ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλόη βέρα, το θαύμα της φύσης

Περιέχει 75 θρεπτικά συστατικά τα οποία συνεργάζονται για ένα θεαματικό αποτέλεσμα

must.com.cy

H αλόη είναι ένα ποώδες φυτό με χοντρά και χυμώδη φύλλα όπου κατατάσσεται στην κατηγορία των κρίνων. Ευδοκιμεί κυρίως σε ζεστά κλίματα. Από την αρχαιότητα είχε παρατηρηθεί η χρήση της τόσο στην ιατρική όσο και στη κοσμετολογία. Η γνήσια αλόη περιέχει 75 θρεπτικά συστατικά τα οποία συνεργάζονται για ένα θεαματικό αποτέλεσμα: μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο βιταμίνες, με κυριότερες τις C, Ε και του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα (βοηθούν στη διάσπαση των τροφών) μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες, στερόλες και β-καροτένιο. Τα παραπάνω συστατικά προσδίδουν στο συγκεκριμένο φυτό μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες.

H αλόη και ο ρόλος της στη διατροφή
Βοηθά στη λειτουργία του πεπτικού Μια πολύ γνωστή ιδιότητα της αλόης είναι ότι ενισχύει την πεπτική λειτουργία και περιορίζει τους κολικούς σπασμούς, την καούρα, το έλκος, καθώς επίσης μπορεί να καταπολεμήσει και τη δυσκοιλιότητα.

Καταπραΰνει τον κοιλιακό πόνο
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός της αλόης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που υποφέρουν από ναυτία λόγω στομαχικών διαταραχών, αφού ηρεμεί το στομάχι.

Έντονη αντιοξειδωτική δράση
Επιπρόσθετα, ο χυμός της αλόης είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικές βιταμίνες, οι οποίες βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και της στοματικής κοιλότητας.

Ευεργετική στο αναπνευστικό
Σε διάφορες χώρες του κόσμου η χρήση της αλόης επεκτείνεται και για την ίαση διάφορων εποχιακών ασθενειών όπως άσθμα, πνευμονία και βήχα.

Είνα ασφαλής η χρήση της αλόης;
Μια σημαντική λεπτομέρεια κατά την αγορά των τυποποιημένων προϊόντων αλόης είναι η σύσταση της συσκευασίας. Για παράδειγμα καλύτερα να προτιμάτε τα σκευάσματα που προέρχονται από ολόκληρο το φύλλο του φυτού, αλλά επίσης και αυτά που έχουν υποστεί ψυχρή και όχι θερμική επεξεργασία, αφού η αύξηση της θερμότητας καταστρέφει μέρος από τους σακχαρίτες του φυτού. Επίσης, για τη δική σας ασφάλεια καλό είναι τα σκευάσματα αλόης που αγοράζετε να φέρουν τη σφραγίδα της έγκρισης του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου της Αλόης.

Επίσης έγκυοι και θηλάζουσες καλό είναι να αποφεύγουν τη χρήση της. Επιπλέον φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε διαβητικούς ή υπερτασικούς αλληλοεπιδρούν με την αλόη βέρα με αποτέλεσμα να χρειάζεται προσαρμογή της δόσης.

Καταλήγοντας, η ασφάλεια από τη χρήση της αλόης ελέγχεται σε όλο και περισσότερες μελέτες. Όμως, καλό θα είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν τη χρήση κάποιου βοτάνου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές παράμετροι ασφάλειας.

Σταυρούλα Ηροδότου
Κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος (BSc, MSc), μέλος του Συνδέσμου Διατολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση