ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:25
 

Τελική αθώωση Τραμπ - Έπεσε η αυλαία της δίκης

Καταψήφιση και των δύο άρθρων αποπομπής από τη Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Γερουσίας

Του Νικόλα ΒωνιάτηΗ Γερουσία ψήφισε την τελική αθώωση του προέδρου Τραμπ και στα δύο ψηφίσματα μετά από την ψηφοφορία της πέμπτης Φεβρουαρίου, βάζοντας τέλος στην επίσημη διαδικασία της δίκης αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, για την καθαίρεση του από το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Υπενθυμίζεται πως η απομάκρυνση ενός Προέδρου, από το αξίωμα του στις Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτεί τα δύο τρίτα (⅔) απλής πλειοψηφίας στη Γερουσία της χώρας, δηλαδή 67 ψήφους από σώμα 100 μελών.

Στη κατηγορία του Άρθρου υπ’ αριθμόν Ι: Κατάχρηση προεδρικών εξουσιών, τα δύο κόμματα τήρησαν τις κομματικές τους γραμμές με το αποτέλεσμα να είναι κατά της αποπομπής του προέδρου. Αναλυτικά υπέρ της αποπομπής τοποθετήθηκαν 48 Γερουσιαστές, εκ των οποίων 47 Δημοκρατικοί και ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ ο οποίος είχε δηλώσει την πρόθεση του επί του θέματος, πριν από τη ψηφοφορία.

Σε ότι αφορά το Άρθρο υπ’ αριθμόν ΙI: Παρακώλυση των Διαδικασιών του Κογκρέσου, τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί παρέμειναν ξανά εντός των κομματικών τους γραμμών με τα δύο «στρατόπεδα» ωστόσο να μην σημειώνουν οποιαδήποτε απώλεια. Ο πρόεδρος Τραμπ για το ψήφισμα αυτό, αθωώθηκε με 53 ψήφους κατά, έναντι 47 υπέρ.

Ο Ανώτατος Δικαστής Τζον Γ. Ρόμπερτς Τζ. με το τέλος των ψηφισμάτων επί των δύο άρθρων και την καταψήφιση τους από το σώμα της Γερουσίας, ανακοίνωσε την τελική αθώωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Έκλεισε την ομιλία του με ευχαριστίες όσων δούλεψαν για επιτευχθεί η ομαλή διαδικασία της δίκης.

Πηγή Φωτογραφίας: New York Times

Ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ θα ψηφίσει υπέρ της καταδίκης Τραμπ
Πηγή: Καθημερινή Ελλάδος

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και υποψήφιος πρόεδρος στο παρελθόν, Μιτ Ρόμνεϊ ανακοίνωσε απόψε ότι θα ψηφίσει υπέρ της ενοχής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

«Ο πρόεδρος είναι ένοχος μιας φρικτής κατάχρησης της εμπιστοσύνης του κόσμου. Γνωρίζω ότι ορισμένοι στο κόμμα μου θα αποδοκιμάσουν σθεναρά την απόφασή μου και, σε ορισμένους κύκλους, θα καταγγελθώ με σθένος», είπε ο γερουσιαστής από τη Γιούτα σε ομιλία του στη Γερουσία.

«Πιστεύω ότι η απόπειρα διαφθοράς των εκλογών για να διατηρήσεις την εξουσία είναι μια σκανδαλώδης επίθεση στο Σύνταγμα. Και για τον λόγο αυτό είναι αδίκημα και δεν έχω άλλη επιλογή, με βάση τον όρκο που έδωσα, παρά να εκφράσω αυτό το συμπέρασμα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο ίδιος στην εφημερίδα New York Times.

Ο Ρόμνεϊ, που θεωρείται μετριοπαθής, είχε στηρίξει το αίτημα των Δημοκρατικών να κληθούν νέοι μάρτυρες στη δίκη του προέδρου στη Γερουσία, το οποίο όμως απορρίφθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς. Αν και ήταν ο υποψήφιος του κόμματός του στις προεδρικές εκλογές του 2012 (οπότε ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα), κατά καιρούς έχει βρεθεί μακριά από την κομματική γραμμή, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί στηρίζουν πλέον πλήρως τον Τραμπ.

Είναι πιθανό ο Ρόμνεϊ να είναι ο μοναδικός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής που θα ψηφίσει υπέρ της ενοχής του προέδρου.

Φωτογραφία: Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Μιτ Ρόμνεϊ

Η Διαδικασία Ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 16:00 τοπική ώρα Ουάσινγκτον (23:00 ώρα Κύπρου), με τη διαδικασία να αρχίζει από τις 19:00 ώρα Κύπρου, με τον κάθε ένα από τους 100 γερουσιαστές να έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει σε 10 λεπτά, τους λόγους για τους οποίους επέλεξε τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσει στα δύο άρθρα κατά του προέδρου Τραμπ.

Μετά από διαδικαστικές παρατηρήσεις του Ανώτατου Δικαστή Τζόν Γ. Ρόμπερτς Τζ. και του ηγέτη της πλειοψηφίας της γερουσίας, Ρεπουμπλικανού Μίτς ΜακΚόνελ, η ψηφοφορία θα αρχίσει με τους εκατό γερουσιαστές, να καλούνται με αλφαβητική σειρά.

Στο κάλεσμα αυτό, θα πρέπει να δηλώνουν δυνατά και καθαρά, πώς θα ψηφίσουν για κάθε ένα από τα δύο άρθρα μομφής, έναντι του προέδρου Τραμπ. Κάθε ψηφοφορία επί των άρθρων θα έχει διάρκεια μεταξύ 10 με 15 λεπτών, οπότε ο συνολικός χρόνος για όλα τα ψηφίσματα της νύχτας αναμένεται να διαρκέσει στα περίπου 30 λεπτά, χωρίς όμως να υπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις από διοικητικές διαδικασίες.

Με το τέλος της διαδικασίας της ψηφοφορίας, ο Ανώτατος Δικαστής θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα και και των δύο προτάσεων μομφής κατά του προέδρου των ΗΠΑ. Τότε ο Τζόν Γ. Ρόμπερτς Τζ. θα δηλώσει εάν η Γερουσία, ως σώμα, έφτασε στο όριο των δύο τρίτων (⅔) που απαιτείται για την αποπομπή του προέδρου Τραμπ από την θέση του.

Υπενθυμίζεται πως η απομάκρυνση ενός Προέδρου από το αξίωμα του, στις Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτεί τα δύο τρίτα απλής πλειοψηφίας στη Γερουσία της χώρας, δηλαδή 67 ψήφους από σώμα 100 μελών.

Όμως, με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών να ελέγχει 53 έδρες, είναι σχεδόν μαθηματικά αδύνατο, να υπάρχουν 20 αποστάτες του Μέγα Παλαιού Κόμματος (Ρεπουμπλικανών), οι οποίοι θα ταχθούν υπέρ των Δημοκρατικών (47 έδρες) και κατά του προέδρου Τραμπ, ούτως ώστε αυτός να δύναται να αποπεμφθεί από το αξίωμα του.

Τέλος, η νύχτα θα κλείσει με την πραγματοποίηση ορισμένων βημάτων, που προαπαιτουνται από το πρωτόκολλο της διαδικασίας, πριν την τελική ολοκλήρωση της επίσημης διαδικασίας, της δίκης αποπομπής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Φωτογραφία: O Ανώτατος Δικαστής Τζον Γ. Ρόμπερτς Τζ.

Το Τελικό Πρόγραμμα της δίκης:

Η Παραπομπή στο Κογκρέσο: 
18 Δεκεμβρίου 2019

Ψήφισμα περί κανόνων διαδικασίας στη Γερουσία:
21 Ιανουαρίου 2020

Επιχειρήματα Δημοκρατικών (Kατηγορητήριο):
22 Ιανουαρίου | 23 Ιανουαρίου | 24 Ιανουαρίου

Επιχειρήματα Νομικής Ομάδας Λευκού Οίκου (Υπεράσπιση):
25 Ιανουαρίου | 27 Ιανουαρίου | 28 Ιανουαρίου

Eρωτήματα Γερουσιαστών:
29 Ιανουαρίου | 30 Ιανουαρίου

Ψηφοφορία πρόσκλησης Μαρτύρων και κατάθεσης Εγγράφων: 
31 Ιανουαρίου

Ψηφοφορία αθώωσης Προέδρου:
05 Φεβρουαρίου

Πηγές Άρθρου: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή Ελλάδος, CNN World, The Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Βωνιάτη

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X