ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπορείς να πάθεις κάτι εάν φας ληγμένα;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την διατήρηση τροφίμων

must.com.cy

Της Μαρίας Σάββα

Σε κάποια φάση της ζωής μας θέλοντας ή άθελα μας σίγουρα καταναλώσαμε κάποια τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης, όπως το γιαούρτι και το ψωμί. Όμως, τι πραγματικά σημαίνει η ημερομηνία λήξης και τι ισχύει όσον αφορά την κατανάλωση τροφίμων μετά το πέρασμά αυτής ή της «ελάχιστης διατηρησιμότητας» τους;

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι η ημερομηνία λήξης δεν έχει την ίδια έννοια με την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Η ημερομηνία λήξης αφορά την ημερομηνία που θα πρέπει να καταναλωθεί το τρόφιμο. Μετά το πέρασμά αυτής της ημερομηνίας το τρόφιμο απαγορεύεται αυστηρά να καταναλωθεί, διότι δεν είναι ασφαλές.

Αντίθετα με την ημερομηνία ελάχιστης διατηρισημότητας, η οποία δεν σχετίζεται με την ασφάλεια των τροφίμων αλλά με την ποιότητα τους. Με αυτό εννοούμε ότι, αφού θα έχει περάσει αυτή η ημερομηνία, το τρόφιμο δεν θα έχει τα επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά (γεύση, εμφάνιση, οσμή και υφή). Επομένως δεν είναι επικίνδυνο να καταναλωθεί.

Ένα πράγμα που όλοι οι καταναλωτές πρέπει να εφαρμόζουμε είναι να ακολουθούνται πιστά τις οδηγίες αποθήκευσης του προϊόντος. Για παράδειγμα αν καταναλώσουμε ένα ψωμί μετά το πέρασμα της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας θα είναι σίγουρα πιο ξερό, αλλά δεν θα είναι επικίνδυνο για κατανάλωση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση