ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι ορεινοί και οι ορφανοί

Από τη βορειοανατολική πτέρυγα της Βουλής το νέο κόμμα θα δοκιμάσει να υπερκεράσει το κόμμα Κασσελάκη

Kathimerini.gr

Αντώνης Αντζολέτος

Ενα σύννεφο αριστερής μελαγχολίας απλώνεται στην Κουμουνδούρου από το καλοκαίρι και μετά και δεν λέει να φύγει. Στον «ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού» όσοι έμειναν παλεύουν να κρατήσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δημοσκοπικά δείχνει να χάνεται. Στον «ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού» αυτοί που αποχώρησαν έχουν ως στόχο να δείξουν πως δεν είναι το παλιό 3%, αλλά ό,τι απέμεινε από την κυβερνώσα Αριστερά που προσπαθεί να ανασυσταθεί. Από τη στιγμή μάλιστα που ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να έχει αποφασίσει να κάνει «αποποίηση κληρονομιάς», οι πρώην κορυφαίοι υπουργοί – σαραντάρηδες του κόμματος, Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεν φαίνεται να είχαν άλλη επιλογή από το να μαζέψουν αυτοί τα «ασημικά» και να τα πάρουν μαζί τους.

Η διπλή διάσπαση ήταν αποτέλεσμα της «αεροπειρατείας» του Σεπτεμβρίου, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης αιφνιδίασε τους πάντες και εγκαταστάθηκε στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε πως ήταν «γυμνός», χωρίς άμυνες, ισχυρούς κομματικούς μηχανισμούς και μια συμπαγή βάση που οφείλει να έχει ένα κόμμα εξουσίας. Τα δύο στρατόπεδα πλέον θα ρίχνουν μόνο κάποιες λοξές ματιές στους διαδρόμους της Βουλής, καθώς οι στοχεύσεις τους είναι εντελώς διαφορετικές.

Οι στόχοι

Oσοι έφυγαν από την Κουμουνδούρου έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να γίνουν κόμμα. Η «βιτρίνα» τους θα είναι η κοινοβουλευτική ομάδα των «11», η οποία θα χαράξει τον δρόμο, με επικεφαλής εκτός απροόπτου, τον Αλέξη Χαρίτση. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δεν αποκλείεται να οριστεί ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ κομβικό ρόλο αναμένεται να έχει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σχεδόν όλοι (οκτώ από τους έντεκα) βγήκαν πρώτοι στις περιφέρειές τους στις τελευταίες εκλογές. Σταθμός είναι η μάχη του προϋπολογισμού. Από τα αριστερά «ορεινά διαμερίσματα» της Ολομέλειας πίσω από τα έδρανα της Πλεύσης Ελευθερίας, θα δώσουν τη μάχη να αποδείξουν πως αποτελούν μια «οραματική προοδευτική αντιπολίτευση» που είναι σε θέση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Βιασύνη να φτιαχτεί κόμμα, από τη στιγμή που λειτουργεί η κοινοβουλευτική τους ομάδα, δεν υπάρχει. Οι επαφές με κινήσεις, προσωπικότητες, νεολαίους, αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ και απογοητευμένους πολίτες του προοδευτικού χώρου θα προηγηθούν και θα ενταθούν, προκειμένου να συγκροτηθεί κάτι ευρύτερο. Θα επιχειρηθεί καταγραφή του κόσμου που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οργανώνονται από την «Ομπρέλα» καλέσματα σε όλη την Ελλάδα. Είναι σίγουρο πως το υπόλοιπο 2023 θα κυλήσει κάπως έτσι. Οι επιλογές από εκεί και μετά είναι δύο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ». Είτε θα συγκροτηθεί μια λίστα αποκλειστικά για τις ευρωεκλογές και αφού μετρηθούν οι δυνάμεις του νέου φορέα μετά τον Ιούνιο θα λάβει υπόσταση επίσημα ως νέο κόμμα. Ή αυτό θα γίνει εξαρχής. Το στρατηγείο τους θα είναι η Βουλή με το γραφείο του προέδρου και των βουλευτών που θα αποκτήσουν σύντομα, ενώ η Θεανώ Φωτίου αναζητεί και γραφεία στο κέντρο όπου θα συστεγαστούν με την «Ομπρέλα». Από την πολύ καλή σχέση του Αλέξη Χαρίτση με τον Πέτρο Κόκκαλη συμπεραίνεται πως η οικολογία θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα και δεν αποκλείεται μαζί με την Αριστερά να αποτελούν βασικά συστατικά του ονόματος της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Χωρίς να επιθυμούν να αλλάξουν το σημερινό status –με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση– δεν αποκλείουν και άλλοι βουλευτές το επτάμηνο μέχρι τις ευρωεκλογές να περάσουν στην απέναντι όχθη. Σύμφωνα με πληροφορίες με τον Γιώργο Ψυχογιό, που ανήκε στην «Ομπρέλα», είχαν γίνει συζητήσεις για να είναι ο δωδέκατος, ωστόσο και προσωπικά ζητήματα που αντιμετωπίζει τον κράτησαν πιο πίσω. Αν η Κουμουνδούρου αρχίσει να «φυλλορροεί» ακόμα πιο πολύ, πιστεύουν πως ένα νέο ρεύμα θα ενισχύσει την καινούργια προσπάθεια. Eνα είναι σίγουρο: Η νέα Κ.Ο. έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί πολύ πιο εύκολα με το ΠΑΣΟΚ σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός πως δεν κοιτούν μόνο αριστερά φαίνεται από τη συμμετοχή του Νίκου Μπίστη στο εγχείρημα, ο οποίος πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της «Γέφυρας». Την αλλαγή του τοπίου σηματοδότησε η αποχώρηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στον Γιάννη Δραγασάκη, που είναι σταθερός συνομιλητής των «6+6».

Ο νέος και ο πρώην

Για όσους έμειναν πίσω τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Γνωρίζουν πως θα υπάρξει μια σύγκρουση, έστω και σιωπηρή, για το ποιος έχει το πιο ελκυστικό σχήμα στη Βουλή. Υποστηρίζουν πως η εσωστρέφεια του προηγούμενου διαστήματος ήταν η βασική αιτία για την κακή δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και από εδώ και στο εξής θα επιχειρήσουν να κάνουν μια φυγή προς τα εμπρός. Ο Στέφανος Κασσελάκης, παρά τους χαμηλούς τόνους της Πολιτικής Γραμματείας, έδειξε με την ανάρτησή του την Παρασκευή κατά της Εφης Αχτσιόγλου πως δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις σε όσους εγκατέλειψαν το κόμμα («Αν είχε έρθει προεκλογικά η Εφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει “αυτή η καρέκλα είναι το όνειρο της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω”, θα είχα κάνει πίσω για χάρη της ενότητας», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα). Από τη μια θα επιχειρεί να αποδομήσει την επιχειρηματολογία τους –γνωρίζοντας πως στοχεύουν στην αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ– και από την άλλη η απόλυτη προτεραιότητά του θα είναι το αντιπολιτευτικό έργο, εστιάζοντας στην ακρίβεια. Αναμένεται σύντομα να παρουσιάσει μια νέα ομάδα συνεργατών, οι οποίοι θα τον στελεχώνουν αλλάζοντας ριζικά το προφίλ της Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πως δεν ισχύουν οι φήμες ότι θα είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι σίγουρο ότι η θέση του Αλέξη Τσίπρα γίνεται πιο δύσκολη. Ως εγγυητής της ενότητας έκανε την ύστατη προσπάθεια γνωρίζοντας πως δεν θα ήταν δυνατόν να αποτρέψει τη διάσπαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπίτι του και οφείλει με τη στάση του να τον στηρίζει, ωστόσο υπάρχουν δύο δεδομένα: Κάποιοι από τους επιγόνους του έχουν περάσει πλέον απέναντι και ο νέος πρόεδρος δεν σταματά να αμφισβητεί τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από το 2015-2019. Και το ερώτημα είναι τι θα κάνει, αν ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίσει να «κοκκινίζει» τη διαχωριστική γραμμή με την περίοδο διακυβέρνησής του.

Με την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και της «ομάδας Αχτσιόγλου» παραδόθηκε και η σκυτάλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ενδεικτική και φάνηκε πως ο Στέφανος Κασσελάκης κάθε δύο εβδομάδες, που θα συγκαλείται το όργανο, δεν θα περνάει εύκολα. Ο Διονύσης Τεμπονέρας έδειξε τα «δόντια» του, καθώς επέμεινε χωρίς αστερίσκους στη διεξαγωγή ενός συνεδρίου απολογιστικού, αυτοκριτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης μέσα στον Ιανουάριο. Της συνεδρίασης, άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ακολούθησε συνάντηση παλαιών προεδρικών σε εστιατόριο στο Παγκράτι, αρκετοί από τους οποίους έβαλαν πρόσφατα «μπλόκο» στην ιδέα του προέδρου να κάνει δημοψήφισμα για τις διαγραφές. Το «μενού» ήταν και πολιτικό και τα εδέσματα απόλαυσαν οι δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, η πάντα κομματικά ισχυρή και σταθερή συνομιλήτρια του Αλέξη Τσίπρα, Oλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Διονύσης Καλαματιανός, ενώ λίγο καθυστερημένη έφτασε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ