ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπένι Γκαντζ: Ο πολιτικός που μπορεί να «ρίξει» τον Νετανιάχου

Ο 64χρονος πρώην υπουργός Αμυνας του Ισραήλ παρουσιάζεται, πια, ως ο πολιτικός που είναι πιθανότερο να πάρει τη θέση του Νετανιάχου στην πρωθυπουργία.

Kathimerini.gr

Το ερώτημα δεν είναι πια εάν αλλά πότε. Όλα τα βλέμματα είναι, πλέον, στραμμένα στη χρονική στιγμή κατά την οποία ο απόστρατος στρατηγός Μπένι Γκαντζ θα κάνει την κίνησή του ενάντια στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, γράφει ο Τζέιμι Ντέτμερ στο Politico.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, ο 64χρονος Γκαντζ ξεχωρίζει, άλλωστε, ως ο πολιτικός που θα μπορούσε όντως στην πράξη να καταφέρει να εκθρονίσει τον Νετανιάχου.

Ήδη πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είχε εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία του για την επικίνδυνα «εξτρεμιστική», όπως την χαρακτήριζε, κατεύθυνση στην οποία ο Νετανιάχου και οι κυβερνητικοί του εταίροι οδηγούσαν τη χώρα. Μετά τις 7 Οκτωβρίου ωστόσο, ο Γκαντζ δεν δίστασε να ενταχθεί στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο υπό τον Νετανιάχου, υπερασπιζόμενος έτσι την εθνική ενότητα εν καιρώ πολέμου.

Έκτοτε, από τις 7 Οκτωβρίου και έπειτα, ο πρώην υπουργός Αμυνας είδε τα ποσοστά της δημοφιλίας του να εκτοξεύονται σε ιστορικό υψηλό, ενώ στον αντίποδα τα ποσοστά του Νετανιάχου θα υποχωρούσαν σε ιστορικό χαμηλό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ισραηλινής εφημερίδας Maariv στα μέσα Νοεμβρίου, εάν γίνονταν εκλογές σήμερα στο Ισραήλ, η παράταξη του Γκαντζ θα εξασφάλιζε 43 έδρες στην Κνεσέτ (από 12 που έχει σήμερα) ενώ το Λικούντ του Νετανιάχου θα υποχωρούσε από τις 32 έδρες που έχει σήμερα στις 18. Όσο για τον ίδιο τον Γκαντζ, εκείνος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 52% των ερωτηθέντων, ενώ αντιθέτως ο Νετανιάχου συγκεντρώνει μόνο το 27% των προτιμήσεων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση, η παράταξη του ακροδεξιού νυν υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ παρουσιάζεται να μένει εκτός κοινοβουλίου.

 

(REUTERS/Evelyn Hockstein)

Ο Μπένι Γκαντζ είχε διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Δικαιοσύνης και Αμυνας, αλλά και αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Προτού μπει στον χώρο της πολιτικής, είχε περάσει σχεδόν 40 χρόνια ως αξιωματικός στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις παίρνοντας μέρος σε δεκάδες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο ίδιος είναι, πια, πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος της Εθνικής Ενότητας.

Μετά τις 7 Οκτωβρίου ο Γκαντζ, αν και αντιπολιτευόμενος, επέλεξε να μπει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου, ακολουθώντας έτσι διαφορετική πορεία από εκείνη του Γιαϊρ Λαπίντ, ηγέτη της παράταξης Yesh Atid, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει.

Πλέον, έπειτα από σχεδόν οχτώ εβδομάδες πολέμου, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ κοιτούν προς την πλευρά του Γκαντζ περιμένοντας τη στιγμή κατά την οποία εκείνος θα «τα σπάσει» με τον Νετανιάχου.

Τα πρώτα ρήγματα έχουν πάντως ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, με το κόμμα του Γκαντζ να «μπλοκάρει» κονδύλια τα οποία προορίζονταν για την ενίσχυση των υπερορθόδοξων, εποικιστικών κομμάτων που ήταν ήδη πριν από την τρέχουσα κρίση κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου.

Με πληροφορίες από Politico

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X