ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανικό: Ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η σύρραξη

Ζωντανή η ελπίδα για ευόδωση των διπλωματικών προσπαθειών στην Ρώσο-Ουκρανική κρίση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Γιάννη Ιωάννου και Απόστολου Τομαρά

Η κατάσταση στην Ουκρανία κρίνεται ως ιδαίτερα κρίσιμη ως προς την κλιμάκωση της κρίσης τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Παρά τις συγκεχυμένες πληροφορίες και τους υψηλούς τόνους –ιδίως από την Δύση ως προς την ρωσική επιθετικότητα και την υπερσυγκέντρωση στρατευμάτων στο σύνολο των ρωσοουκρανικών συνόρων, η γραμμή μεταξύ μιας ρωσικής εισβολής και μιας αποκλιμάκωσης κρίνεται, επί της παρούσης, δυσδιάκριτη.

Βέβαια το σενάριο μιας ρωσοουκρανικής σύγκρουσης, υψηλής έντασης, παραμένει κυρίαρχο, προς επαλήθευση, για μια σειρά λόγων:

  • Tης οργανωμένη εκκένωσης του προσωπικού διπλωματικών αποστολών –συμπεριλαμβανομένης του ΟΟΑΣΕ στα ανατολικά- στο Κίεβο καθώς και Ουκρανών πολιτών
  • Της απόφασης σειράς εμπορικών αερογραμμών (πχ οι ολλανδικές αερογραμμές KLM) να ακυρώνουν τις πτήσεις τους προς το Κίεβο και να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας
  • Της αδιάκοπης συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων –με συγκεκριμένο αποτύπωμα ως προς τον εξοπλισμό και την διάταξή τους- σε καίριες θέσεις επί της ρωσουκρανικής μεθορίου, αλλά και στο ναυτικό επίπεδο με την παρουσία ρωσικών πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα. Την τάση αυτή ενισχύει και η αποστολή συγκεκριμένης στρατιωτικής βοήθειας (φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι) από κράτη της Βαλτικής –όπως η Λιθουανία- προς το Κίεβο

Φυσικά το πιο ανησυχητικό όλων είναι η επαναλαμβανόμενη δημοσιοποίηση της ένδειξης για ειλημμένη απόφαση της Ρωσίας του Πούτιν για επίθεση στην Ουκρανία τα ξημερώματα της 16ης Φεβρουαρίου (σ.σ. την προσεχή Τετάρτη) από σειρά αμερικανικών ΜΜΕ τα οποία επικαλούνται συγκεκριμένες πληροφορίες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών –και δη της CIA. Άποψη που εξέφρασαν τόσο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν όσο και ο σύμβουλος Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Η διεθνής διπλωματική κινητικότητα τέλος, προς όλες τις κατευθύνσεις (ΗΠΑ-Ρωσία, ΕΕ-Ρωσία, ΝΑΤΟ-Ρωσία) παραμένει έντονη τις τελευταίες εβδομάδες και σε καμιά περίπτωση το ένα (σύγκρουση) ή το άλλο σενάριο (αποκλιμάκωση) δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Η διάταξη των Ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία. Πηγή: New York Times

Η Κύπρος

Ένα από τα στοιχεία που εντείνουν τους φόβους ότι επίκειται στρατιωτικό κτύπημα, το επόμενο διάστημα είναι και το κάλεσμα αρκετών χωρών, την Δευτέρα, με το οποίο προτρέπουν υπηκόους τους να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία. Στο παζλ που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας έρχεται να συμπληρωθεί και η απόφαση αεροπορικών εταιρειών να σταματήσουν τις πτήσεις προς την Ουκρανία ή τα αεροσκάφη τους να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο, περιοχών που ενδεχομένως να ξεσπάσουν εχθροπραξίες. Στη Λευκωσία το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή το σκηνικό που έχει στηθεί έτοιμο να παρέμβει, σε συνεργασία με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε για την απομάκρυνση κυπρίων υπηκόων. Στη Λευκωσία οι διπλωμάτες που παρακολουθούν τη Ρώσο-Ουκρανική κρίση έχουν πλήρη εικόνα για κύπριους πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανική επικράτεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα του ΥΠΕΞ έχουν εγγραφεί 130 πρόσωπα με κυπριακή υπηκοότητα τα οποία ενημερώνονται από τις αρμόδιες διπλωματικές υπηρεσίες. Στη Λευκωσία οι διπλωματικές υπηρεσίες υποστηρίζουν πως υπάρχουν μηχανισμοί συνδρομής των προσώπων αυτών εάν παραστεί ανάγκη να εγκαταλείψουν τη χώρα. Εδώ πρέπει να υπενθυμιστεί πως από τις 12 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εξωτερικών με ταξιδιωτική του οδηγία, αποθαρρύνει τα ταξίδια στην Ουκρανία ενώ έχει καλέσει όσους βρίσκονται στην χώρα να την εγκαταλείψουν.

Οι πτήσεις

Οι ιαχές πολέμου αφήνουν το αποτύπωμά τους και στα αεροπορικά ταξίδια προς και από την Ουκρανία. Ήδη κάποιες εταιρείες, όπως οι ολλανδικές αερογραμμές (KLM), ανακοίνωσαν ότι σταματούν άμεσα και μέχρι νεωτέρας, οι πτήσεις προς την Ουκρανία. Το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων της, όπως γνωστοποίησε, εξετάζει και η Lufthansa. Την περασμένη Κυριακή μια ουκρανική εταιρεία τσάρτερ, η SkyUp, ανακοίνωσε πως μια πτήση της από την Πορτογαλία εκτράπηκε προς τη Μολδαβία με απόφαση του εκμισθωτή του αεροσκάφους. Στην Κύπρο για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις για κινήσεις που θα επηρεάσουν το πτητικό πρόγραμμα προς και από την Ουκρανία. Κατά την χειμερινή περίοδο, σε εβδομαδιαία βάση εκτελούνται 12 πτήσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Ουκρανία από τρείς εταιρείες. Τις Ουκρανικές Αερογραμμές την Ryan Air και την Wizz Air.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση