ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι προνοεί η συμφωνία Κυβέρνησης - Εκπαιδευτικών

Πρόσθετες ώρες υπευθύνων στην πρώτη Λυκείου και παραπομπή πιστώσεων στην ΜΕΠΕΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μετά από ένα τρίμηνο διαβουλεύσεων και έντονων αντιπαραθέσεων Κυβέρνηση και εκπαιδευτικές οργανώσεις έδωσαν τελικά τα χέρια και οδηγούνται, όπως όλα δείχνουν, σε άρση του αδιεξόδου. Η λύση δόθηκε μετά από παρασκηνιακή συνάντηση που είχε η διυπουργική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι Κώστας Χαμπιαούρης και Ζέτα Αιμιλιανίδου καθώς ο κ. Καδής απουσιάζει στο εξωτερικό, με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ ΟΛΤΕΚ στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» εφαρμόζεται ό,τι είχε αποφασιστεί στη συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή το ζήτημα των πιστώσεων παραπέμπεται στην ΜΕΠΕΥ ενώ οι καθηγητές αποκτούν επιπλέον ώρες ως υπεύθυνοι τμήματος για την 1η Λυκείου, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση δεσμεύεται παράλληλα να μην λάβει ξανά τις όποιες μονομερείς αποφάσεις και ξεκινά συνεπώς ο διάλογος για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία.

Χαμπιαούρης: Με πνεύμα σύμπνοιας, καλόπιστος διάλογος

Με την άρση του αδιεξόδου, ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «στο πλαίσιο ενός καλόπιστου διαλόγου και με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών θα επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα για το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας, όπως αναμένει η κοινωνία των πολιτών».

Χαιρετίζει ο ΔΗΣΥ

Την άρση του αδιεξόδου χαιρέτισε αμέσως και ο Δημοκρατικός Συναγερμός δια του εκπροσώπου τύπου Δημήτρη Δημητρίου. Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου πρόκειται για μία πάρα πολύ θετική εξέλιξη, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα ανοίξει τον δρόμο για τις προοπτικές των μαθητών αλλά και την αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων. «Έχουμε» όπως είπε «μια χρυσή ευκαιρία. Αυτή η σχολική χρονιά, να μην είναι μόνο μια χρονιά που θα κυλήσει ομαλά, αλλά να είναι η χρονιά που θα κάνουμε την ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία. Αυτή που αξίζει στα παιδιά μας και στον τόπο μας».
Το ερώτημα είναι κατά πόσο η απόφαση αυτή βρίσκει σύμφωνη τη βάση των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ» οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων είχαν την πλήρη εξουσιοδότηση για να αποδεχθούν την εν λόγω συμφωνία. ΄

Φίλιος: Αρχή για αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου

Ενδεικτικές και οι δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΕΔ Φίλιου Φυλακτού.
«Ο εκπαιδευτικός κόσμος έκανε έναν αξιοπρεπή, πρωτόγνωρο και δυναμικό αγώνα τους τελευταίους τρεις μήνες με τρίπτυχο...
-Τη διασφάλιση του θεσμικού διαλόγου, αντιδρώντας στις όποιες μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις,
-Την απαίτηση για σεβασμό της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών και του πολυδιάστατου έργου που επιτελούν,
-Την ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου συζητώντας τις μεγάλες εκπαιδευτικές προκλήσεις που αυτό έχει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει (παραβατικότητα, αλφαβητισμός, Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης κ.ά.).

Η έξοδος από το αδιέξοδο που η ίδια η Κυβέρνηση προκάλεσε, ΔΕΝ είναι το τέλος, αλλά η ΑΡΧΗ για την αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου, του σχολείου των παιδιών μας.

Ο εκπαιδευτικός κόσμος, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΠΟΕΔ-ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ, οι ηγεσίες τους παραμένουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ για τα δύσκολα που έπονται και που τώρα αρχίζουν! Η εμπιστοσύνη και η στήριξη από τον σύνολο των εκπαιδευτικών έχει καταδείξει πολλά πράγματα και έχει στείλει παντού τα κατάλληλα μηνύματα! Μπαίνουμε ΔΥΝΑΤΟΙ στον επιβαλλόμενο θεσμικό διάλογο που όχι απλώς διαφυλάξαμε σαν κόρη οφθαλμού, αλλά που επαναφέραμε πίσω και τον ανακτούμε μετά τις προσπάθειες καταπάτησής του τα τελευταία χρόνια!!!» αναφέρει χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως τώρα αρχίζουν ενωμένοι και δυνατοί.

Διαφωνίες στην ΟΕΛΜΕΚ

Και όσο κι αν η ΠΟΕΔ, φαίνεται να συμφωνεί πλήρως, τα βλέμματα στρέφονται στην ΟΕΛΜΕΚ. Αν και ο Πρόεδρος των καθηγητών συμφωνεί με την κατάληξη, ο αντιπρόεδρος Παντελής Νικολαϊδης, φέρεται να διαφωνεί θέτοντας ζήτημα δημοψηφίσματος. Σε αναρτήσεις του στο λογαριασμό του στο facebook επισημαίνει πως η ΟΕΛΜΕΚ για να συμφωνήσει πρέπει να υπάρξει πλήρης επαναφορά. «Οι καθηγητές να μην ανησυχούν γιατί οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περάσει από τη βάση δια δημοψηφίσματος» σημείωσε προσθέτοντας πως το καταστατικό της ΟΕΛΜΕΚ προβλέπει δημοψήφισμα όταν εγγράφως το ζητήσει το 30% των μελών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση