ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δίκη Τραμπ: «Όχι» σε μάρτυρες από Ρεπουμπλικανούς

Με 51 ψήφους υπέρ έναντι 49 κατά, η Γερουσία έβαλε τέλος στην προσπάθεια των Δημοκρατικών να εξασφαλίσουν το κάλεσμα μαρτύρων κατηγορίας και την παρουσίαση εγγράφων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά από το πέρας της επιχειρηματολογίας της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης και το τέλος της διαδικασίας ερωταπαντήσεων στη Γερουσία τις προηγούμενες μέρες η επίσημη διαδικασία της δίκης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το κομβικό σημείο του ψηφίσματος επί του καλέσματος μαρτύρων, έληξε με το τελικό αποτελέσματος επί του ψηφίσματος να είναι υπέρ 49 και κατά 51 ψήφοι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να σπάσουν την κομματική γραμμή των Ρεπουμπλικανών, αλλά μέσω της επιχειρηματολογίας τους κατάφεραν να μεταπείσουν δύο Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στο να υποστηρίξουν την παρουσίαση των εγγράφων και του καλέσματος των μαρτύρων. 

Μόνο δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, ο Μιτ Ρόμνεϊ και η Σούζαν Κόλινς, τάχθηκαν στο πλευρό των Δημοκρατικών και ψήφισαν υπέρ της κλήσης νέων μαρτύρων και της συγκέντρωσης περαιτέρω αποδεικτικών στοιχείων. Οι δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ξεκαθάρισαν πως ψήφισαν αντίθετα με τη κομματική γραμμή, καθώς ήθελαν τον Τζον Μπόλτον ως μάρτυρα κατηγορίας.

Καθώς οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία στη Γερουσία, τότε η δίκη θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της ενδεχόμενης αθωωτικής ψηφοφορίας του προέδρου Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρόι Μπλαντ δήλωσε ότι η διαδικασία της δίκης αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία επί των κατηγοριών που βαρύνουν τον πρόεδρο την Τετάρτη, 5η Φεβρουαρίου, στις 16:00 τοπική ώρα Ουάσινγκτον (23:00 ώρα Κύπρου).

Διαβάστε εντός του άρθρου:

- Η Γερουσία απέρριψε την κλήση μαρτύρων
- Ισχυρό πλήγμα για Δημοκρατικούς
Το πρόγραμμα της δίκης

Η Γερουσία απέρριψε την κλήση μαρτύρων

Η διαδικασία της δίκης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία αναμένεται να ολοκληρωθεί «εντός των προσεχών ημερών», δήλωσε ο Μιτς Μακόνελ, πρόεδρος αυτού του σώματος του αμερικανικού Κογκρέσου αλλά και της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας σε αυτό.

Η αναγγελία του Μακόνελ έγινε αμέσως μετά την απόρριψη από την πλειοψηφία των αιρετών στη Γερουσία, που έχουν τον ρόλο των δικαστών σε αυτή τη διαδικασία, του ενδεχομένου να κληθούν να καταθέσουν νέοι μάρτυρες.

«Οι γερουσιαστές πλέον θα συντονιστούν με τους εισαγγελείς της Βουλής (των Αντιπροσώπων) και τους συνηγόρους του προέδρου για να οριστούν τα επόμενα βήματα καθώς θα προετοιμαζόμαστε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία εντός των προσεχών ημερών», ανέφερε ο Μιτς Μακόνελ.

Με 51 ψήφους υπέρ έναντι 49 κατά, η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, έβαλε τέλος στην προσπάθεια των Δημοκρατικών να εξασφαλίσουν ότι θα κατέθετε ο Τζον Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που λένε πως έχει αποδείξεις για τις προσπάθειες του Τραμπ να πιέσει την Ουκρανία προκειμένου το Κίεβο να διενεργήσει έρευνα για διαφθορά σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, του Τζο Μπάιντεν.

Ο Τσακ Σούμερ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, είδε στο αποτέλεσμα μια «τραγωδία». «Η Αμερική θα θυμάται δυστυχώς αυτή τη μέρα που η Γερουσία δεν ανήλθε στο ύψος των περιστάσεων, δεν ανέλαβε τις ευθύνες της, έστρεψε τα νώτα της στην αλήθεια, συνέργησε σε μια δίκη-παρωδία», είπε.

Αντιθέτως για τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ «το κέικ έχει ψηθεί» και «η δίκη πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να το αφήσουμε πίσω μας όλο αυτό».

Φωτογραφία: O Ανώτατος Δικαστής Τζον Γ. Ρόμπερτς Τζ.

Ισχυρό πλήγμα για Δημοκρατικούς

Οι Δημοκρατικοί δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, στις προσπάθειές τους να πείσουν τους γερουασιαστές να καλέσουν μάρτυρες στη δίκη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Χρειάζονταν τέσσερις Ρεπουμπλικάνους από τη Γερουσία να ψηφίσουν υπέρ της κατάθεσης μαρτύρων, όμως ήδη ένας από τους λίγους πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που εμφανίζονταν αναποφάσιστοι δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση.

«Δεν χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αποδειχθεί κάτι το οποίο έχει ήδη αποδειχθεί και δεν πληροί τους αυστηρούς όρους που θέτει το Σύνταγμα των ΗΠΑ για τα αδικήματα που δικαιολογούν την καθαίρεση» ενός προέδρου, δήλωσε ο Λαμάρ Αλεξάντερ σε ανακοίνωσή του.

Ο 79χρονος Αλεξάντερ εκτίμησε στην ανακοίνωσή του ότι οι Δημοκρατικοί απέδειξαν ότι οι ενέργειες του Τραμπ στο θέμα της Ουκρανίας ήταν «ανάρμοστες», αλλά τόνισε ότι δεν αποτελούν αδίκημα το οποίο τιμωρείται με καθαίρεση.

Η κίνηση αυτή του Αλεξάντερ φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δίκης του Τραμπ στη Γερουσία ήδη από το Σαββατοκύριακο.

Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς αψήφησε τη γραμμή του κόμματος και ανακοίνωσε ότι στηρίζει την κλήση μαρτύρων στη δίκη Τραμπ. Όμως οι Δημοκρατικοί χρειάζονται τουλάχιστον τρεις Ρεπουμπλικάνους ώστε να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες 51 ψήφους για την κατάθεση μαρτύρων και την παράταση της δίκης.

Η γερουσιαστή Λίσα Μουρκόβσκι από τους Ρεπουμπλικάνους δήλωσε ότι «θα σκεφθώ τα όσα έχω ακούσει, θα ξαναδιαβάσω τις σημειώσεις μου και θα αποφασίσω αν χρειάζομαι να ακούσω περισσότερο», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της πρόταση των Δημοκρατικών.

Το ίδιο έχει δηλώσει και ο Μιτ Ρόμνεϊ. Όμως ακόμη κι αν οι τρεις τους ψηφίσουν υπέρ της πρότασης θα υπάρξει ισοπαλία 50 – 50, με αποτέλεσμα να μην περάσει το αίτημα των Δημοκρατικών, εκτός κι αν ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς που προεδρεύει της δίκης αποφασίσει να σπάσει την ισοπαλία και να στηρίξει τους Δημοκρατικούς.

Οι Δημοκρατικοί επιθυμούσαν να καλέσουν ως μάρτυρα τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον έπειτα από τις πληροφορίες ότι στο υπό έκδοση βιβλίο του αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε να παγώσει την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μέχρι το Κίεβο να ερευνήσει τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ.


Φωτογραφία: Η ομάδα Κατηγορίας των Δημοκρατικών

Το πρόγραμμα της δίκης:

Η βασική επιδίωξη του Λευκού Οίκου είναι να έχουν τελειώσει όλα πριν από την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου προς το έθνος (State of Union), η οποία φέτος θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου.

Kάθε πλευρά θα έχει στη διάθεση της σύνολο 24 ωρών για να καταθέσει τα επιχειρήματα της, οι οποίες θα διαμοιραστούν σε διάστημα τριών ημερών, και τα αποδεικτικά στοιχεία θα γίνονται δεκτά στο Σώμα εκτός και αν υπάρχει σχετική ψήφος που να αντιτίθεται σε αυτά.

Εάν κάθε πλευρά χρησιμοποιήσει και τις 24 ώρες που έχει στη διάθεση της, το πρόγραμμα της δίκης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να είναι το ακόλουθο:

Η Παραπομπή στο Κογκρέσο: 
18 Δεκεμβρίου 2019

Ψήφισμα περί κανόνων διαδικασίας στη Γερουσία:
21 Ιανουαρίου 2020

Επιχειρήματα Δημοκρατικών (Kατηγορητήριο):
22 Ιανουαρίου | 23 Ιανουαρίου | 24 Ιανουαρίου

Επιχειρήματα Νομικής Ομάδας Λευκού Οίκου (Υπεράσπιση):
25 Ιανουαρίου | 27 Ιανουαρίου | 28 Ιανουαρίου

Eρωτήματα Γερουσιαστών:
29 Ιανουαρίου | 30 Ιανουαρίου

Ψηφοφορία επί πρόσκλησης Μαρτύρων και κατάθεσης Εγγράφων: 
31 Ιανουαρίου

Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκαινίασε στις 21 Ιανουαρίου, την επίσημη διαδικάσία της δίκης, με τους 100 γερουσιαστές σε ρόλο ενόρκων και μια ομάδα βουλευτών σε ρόλο εισαγγελέων, με τον πρόεδρο αναμένεται να αθωωθεί από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του σώματος και το βασικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό.

Η ομάδα υπεράσπισης του προέδρου Τραμπ υποστηρίζει ότι η δίκη εις βάρος του προέδρου είναι παράνομη, καθώς οι κατήγοροι, δεν έχουν αποδείξει ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο νομικό αδίκημα, παρά την εμφάνιση των χειρογράφων Μπόλτον, τα οποία έχουν δώσει άλλες διαστάσεις στα επιχειρήματα και τις κατηγορίες των Δημοκρατικών.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί, παρά την καλή παρουσίαση της επιχειρηματολογίας τους τις πρώτες τρεις μέρες της δίκης, άρχισαν να χάνουν έδαφος και μετά από δέκα μέρες στη Γερουσία και το πέρας της διαδικασίας ερωταπαντήσεων, εμφανίζοντας ρωγμές στην επίσημη γραμμή του κόμματος τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση