ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η φράση που ΔΕΝ πρέπει να λες στην καραντίνα

Το νόημα της ρουτίνας είναι σημαντικότερο απ’ ότι νόμιζες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ποιο είναι το νόημα να κάνω μπάνιο ή να ντυθώ; Γιατί να μπω σε κόπο να ξυριστώ ή να βαφτώ; Έχει καμία διαφορά αν τρώω υγιεινά, αν γυμνάζομαι ή αν διατηρώ μια ρουτίνα ύπνου; Είναι μήπως ερωτήσεις που βρήκες να κάνεις στον εαυτό σου συχνά αυτές τις μέρες; Φαίνεται πως αυτός ο εσωτερικός διάλογος είναι κάτι πολύ συνηθισμένος εφόσον και εγώ η ίδια έκανα αυτές τις σκέψεις πολλές φορές στο μυαλό μου. Αν σου μοιάζει οικείο λοιπόν, τότε πρέπει να δώσεις όλη σου την προσοχή στο άρθρο που ακολουθεί.

Η απάντηση στην κάθε μια από την παραπάνω ερώτηση είναι η εξής : Γιατί αυτές οι βασικές ενέργειες σε προετοιμάζουν για τις μέρες που θα έρθουν: πώς θα νιώθεις, πώς θα σκέφτεσαι και πώς θα ενεργείς στο μέλλον. Αν αφήσεις τη βάση σου να χαλάσει τότε θα σε παρασύρει στον πάτο, και θα σου είναι πολύ δύσκολο να επαναφέρεις την κανονικότητα στην ζωή σου εφόσον η ρουτίνα που είχες πριν την καραντίνα την πέταξες στα σκουπίδια.

Ο Brian Pennie κάνοντας το διδακτορικό του στην νευρολογία συνειδητοποίησε κάτι που του άλλαξε γνώμη - μια ψυχολογική θεωρία των συναισθημάτων. Οι πράξεις μας να καθορίζουν το πώς νιώθουμε.

Ένας από τους κορυφαίους ψυχολόγους της εποχής μας, ο William James, υποστηρίζει ότι τα συναισθήματά μας προκαλούνται από την αντίδρασή μας σε εξωτερικά γεγονότα. Ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο ο Brian Pennie είδε αυτή τη θεωρία να ξεδιπλώνεται ήταν μια σειρά κινουμένων σχεδίων που έδειχνε ένα πουλί πάνω σε ένα δέντρο να τραγουδά. Ένας άνδρας στεκόταν από κάτω και κοιτούσε το πουλί και του είπε: “Θα πρέπει να τραγουδάς επειδή είσαι χαρούμενο”. Το πουλί κοίταξε κάτω με ένα χαμόγελο και είπε: ¨Ούτε καν, είμαι χαρούμενο επειδή τραγουδάω.”

Ίσως να μην βλέπεις το νόημα ξεκάθαρα ακόμα... αλλά άσε με να σε διαφωτίσω.

Αν ένιωθες καλά πριν την πανδημία, πιθανότατα να μην το συνειδητοποιείς, αλλά η βασική σου συμπεριφορά έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να είναι αυτό πιθανό. Αν χάνεις αυτή τη συμπεριφορά, χάνεις τις διαδικασίες που σε προετοιμάζουν για δράση και καθορίζουν την ύπαρξή σου.

Σκέψου τη μετάβαση από τη δουλειά στο σπίτι για παράδειγμα. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν ερέθισμα για να αλλάξει στο μυαλό σου αίσθηση και να μπει από τη διάθεση της δουλειάς σε αυτή του σπιτιού. Ίσως και η αγορά που έκανες κάθε πρωί να σου έφερνε χαρά και να μην το συνειδητοποιείς ποσό πολύ έπαιζε ρόλο στην καθημερινότητά σου. Δουλεύοντας από απόσταση στην καραντίνα αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις πια αυτό το ερέθισμα.

Για να νιώθεις όσο καλύτερα γίνεται κάτω από αυτές τις συνθήκες, προσπάθησε να κάνεις τις μέρες σου να μοιάζουν με αυτές πριν την καραντίνα. Αυτό απαιτεί λίγη παραπάνω θέληση και δημιουργικότητα αλλά αξίζει τον κόπο. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν δουλεύεις από το σπίτι, ακολούθησε την πρωινή σου ρουτίνα σαν να πήγαινες στο γραφείο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξυπνάς όταν χτυπάει το ξυπνητήρι σου, να κάνεις ντους και να ντύνεσαι, το να μην φοράς τις πιτζάμες σου παίζει τεράστιο ρόλο στην ψυχολογίας σου. Μπορείς κάλλιστα να κάνεις μια βόλτα στο τετράγωνο και έπειτα γύρνα στο σπίτι έτσι ώστε ο εγκέφαλός σου να πάρει το μήνυμα ότι είναι ώρα για δουλειά.

Μετά τη δουλειά, να έχεις μια διαδικασία που σε βοηθά στη μετάβαση του προσωπικού σου χρόνου. Μπορείς να πας για τρέξιμο, να κάνεις διαλογισμό, να φορέσεις πιο άνετα ρούχα. Αν είσαι στην καραντίνα με τον σύντροφό σου μπορείτε να κανονίσετε ραντεβού (στο σπίτι εννοείτε).

Μπορεί αυτή η συμβουλή να μοιάζει πάρα πολύ απλή αλλά με όλη αυτή τη αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω μας, είναι πιο δύσκολη από ότι φαίνεται. Ο Brian Pennie εξηγεί πως ενώ τη μία μέρα έλεγε σε κάποιον άλλο να μην αφήσει την ρουτίνα του να χαλαρώσει, την επόμενη μέρα έπιασε τον εαυτό του να αναρωτιέται: “Ποιο το νόημα να κάνω μπάνιο σήμερα;” 

Ευτυχώς για εκείνον, όπως λέει, σταμάτησε αυτή τη σκέψη πριν προχωρήσει. Έκανε μπάνιο, ένιωσε όμορφα και είχε μια θετική μέρα. Αν άφηνε αυτό το ένα πράγμα να ξεφύγει από τη ρουτίνα, ποιος ξέρει πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα. Καλό θα κάνεις και εσύ λοιπόν να πάρεις αυτή την συμβουλή και να ενδώσεις σε ένα πιο παραγωγικό αύριο.

 

Πηγή: must

Για περισσότερα θέματα επισκεφθείτε το must.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση