ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Φον ντερ Λάιεν: «Ακλόνητη και αναλογική» η απάντηση Ευρώπης στις ΗΠΑ

Αν και απέφυγε να απευθυνθεί ευθέως στον Τραμπ, η πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι οι δασμοί είναι λάθος και ζήτησε να γίνει σεβαστή η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε – ΗΠΑ

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Σαφές μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι οι πρόσθετοι δασμοί με τους οποίους απειλεί την Ευρώπη ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «λάθος», επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η εμπορική συμφωνία θα πρέπει να γίνει σεβαστή, ενώ ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της Ευρώπης θα «ακλόνητη, ενωμένη και αναλογική».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Ευρώπη προετοιμάζει τη δική της στρατηγική ασφάλειας, μέρος της οποίας θα είναι η αναβάθμιση της στρατηγικής στην Αρκτική, όμως, είπε εμφατικά ότι στον «πυρήνα» της βρίσκεται η ελεύθερη βούληση λαών κυρίαρχης χώρας να αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Λίγες μόνο ώρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στο Νταβός, η πρόεδρος της Κομισιόν άδραξε την ευκαιρία να τονίσει, μέσω της ομιλίας της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ότι «οι προτεινόμενοι, πρόσθετοι δασμοί είναι λάθος, ιδιαίτερα μεταξύ μακροχρόνιων συμμάχων».

Επιλέγοντας εσκεμμένα να μην απευθυνθεί ευθέως στον Ντόναλντ Τραμπ, υπενθύμισε ωστόσο ότι «η Ε.Ε και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε μια εμπορική συμφωνία, τον περασμένο Ιούλιο». «Και στην πολιτική όπως και στις επιχειρήσεις μια συμφωνία είναι μια συμφωνία. Και όταν οι φίλοι σφίγγουν τα χέρια, αυτό πρέπει να σημαίνει κάτι», είπε χαρακτηριστικά.

Με φόντο το ζήτημα της Γροιλανδίας, που κυριαρχεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, λόγω της συνεχιζόμενης επιδίωξης προσάρτησής της από τον Τραμπ, η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι το ζήτημα βρίσκεται στην καρδιά «τριών επιτακτικών» αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης: των εταιρικών σχέσεων, της ευημερίας και της ασφάλειας.

Με συναινετική διάθεση προς την Ουάσιγκτον, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι «συμμεριζόμαστε τους στόχους των ΗΠΑ» ως προς την ασφάλεια της αρκτικής περιοχής, για την οποία η Ευρώπη είναι πλήρως δεσμευμένη. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, το παράδειγμα της Φινλανδίας, που πρόσφατα προχώρησε σε πώληση παγοθραυστικών στις ΗΠΑ, ως γεγονός που για την ίδια δείχνει ότι «η ασφάλεια της Αρκτικής είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί από όλους μαζί».

Σαφής ήταν και ως προς το ποιοι θα επωφεληθούν από μια επικίνδυνη «φθίνουσα πορεία» των διατλαντικών σχέσεων. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο «θα βοηθούσε μόνο τους ίδιους τους αντιπάλους μας, τους οποίους έχουμε δεσμευτεί να κρατήσουμε εκτός στρατηγικού μας τοπίου», ανέφερε. Για την ίδια η απάντηση θα πρέπει να είναι «ακλόνητη, ενωμένη και αναλογική».

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι η ασφάλεια της Αρκτικής θα πρέπει να βασιστεί σε τρεις αρχές:

  • α. πλήρη αλληλεγγύη με τη Γροιλανδία και το βασίλειο της Δανίας. Η κυριαρχία και η ακεραιότητα της επικράτειάς τους είναι αδιαπραγμάτευτη
  • β. με τεράστια αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων στη Γροιλανδία,
  • γ. συνεργασία με τις ΗΠΑ και όλους τους εταίρους για την ασφάλεια της Αρκτικής, μέσω και αύξησης των αμυντικών δαπανών,
  • δ. συνεργασία με όλους τους περιφερειακούς εταίρους για την ενίσχυση της κοινής ασφάλειας. Οι σύμμαχοι αυτοί είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ισλανδία και άλλοι.

Πάντως, η πρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει ότι σε κάθε περίπτωση «η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζουμε τώρα».

Για τον λόγο αυτόν προετοιμάζεται η στρατηγική της Ε.Ε., που θα παρουσιαστεί αργότερα μέσα στο έτος. Σύμφωνα με την ίδια στο «πλαίσιο αυτό, θα αναβαθμιστεί η στρατηγική μας για την Αρκτική». Ομως, στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής «θα είναι μια θεμελιώδης αρχή», ότι οι κυρίαρχοι λαοί «θα αποφασίζουν για το δικό τους μέλλον», όπως επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ