ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς η προοδευτική Σουηδία έδωσε 20% στους ακροδεξιούς

Oι Σουηδοί Δημοκράτες, ένα αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα με πρόσφατη ιστορία απροκάλυπτης ναζιστικής ιδεολογίας, κέρδισε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του

Τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής στη Σουηδία παραμένουν οριακά, αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι Σουηδοί Δημοκράτες, ένα αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα με πρόσφατη ιστορία απροκάλυπτης ναζιστικής ιδεολογίας, κέρδισε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του. Με περίπου 20% των ψήφων, βρίσκεται στη δεύτερη θέση στο πολυκομματικό σύστημα της Σουηδίας, ξεπερνώντας όλα τα πιο κυρίαρχα δεξιά κόμματα.

Υπάρχουν δύο τρόποι να το προσεγγίσει αυτό κανείς. Πρόκειται για ως κάτι νέο και ασυνήθιστο: να εστιάσουμε στην πρωτοφανή επιτυχία του κόμματος και σε αυτό που σηματοδοτεί για μια μεταβαλλόμενη Σουηδία.

Ο άλλος τρόπος για να το δούμε είναι το τελευταίο παράδειγμα ενός μοτίβου που έχει γίνει ξεκάθαρο σε όλη την Ευρώπη: τα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν σημαντικά τμήματα της λαϊκής ψήφου, αν όχι και την εξουσία.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες κέρδισαν σχεδόν 3% περισσότερες ψήφους από το προηγούμενο ρεκόρ τους του 17,5% στις εκλογές του 2018, συνεχίζοντας μια τροχιά σταθερής ανάπτυξης από τότε που πρωτομπήκαν στο κοινοβούλιο το 2010.

Αυτό θα τραβούσε την προσοχή σε οποιαδήποτε χώρα, αλλά ειδικά στη Σουηδία, μια χώρα που είναι γνωστή για την ισότιμη σοσιαλδημοκρατία. «Σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη η Σουηδία εμφανίζει πάντα τα υψηλότερα ή μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών ανοχής για τη διαφορετικότητα – όπως, για παράδειγμα, υποστήριξη για τη μετανάστευση, υποστήριξη για την παροχή ασύλου», δήλωσε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης η Τζένιφερ Φιτζέραλντ, πολιτική επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Boulder του Κολοράντο, η οποία μελετά τη σουηδική ακροδεξιά. «Για χρόνια, όταν άλλες χώρες βίωναν την ανάπτυξη της ακροδεξιάς, η Σουηδία δεν το έκανε. Και έτσι νομίζω ότι ίσως υπήρχε η προσδοκία ότι θα υπήρχε μια εξαίρεση εκεί».

Αιτίες της ανόδου

Η οικονομική κρίση του 2008 έδωσε στο κόμμα μια πρώιμη ώθηση: Κάθε απώλεια εργασίας που προκαλείται από κρίση μεταφράζεται σε μισή ψήφο για τους Σουηδούς Δημοκρατικούς, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης. Η δημογραφική αλλαγή μπορεί να είναι ένας άλλος παράγοντας: πριν 20 χρόνια, περίπου το 10% του πληθυσμού της Σουηδίας ήταν γεννημένοι στο εξωτερικό. Τώρα αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν 20%. Πιο πρόσφατα, η έντονη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για την αύξηση των δολοφονιών που σχετίζονται με συμμορίες, πολλές από τις οποίες συνέβησαν εντός κοινοτήτων μεταναστών, συνέδεσαν τη μετανάστευση με το έγκλημα στη συνείδηση ​​του κοινού.

Οι ψηφοφόροι του κόμματος αυτού φάνηκαν εξαιρετικά πιστοί αφού στράφηκαν σε αυτό, είπε στους Τάιμς ο Σίρους Χάφστρομ Ντεχντάρι πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Οι άνθρωποι μπορεί να άρχισαν να ψηφίζουν για τους Σουηδούς Δημοκρατικούς στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, αλλά «δεν επέστρεψαν στα κυρίαρχα κόμματα μόλις έπιασαν μια νέα δουλειά», είπε. Παρόμοιο μοτίβο μπορεί να ισχύει και για πιο πρόσφατα γεγονότα, όπως η άνοδος της εγκληματικότητας.

Η Σουηδία είναι απλώς η πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή δημοκρατία με μια ακροδεξιά που μπορεί να έχει τακτικά εκλογική υποστήριξη, προσχωρώντας σε μια λίστα που περιελάμβανε ήδη τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Δανία, την Αυστρία, την Εσθονία και άλλες.

«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται ότι φτάνουν στο 20% και σταματούν να ανέρχονται», επισήμανε ο κ. Ντεχντάρι. «Πρέπει να υπάρξει κάποια μάλλον μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία για να αυξηθούν πολύ πέρα ​​από το 20-22%».

Έτσι, το πιο σημαντικό πολιτικό ερώτημα για τη Σουηδία δεν είναι πόσες ψήφους μπορεί να πάρει η ακροδεξιά, αλλά πώς θα ανταποκριθεί το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα στην αυξανόμενη δημοτικότητά της.

Μέχρι στιγμής, τα κυρίαρχα κόμματα της Σουηδίας έχουν διατηρήσει το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς, συμφωνώντας μεταξύ τους ότι θα την αποκλείσουν από κυβερνητικούς συνασπισμούς και κυβερνητικές θέσεις. Είναι μια στρατηγική που έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα, για να κρατήσουν τους ακροδεξιούς μακριά από την εξουσία.

Ωστόσο, τέτοια συμφωνία μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί, ιδιαίτερα για τα παραδοσιακά δεξιά κόμματα, τα οποία συχνά πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της συμμετοχής σε συνασπισμούς που μειώνουν την ατζέντα με τα κεντροαριστερά κόμματα ή της παραμονής στην αντιπολίτευση επειδή αρνούνται να ενωθούν με την ακροδεξιά. Μερικές φορές η φιλοδοξία ξεπερνά την αποφασιστικότητα: Στη Γερμανία το 2020, δύο κυρίαρχα κόμματα έσπασαν το δημοκρατικό μέτωπο για να σχηματίσουν έναν βραχύβιο συνασπισμό με την ακροδεξιά στο κρατίδιο της Θουριγγίας, προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις.

Στη Σουηδία, πάντως, το μέτωπο φαίνεται να αντέχει. Αλλά καθώς τα δεξιά κόμματα προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό με ελάχιστα περιθώρια, θα αντιμετωπίσουν αποφάσεις σχετικά με το εάν θα επιτρέψουν στους Σουηδούς Δημοκρατικούς να γίνουν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού ψηφοφορίας- ακόμα κι αν το κόμμα δεν γίνει επίσημα μέλος συνασπισμού με θέσεις του υπουργικού συμβουλίου- ή θα τους κρατήσουν έξω εντελώς.

Η έρευνα της κας Φιτζέραλντ είναι ξεκάθαρη σε άλλο ένα σημείο: «Τα ακροδεξιά κόμματα τα πηγαίνουν καλύτερα όταν η συμμετοχή είναι χαμηλή». Κάτι που σημαίνει ότι το πραγματικό ερώτημα μπορεί να μην είναι τι μπορούν να κάνουν τα κανονικά κόμματα της Σουηδίας για την ακροδεξιά, αλλά αν μπορούν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να εμφανιστούν στην κάλπη για να τη σταματήσουν.

Πηγή: NYT 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση