ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορυφώνεται η ένταση στο Ιντλίμπ

Σημάδια κατάρρευσης της συμφωνία της κατάπαυσης του πυρός.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Πριν από λίγες εβδομάδες η Τουρκία και η Συρία βρέθηκαν στα πρόθυρα ανοιχτής, γενικευμένης στρατιωτικής αντιπαράθεσης στο τελευταίο φυλάκιο της αντιπολίτευσης, στο Ιντλίμπ, το οποίο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Συρίας.  Ο τουρκοσυριακός πόλεμος αποφεύχθηκε την ύστατη στιγμή χάρη στην διαμεσολάβηση της Ρωσίας και την συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Μόσχα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Ιντλίμπ, η τελευταία ρωσοτουρκική συμφωνία στο Ιντλίμπ δεν έχει κατορθώσει να θέσει την ένταση στην περιοχή υπό έλεγχο. Για αυτόν άλλωστε τον λόγο, τόσο η Τουρκία όσο και η Συρία εξακολουθούν να στέλνουν πολεμοφόδια και ενισχύσεις στην περιοχή.

Τόνος απαισιοδοξίας

Στην νέα περίοδο Τούρκοι, Ρώσοι και Σύριοι αναλυτές εκφράζουν προβληματισμό για τον εκ νέου εκτροχιασμό των εξελίξεων στο Ιντλίμπ. Την ίδια στιγμή, οι τζιχαντιστικές ομάδες στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα.  Οι τζιχαντιστές που δραστηριοποιούνται στο Ιντλίμπ προειδοποιούν την Άγκυρα ότι σε περίπτωση που δεν λάβει υπόψη της τα αιτήματα τους και δεν διακόψει την συνεργασία της με την Μόσχα, θα βρεθεί στο στόχαστρο των μαχητών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν τζιχαντιστές να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά στρατεύματα και να εξαπολύουν απειλές στην αραβική γλώσσα. Απαισιόδοξος είναι και ο τόνος των αναλύσεων στην Δαμασκό και στους κύκλους των Αράβων αναλυτών. Αυτές οι αναλύσεις υπενθυμίζουν ότι στις αρχές του Μαρτίου όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές γνώριζαν πολύ καλά ότι η κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ δεν πρόκειται να έχει μέλλον. Σήμερα όλα δείχνουν ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές οδηγούνται προς μια νέα κορύφωση της έντασης.

Τουρκία και Ρωσία, στις αρχές του Μαρτίου συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ και την έναρξη κοινών περιπολιών. Με αυτήν την συμφωνία, οι τουρκικές δυνάμεις και υποστηριζόμενες από την Άγκυρα ένοπλες ομάδες οπισθοχώρησαν προς τα τουρκικά σύνορα. Σε αυτήν την περιοχή σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση