και στην έρημο δηλώνει παρούσα”. Οπότε, στην αναβροχιά καλή είναι και η ζωάρα εν πλω της σοσιαλιτέ» ξέσπασε η Ιουλία.

«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» είπε δύσθυμα η Καλαμαρού κι έπειτα ζήτησε μπιριμπάκι. Οι κυρίες συγκατάνευσαν σιωπηλά καθώς η επικαιρότητα τις είχε εξουθενώσει. Με τον πόλεμο να μαίνεται και τα κρούσματα της πανδημίας να εξαπλώνονται κατά χιλιάδες, αισθάνονταν να ασφυκτιούν. «Και πού να δεις αργότερα, που θα ’ρθουν τα χειρότερα» ακούστηκε από το ραδιόφωνο το σουξέ της Ελένης Χατζίδου, λες και κάποιος αποφάσισε επίτηδες να τους σπάσει τα νεύρα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση