ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανώτατο: Αποκλείουμε τη σύνθεση Δικαστηρίων με συγγενική σχέση διαδίκων

Επίθεση με χαρακτηρισμούς στον Νίκο Κληρίδη και τα όσα κατάγγειλε η πρώτη αντίδραση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με μια πλούσια σε χαρακτηρισμούς ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου οι Δικαστές του τοποθετήθηκαν δημόσια στα όσα τους καταλογίζει ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης. Οι Δικαστές που συνήλθαν με αποκλειστικό θέμα τις καταγγελίες, κάνουν λόγο για επιστολή στην οποία «τίθεται μια διαστρεβλωμένη εικόνα και επιχειρείται απροκάλυπτη επίθεση εναντίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι Δικαστές εκφράζουν λύπη για απουσία τεκμηρίωσης, προσβολής του κύρους της Δικαιοσύνης και της εντιμότητας των λειτουργών της. Πέρα από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούνται ως αντίβαρο στο περιεχόμενο της επιστολής Ν. Κληρίδη, τις διαβεβαιώσεις για το κύρος της Δικαιοσύνης και τις συνθέσεις των Δικαστηρίων, η ανακοίνωση αναφέρεται σχεδόν επιγραμματικά σε μια υπόθεση που περιλαμβάνεται στις καταγγελίες Ν. Κληρίδη ενώ για τις σχέσεις Δικαστών με πρόσωπα που εργοδοτήθηκαν ή εργοδοτούνται σε συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία οι Δικαστές του Ανώτατου τοποθετήθηκαν διατυπώνοντας ερωτήματα.

Επίθεση σε Ν.Κληρίδη

Πέρα από τις διαβεβαιώσεις προς τους πολίτες πως το Ανώτατο Δικαστήριο παραμένει εγγυητής της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Δικαστών, ουσιαστικά το όλο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις καταγγελίες θεωρείται λήξαν. Στην ανακοίνωση καλούνται οι Δικαστές «να συνεχίσουν να επιτελούν απρόσκοπτα και με προσήλωση το δικαστικό τους έργο, με γνώμονα και μόνο τη δικαστική τους συνείδηση και τον δικαστικό τους όρκο». Εστιάζοντας και πάλι στην επιστολή οι Δικαστές διατυπώνουν ερωτηματικά για τις προθέσεις του συντάκτη της επιστολής με το αιτιολογικό πως οι καταγγελίες του στηρίχθηκαν σε γεγονότα που έλαβαν χώρα προ δεκαετιών «επιχειρώντας να σπιλώσει ακόμη και τη μνήμη και προσφορά του πρώην Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μ. Τριανταφυλλίδη, ενός εκ των κορυφαίων νομικών της χώρας μας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στα Πρωτοκολλητεία

Στις καταγγελίες Ν.Κληρίδη η ανακοίνωση παραπέμπει και στο Πρωτοκοκολλειτείο το οποίο έχει την ευθύνη για την κατανομή των υποθέσεων ενώπιον των Δικαστών «κατά απρόσωπο τρόπο και με τη σειρά ανάθεσης των υποθέσεων είτε ενώπιον μονομέλειας, είτε ενώπιον πολυμέλειας. Υποθέσεις στις οποίες εμφανίζονται συγγενικά του Δικαστή πρόσωπα δεν τίθενται ενώπιον του». Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου Πολ. Εφ. 423/2017 και η αίτηση Certiorari 126/2015, η οποία αφορούσε τον Αντώνη Ανδρέου, τις οποίες αναφέρει ο επιστολογράφος, τέθηκαν προς εκδίκαση από τις ανάλογες συνθέσεις Εφετείων και Μονομέλειας και εκδικάστηκαν με γνώμονα και μόνο τα δεδομένα και την εφαρμογή των σχετικών νομικών αρχών». Όπως αναφέρεται επίσης τηρήθηκαν όλοι οι ουσιαστικοί και δικονομικοί κανόνες, χωρίς ποτέ να τεθεί ζήτημα εξαίρεσης οποιουδήποτε Δικαστή. Αντιθέτως, όπως εύκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί από τα πρακτικά των υποθέσεων, υποστηρίζεται, «όλοι οι Δικαστές, ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων και των Δικαστών που αναφέρονται στην επιστολή Νίκου Κληρίδη, εξεπλήρωσαν πλήρως το καθήκον ενημέρωσης των διαδίκων για την αποκάλυψη της όποιας συγγενικής, εργασιακής ή άλλης σχέσης τους με τους διαδίκους ή δικηγόρους και οι διάδικοι, συμπεριλαμβανομένου του Έντιμου Γενικού Εισαγγελέα, δήλωσαν ευθαρσώς ότι δεν είχαν καμία ένσταση στον χειρισμό των υποθέσεων από τους υπό αναφορά Δικαστές, εκφράζοντας την πλήρη εμπιστοσύνη τους προς το αμερόληπτο και ακριβοδίκαιο της εκδίκασής τους». Στην ανακοίνωση, σημειώνεται ότι «η Πολιτική ΄Έφεση 423/2017 απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στην αίτηση Certiorari 126/2015, την απόφαση της οποίας εξέδωσε πρωτοδίκως ο Δικαστής Ναθαναήλ, ασκήθηκε εκ μέρους του Έντιμου Γενικού Εισαγγελέα έφεση, η οποία απορρίφθηκε, επίσης από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Οι συγγένειες

Οι Δικαστές απορρίπτουν τις καταγγελίες Ν.Κληρίδη για την σύζυγό του Δικαστή Οικονόμου υποστηρίζοντας πως ούτε «αφυπηρέτησε πρόσφατα», ούτε «ήταν ανώτερη υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου». Αφυπηρέτησε προ 20ετίας, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1999 και υπηρετούσε ως ταμίας σε υποκατάστημα κοινότητας της επαρχίας Λάρνακας». Στο σημείο αυτό οι Δικαστές διερωτώνται «με ποια λογική συνδέεται η εργασία της συζύγου με τη δικαστική κρίση στην ποινική έφεση της υπόθεσης Ηλιάδη; Ακόμη, πώς μπορεί να καταδειχθεί ύποπτη εργασιακή σχέση με το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνη και Πολυβίου, εδραζόμενη στο γεγονός ότι ο Δικαστής Παμπαλλής εργάστηκε πριν από 35 χρόνια ως δικηγόρος στο εν λόγω γραφείο και στο γεγονός ότι η σύζυγος του Δικαστή Λιάτσου «εργάστηκε για χρόνια στο γραφείο του Χρ. Τριανταφυλλίδη πρώτου εξαδέλφου της συζύγου του Πολυβίου»; Παρόμοιο ερώτημα εγείρεται και σε σχέση με τον Δικαστή Χριστοδούλου, η μόνη σύνδεση του ονόματος του οποίου εξαντλείται στο γεγονός ότι ο γιος της συζύγου του εργοδοτείται στο υπό αναφορά γραφείο».

Δημαγωγική επίθεση

Στο καταληκτικό σημείο της ανακοινώσεις οι Δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου κάνουν λόγο για συνεχή και τυφλή επιθετική ρητορική απέναντι σε Δικαστές και δικαστικές αποφάσεις. Οι Δικαστές υποδεικνύουν πως η αντίδραση του νομικού κόσμου θα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, προς αποτροπή δημιουργίας αμετάκλητων καταστάσεων. «Τα κίνητρα δημαγωγικών επιθέσεων δεν έχουν καμία σχέση με τον αναγκαίο σεβασμό και την καλόπιστη κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, που είναι και θεμιτή και καλοδεχούμενη, δεδομένου βεβαίως ότι αρθρώνεται τεκμηριωμένος επιστημονικός λόγος, ο οποίος στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X