ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία

«Απογοητευτήκαμε, όταν πληροφορηθήκαμε ότι η Τουρκία έστειλε προσωπικό στη Ρωσία για την κατάρτισή του στο σύστημα S400», αναφέρει επιστολή των ΗΠΑ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Επιστολή με την οποία οι ΗΠΑ ενημερώνουν την Τουρκία ότι ενεργοποιείται το σύστημα κυρώσεων για την Άγκυρα για επίμαχο ζήτημα των S400, έχει διαρρεύσει τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, στα τουρκικά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Η επιστολή φέρει την υπογραφή του Υπηρεσιακού Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ και ξεχωρίζει με την σκληρή γλώσσα, με την οποία απευθύνεται το Πεντάγωνο στην Τουρκία.

Παρελθόν η συμμετοχή της Τουρκίας στα F35

«Ήταν χαρά μου να σας καλωσορίσω στο Πεντάγωνο τον Απρίλιο και να λάβω το τηλεφώνημά σας στις 29 Μαΐου 2019. Εκτιμώ τις συζητήσεις μας, και σας ευχαριστώ για την επιστολή σας στις 6 Απριλίου. 2019. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν μεγάλη αξία στον διάλογο ΗΠΑ-Τουρκίας και στην στρατηγική συνεργασία μας. Απογοητευτήκαμε, ωστόσο, όταν πληροφορηθήκαμε ότι η Τουρκία έστειλε προσωπικό στη Ρωσία για την κατάρτισή του στο σύστημα S400. Αν η Τουρκία λάβει τα S-400. όπως συζητήσαμε κατά τη διάρκεια της κλήσης μας στις 28 Μαΐου. 2019, οι δύο χώρες μας πρέπει να αναπτύξουν ένα σχέδιο για να διακόψουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Ενώ επιδιώκουμε να διατηρήσουμε την πολύτιμη σχέση μας, (σε αυτήν την περίπτωση) η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα F-35 εάν η Τουρκία παραλάβει τα S-400. Εξακολουθείτε να έχετε την επιλογή να αλλάξετε πορεία στο S-400», τονίζει ο Patrick M. Shanahan, ο οποίος πραγματοποιεί προσωπική έκκληση προς τον Τούρκο ομόλογο του για να αποφευχθούν τα χειρότερα στις διμερείς σχέσεις.

Φεύγουν οι Τούρκοι φοιτητές από τις ΗΠΑ

Στη συνέχεια, στην επιστολή υπογραμμίζονται τα εξής: «Πριν από τη συνάντηση της 2019 Ιουνίου στις Βρυξέλλες σας επισύναψα μια περίληψη των ενεργειών που θα λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019. Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα βοηθήσει πολλούς, αλλά όχι όλους. Τούρκοι φοιτητές των F-35 εκπαιδεύονται επί του παρόντος για να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους πριν από την αναχώρηση τους από τις ΗΠΑ, μέχρι τις 31 Ιουλίου. 2019. Έχουμε επίσης ενημερώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι δεν συνιστούμε να ξεκινήσει οποιαδήποτε νέα προγράμματα κατάρτισης για το τουρκικό προσωπικό στο F-35 στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στην αμερικανική επιστολή που διακρίνονται μικρά εκφραστικού τύπου λάθη, γεγονός που οδηγεί τον αναγνώστη στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το προσχέδιο της επιστολής που θα σταλεί σε λίγες ώρες ή εικοσιτετράωρα στην Άγκυρα, τονίζονται και τα εξής: «Για να διευκολυνθεί η ομαλή παύση της τουρκικής συμμετοχής στις προγραμματικές δραστηριότητες διαχείρισης του προγράμματος F-35 δεν θα προχωρήσουμε με τη συμμετοχή των Τούρκων στην ετήσια Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης των Διευθύνων Συμβούλων F-35, στις 12 Ιουνίου 2019 και η προγραμματισμένη έναρξη της αναβάθμισης των διοικητικών εγγράφων του προγράμματος θα συνεχιστούν χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας

Οι κυρώσεις CAATSA

Όλες οι ενέργειες που αναλαμβάνονται για τα F-35, βασίζονται στα ρίσκα της παρουσίας των S400 στην Τουρκία και είναι ξεχωριστές από τον Νόμο Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεως (CAATSA), ο οποίος σχετίζεται με την Ρωσία. Στο Κογκρέσο υπάρχει ισχυρή, διακομματική στήριξη για την επιβολή των CAATSA στην Τουρκία σε περίπτωση που η Τουρκία αποκτήσει τα S400. Εκτός από τον κίνδυνο που δημιουργούν (τα S400) για προγράμματα όπως τα F-35, η προμήθεια των S400 από την Τουρκία θα εμποδίσει την ικανότητα του έθνους σας να ενισχύσει ή να διατηρήσει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και εντός του ΝΑΤΟ και θα οδηγήσει την Τουρκία σε στρατηγική και οικονομική υπερεξάρτηση από τη Ρωσία και θα υπονομεύσει την πολλά υποσχόμενη βιομηχανική αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και τους φιλόδοξους στόχους οικονομικής ανάπτυξης».

Προειδοποίηση για την τουρκική οικονομία

Τέλος, στην επιστολή ξεχωρίζουν τα εξής: «Η επιδίωξη αυτού του μονοπατιού θα προκαλέσει απώλεια θέσεων εργασίας, ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και του διεθνές εμπορίου. Ο Πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να αυξήσει το διμερές εμπόριο από $20.000.000.000 σε περισσότερα από $75.000.000.000. Ωστόσο, αυτός ο στόχος θα αντιμετωπίσει σημαντική πρόκληση σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις CAATSA. Θα ήθελα να σας επιβεβαιώσω ότι θα διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα με σεβασμό, για την διατήρηση άλλων πτυχών της βαθιάς συνεργασίας για την ασφάλεια. Αναμένω με ανυπομονησία την απάντησή σας και την συνέχιση της συζήτησή μας καθώς καθορίζουν την πορεία μας για το μέλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση