ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκληρό διπλωματικό παζάρι στη βόρεια Συρία

Οι Αμερικάνοι διαπραγματεύονται με τους Κούρδους και την Τουρκία

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των συμμάχων τους, καθώς και την παρουσία τους στο βορειοανατολικό κομμάτι της Συρίας. Αυτή η προσπάθεια, ωστόσο, σκοντάφτει στις ενστάσεις και στα αιτήματα της Τουρκίας, με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για το ζήτημα της βόρειας Συρίας έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. 

Το αμερικανοκουρδικό σχέδιο

Κουρδικές πηγές τονίζουν ότι παρά τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι κύκλοι στην Άγκυρα, οι εντατικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Ο James Jeffrey, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, διεξάγει εντατικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ο δε, αρχηγός του CENTCOM, ο στρατηγός Kenneth McKenzie, συνομιλεί με τους Κούρδους.

Σε αυτές τις συνομιλίες, Κούρδοι και ΗΠΑ έχουν φτάσει πολύ κοντά σε μια συμφωνία που έχει ως εξής: Κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας (460 χλμ.) θα δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας, η οποία θα έχει βάθος 5 χιλιομέτρων. Μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας της βάσης, οι Κούρδοι θα αποσυρθούν από τη ζώνη, τον έλεγχο της οποίας θα αναλάβουν τοπικά στρατιωτικά συμβούλια, τα οποία θα συνεργάζονται με τη διεθνή συμμαχία που θα περιφρουρεί την περιοχή. Οι Κούρδοι έχουν αποδεχθεί την ένταξη τουρκικών δυνάμεων σε αυτήν τη διεθνή δύναμη περιφρούρησης.

Το βέτο της Άγκυρας

Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν αποδέχεται αυτό το σχέδιο, προβάλλοντας δύο βασικά αιτήματα που σκοντάφτουν πάνω στην άρνηση των Κούρδων. Αυτά τα αιτήματα έχουν ως εξής: Η ασφαλή ζώνη θα πρέπει να ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και να έχει τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα βάθος. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ματαίωσε την προγραμματισμένη για αύριο, επίσκεψή του στα Κατεχόμενα. Οι πληροφορία της "Κ" σχετίζουν αυτήν την εξέλιξη με τις εξελίξεις που τρέχουν στη Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση