ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:50
 

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός πιέζει για κατάργηση του φόρου επί των μερισμάτων

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός βρέθηκε πρόσφατα υπό πίεση για να μην καταργήσει την παρακράτηση φόρου της τάξης του 15%

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την ανάγκη για κατάργηση του φόρου επί των μερισμάτων, επανέλαβε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, προειδοποιώντας πως η μη υλοποίηση της φορολογικής ελάφρυνσης θα ωθήσει τους κολοσσούς Shell και Unilever να μετακομίσουν τις έδρες τους από τη χώρα.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός βρέθηκε πρόσφατα υπό πίεση για να μην καταργήσει την παρακράτηση φόρου της τάξης του 15%, που αντιστοιχεί σε απώλειες εσόδων €2 δισεκατομμυρίων. Η πρόταση απεύθυνεται σε ξένους επενδυτές αλλά κυρίως στους ομίλους Shell και Unilever.
 
Πρόσφατη δημοσκόπηση κατέδειξε ότι μόνο το 11% υποστηρίζει την φορολογική ελάφρυνση.
 
«Κινδυνεύουμε να χάσουμε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες αν δεν προχωρήσουμε με αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο κ. Ρούτε σε μια τεταμένη συζήτηση στο Κοινοβούλιο της χώρας. «Αυτός είναι ένας απαράδεκτος κίνδυνος», πρόσθεσε.
 
Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός επανέλαβε τα βασικά του επιχειρήματα ότι η κατάργηση του φόρου αυτού θα καταστήσει την χώρα πιο ελκυστική στο επιχειρείν, θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. «Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ολλανδία θα αποφασίσει στα τέλη Οκτωβρίου, να μετακομίσει την έδρα της εδώ», είπε αναφερόμενος στην Unilever.
 
Οι μετόχοι του βρετανικού και του ολλανδικού βραχίονα της Unilever θα ψηφίσουν το Οκτώβριο για το κατά πόσον να δημιουργήσουν μία ενιαία έδρα στο Ρότερνταμ.
 
«Άλλη μία πολύ μεγάλη εταιρεία είναι ήδη εδώ αλλά αντιμετωπίζει το δίλημμα κατά πόσον να παραμείνει ή ακόμη να ενισχύσει την παρουσία της στην Ολλανδία», πρόσθεσε ο Ρούτε, αναφερόμενος στον ενεργειακό κολοσσό Shell, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Χάγη.
 
«Μας είπαν ότι ο φόρος αυτός αποτελεί μεγάλο παράγοντα στις αποφάσεις τους. Μπορείτε να επιλέξετε να διατηρήσετε τον φόρο, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι εταιρείες αυτές να αποφασίσουν να φύγουν», πρόσθεσε.

Η Shell η οποία διατηρεί διπλή μετοχική δομή, προκειμένου να εξαιρεθούν οι Βρετανοί μέτοχοι της εταιρείας, πιέζει εδώ και χρόνια, ενώ πολλοί Βρετανοί επενδυτές επικρίνουν την στάση της Unilever να παραμείνει στην Ολλανδία ενώ ο φόρος παραμένει σε ισχύ.
 
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ρούτε διαθέτει πλειοψηφία μίας έδρας στην Ολλανδική Βουλη και τη Γερουσία. Το σχέδιο κατάργησης του φόρου θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Δεκέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Στο Βερολίνο προέκυψε νέα ευκαιρία για λύση

«Λετε να ειναι τοσο βλακες οι ελληνοκυπριοι που θα παραδωσουν τα ενεργειακα κοιτασματα στους τουρκους ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  23:33

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X