
Του Γιάννη Σουλιώτη
Το παρατσούκλι του Βλαντ Πλαχότνιουκ ήταν «μαριονετίστας» λόγω της φήμης του ότι την εποχή της παντοκρατορίας του, τη δεκαετία 2009-2019, κινούσε τα νήματα σε όλους τους τομείς στη Μολδαβία, από τη Δικαιοσύνη και τις τράπεζες μέχρι τα ΜΜΕ και την πολιτική σκηνή.
Ο πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Μολδαβίας, που φιλοδοξούσε να γίνει πρόεδρος της χώρας, συνελήφθη χθες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος της Ιντερπόλ. Μαζί του συνελήφθη και στενός συνεργάτης του.
Ο Πλαχότνιουκ κατεζητείτο για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα), σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.
Η σύλληψή του έγινε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και ενώ είχε προγραμματίσει να πετάξει για το Ντουμπάι. Στην Ελλάδα ο 59χρονος διέμενε σε πολυτελή βίλα στη Σαρωνίδα μαζί με τη σύντροφό του και τον στενό συνεργάτη του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη τους όταν στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας στελέχη του Τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας εντόπισαν σε κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων στο Περιστέρι ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης και διαβατήριο του Πλαχότνιουκ, που είχε εκδώσει με πλαστά πιστοποιητικά.
Ο 59χρονος ήταν πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του και άλλαζε συχνά χώρα. Από το καλοκαίρι του 2023 είχε αλλάξει χώρα διαμονής 22 φορές. Σε έρευνα που έγινε στη βίλα της Σαρωνίδας εντοπίστηκαν 155.000 ευρώ και 17 πλαστά διαβατήρια.
Σε πολλά ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι ο Πλαχότνιουκ ενέπνεε τόσο δέος και φόβο ώστε οι συμπατριώτες του απέφευγαν να προφέρουν το όνομά του και τον αποκαλούσαν επιγραμματικά «κύριο Π.» ή «Β. Π».
Δυτικοί διπλωμάτες ακολουθούσαν συχνά την ίδια γραμμή θεωρώντας ότι σίγουρα παρακολουθεί τις συνομιλίες τους. Ο πάλαι ποτέ κραταιός ολιγάρχης γεννήθηκε από μια αυστηρή οικογένεια εκπαιδευτικών στην κεντρική Μολδαβία μαζί με τα πέντε αδέλφια του.
Εγινε προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή επί κομμουνιστικού καθεστώτος, αφού απέκτησε σχέσεις με τον ιστορικό ηγέτη της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου και τον πρόεδρο της Μολδαβίας, Βλαντιμίρ Βορόνιν. Στις αρχές της νέας χιλιετίας ανέλαβε επικεφαλής της ρουμανικής πετρελαϊκής Petrom στη Μολδαβία.
Αν και ουδέποτε εμφανίστηκε στη λίστα Forbes, κάποια στιγμή ο πλούτος του υπολογιζόταν σε 3 δισ. δολάρια. Αρχισε να αγοράζει τράπεζες, κανάλια και ξενοδοχεία κι ακολούθησε η ένταξή του στην πολιτική το 2010, οπότε εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής.
Στις επόμενες εκλογές το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείτο, πραγματοποίησε τη δαπανηρότερη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία της χώρας, ξοδεύοντας δεκαπλάσια ποσά σε σχέση με τις υπόλοιπες δυνάμεις.
Στο τέλος της ίδιας χρονιάς αποκαλύφθηκε ένα συνταρακτικό τραπεζικό σκάνδαλο, στο οποίο ο Πλαχότνιουκ φέρεται ότι είχε επιτελικό ρόλο: ένα δισεκατομμύριο ευρώ έκανε φτερά από τρεις κρατικές τράπεζες, ένα ποσό που ισούται με το 13% του ΑΕΠ της χώρας.
H υπόθεση είναι ευρύτερα γνωστή ως «ρωσικό πλυντήριο», στο πλαίσιο της οποίας 20-80 δισ. ευρώ «ξεπλύθηκαν» μέσα από ένα δίκτυο ξένων τραπεζών, κυρίως στη Μολδαβία και στη Λετονία.
Λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο του «ρωσικού πλυντηρίου» εγκατέλειψε τη χώρα του κακήν κακώς όταν άλλαξε η κυβέρνηση το 2019. Αν και μέχρι πρότινος θεωρείτο ότι είχε ακόμη ένα βαθμό φιλορωσικής επιρροής στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας του, η Μόσχα διέρρηξε τους δεσμούς της μαζί του: το 2020 εξέδωσε διεθνή λίστα καταζητουμένων με το όνομά του, αφότου ρωσικό δικαστήριο ζήτησε τη σύλληψή του, ενώ δύο χρόνια αργότερα επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του οι ΗΠΑ, «παγώνοντας» τα περιουσιακά στοιχεία του και μπλοκάροντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς του.
Μέχρι σήμερα μυστήριο κάλυπτε τη χώρα διαμονής του, αν και δημοσιεύματα τον εμφάνιζαν να έχει καταφύγει στην Τουρκία ή στην κατεχόμενη Κύπρο.
«Ο Πλαχότνιουκ είχε στενές σχέσεις με τον Ερντογάν. Τον Σεπτέμβριο του 2018 οι μυστικές υπηρεσίες της Μολδαβίας, κατόπιν εντολής του Πλαχότνιουκ, απήγαγαν και απέλασαν από το Κισινάου έξι Τούρκους καθηγητές που ήταν κοντά στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, που ήταν αντίπαλος του Ερντογάν», έγραφε προ διετίας ο ιστοχώρος BalkanInsight, για να υπογραμμίσει τις στενές σχέσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο.