ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλογές σήμερα στη Δανία, με την Κεντροαριστερά φαβορί

Η τελευταία δημοσκόπηση εμφάνιζε το κεντροαριστερό κόμμα της Μέτε Φρέντρικσεν να αποσπά το 27% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων

Newsroom Κ, Αθήνα

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Δανοί και, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι ακροδεξιοί λαϊκιστές στην Κοπεγχάγη παρουσιάζουν εκλογική υποχώρηση. Ο λόγος είναι ότι οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, που αναμένεται να κερδίσουν την αναμέτρηση, έχουν υιοθετήσει σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα, υποσχόμενοι μάλιστα προστασία του κοινωνικού κράτους. Η μετανάστευση και το κλίμα είναι, άλλωστε, τα δύο βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν την ψήφο του εκλογικού σώματος.

Η τελευταία δημοσκόπηση εμφάνιζε το κεντροαριστερό κόμμα της Μέτε Φρέντρικσεν να αποσπά το 27% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ενώ το αριστερό μέτωπο αναμένεται να εξασφαλίσει συνολικά πάνω από 55%. Η παράταξη της απερχόμενης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Λαρς Λέκε Ράσμουσεν πιστεύεται ότι θα τερματίσει δεύτερη με 18%, ενώ η επιρροή του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας εκτιμάται ότι θα καταρρεύσει στο 11%, το μισό από το ποσοστό που είχε λάβει το 2015. Οι προβλέψεις για τις επιδόσεις των κομμάτων στις σημερινές εκλογές ακολουθούν την υιοθέτηση σκληρών ξενοφοβικών πολιτικών από τα μεγάλα κόμματα της χώρας, ενώ άλλοτε το θέμα ήταν προνομιακό πεδίο της Ακροδεξιάς.

Τόσο το κόμμα του Ράσμουσεν όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες υποστήριξαν τα ευρέως καταγγελθέντα μέτρα για την περιστολή των μεταναστευτικών ροών με το επιχείρημα ότι η πολιτική αυτή είναι απαραίτητη για τη θωράκιση του γενναιόδωρου κράτους πρόνοιας στη χώρα. Ωστόσο, οι περιπτώσεις διακρίσεων εις βάρος θρησκευτικών και φυλετικών μειονοτήτων αυξήθηκαν από 228 το 2016 σε 365 το 2017. «Οι πολιτικοί κινούνται πολύ κοντά στις παρυφές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σχολίασε η Λουίζ Χολκ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Δανίας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Guardian.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X