ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Ελληνική και με προίκα η ΣΚΤ

Η Ελληνική ζητά από το κράτος να καταβάλει περί τα 500 εκατ. ευρώ για να γίνει η συναλλαγή

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μετά την έγκριση των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ώστε να αποκτήσει το καλό κομμάτι της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, έφτασε η χρονική στιγμή για να συζητηθεί το ποσό με το οποίο θα προχωρήσει γι΄ αυτή την κίνηση.

Αν και το κομμάτι του «καλού» Συνεργατισμού έχει αποτιμηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, τη ΣΚΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στα 450 εκατομμύρια ευρώ, η Ελληνική Τράπεζα φαίνεται όχι απλώς να το αμφισβητεί, αλλά να ζητά και «προίκα» για το πάντρεμα μεταξύ της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας του νησιού και της τρίτης.

Αν και το ενδιαφέρον από την Ελληνική για τον Συνεργατισμό κλείδωσε με την υποβολή προσφοράς στις 14 Μαΐου, ωστόσο το ποσό με το οποίο προτίθεται να αγοράσει τη ΣΚΤ, ή για να ειπωθεί αλλιώς, τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να «σηκώσει» και ποιοι επενδυτές θα χρηματοδοτήσουν αυτή την αύξηση κεφαλαίου, σίγουρα δεν έχει κλειδώσει. Τα ζητήματα που έχουν προκύψει μεταξύ Ελληνικής και Συνεργατισμού είναι δύο.

Το ένα είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί. Το δεύτερο αφορά το ποσό που έχει προκύψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα κληθεί η ΣΚΤ –δηλαδή το κράτος- να δώσει στην Ελληνική Τράπεζα. Και αυτό, διότι η Ελληνική εκτιμά πως τα στοιχεία του ενεργητικού της ΣΚΤ που αποτελούνται από τα καλά δάνεια, τα καταστήματα, τις εργασίες και άλλα, δεν αποτιμώνται σε 10 δισ. ευρώ όπως τα στοιχεία του παθητικού της (δηλαδή οι καταθέσεις) που ανέρχονται σε 10 δισ. επίσης.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Ελληνική ζητά από το Συνεργατισμό να καλύψει αυτή τη διαφορά του ενεργητικού και παθητικού που προκύπτει, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, για να γίνει η συναλλαγή , η Ελληνική ζητά από το κράτος να καταβάλει 500 εκατ. Πώς θα γίνει κατορθωτό;

Το κράτος δεν μπορεί να καταβάλει 500 εκατ. στην Ελληνική Τράπεζα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει, είναι να εκδώσει ένα ομόλογο αυτού του ποσού, όπως έκανε εξάλλου πριν από ένα μήνα για τη ΣΚΤ και κατέθεσε εν τέλει 2,5 δισ. ευρώ στην τράπεζα. Στο τέλος της διαδικασίας και βάσει αυτού του σεναρίου, το κράτος θα έχει εκδώσει περί τα 3 δισ. ευρώ ομολόγων για την ΣΚΤ για να γίνει η συγχώνευση.

Θα τον σηκώσει με 150

Πέρα από τα ζητούμενα της Ελληνικής από τη ΣΚΤ για τα 500 εκατ. που θα προκύψουν πιθανότερα από ομόλογο, η Ελληνική φαίνεται να αμφισβητεί το ύψος των κεφαλαίων που θα εξεύρει για να αποκτήσει την «καλή» Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Σύμφωνα με την πρώτη, το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα χρειαστούν ώστε να απορροφήσει τα εξυπηρετούμενα δάνεια της ΣΚΤ, αρκούν στα 150 εκατ. ευρώ, με τα 450 να παρουσιάζονται ως πολλά.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις την προηγούμενη εβδομάδα βέβαια, είχε πει πως οποιοδήποτε ποσό κάτω από 250 – 300 εκατ. ευρώ, θεωρείται πολύ μικρό. Μιλώντας στην «Κ» τραπεζικές πηγές ανέφεραν πως το κράτος θέλει να πωλήσει το Συνεργατισμό στο 100% του Book Value του, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο και εκεί προκύπτει και το 450. Η Ελληνική, είπαν οι ίδιες πηγές, θέλει να τον λάβει με σημαντική έκπτωση, αφού και στην ίδια αναμένεται να εισχωρήσουν οι καινούργιοι επενδυτές, όπως Altas και J.C. Flowers περίπου στο 20% της αξίας της μετοχής της Ελληνικής.

Στον αντίποδα, άλλες τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως είναι δίκαιο το αίτημα της Ελληνικής να αγοράσει με σημαντική έκπτωση το Book Value του Συνεργατισμού, για να μην γίνουν diluted οι υφιστάμενοι μέτοχοι, δηλαδή να αραιωθεί το ποσοστό τους από την έκδοση επιπρόσθετων κοινών μετοχών από την εταιρεία.

Όπως και να έχει, οι ίδιες πηγές διαμήνυσαν πως η διαδικασία που εξελίσσεται μεταξύ Ελληνικής και Συνεργατισμού δηλώνει προχειρότητα. Εξήγησαν πως η Ελληνική, αν και γνώριζε για το επικείμενο πάντρεμα μεταξύ των δύο πολλούς μήνες προηγουμένως, έχει φτάσει στο παραπέντε δίχως να γνωρίζει από ποιους και πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί να εξεύρει και να λύσει τις διαφορετικές προτεραιότητες των υφιστάμενων μετόχων. Το γεγονός αυτό καθυστέρησε τις συζητήσεις της δεύτερης φάσης της ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού.

Στη δεύτερη φάση

Χθες, ξεκίνησε η δεύτερη φάση της ιδιωτικοποίησης της ΣΚΤ, με εντατικές συναντήσεις μεταξύ των πλευρών. Οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και των συμβούλων των ενδιαφερόμενων μερών που κατέθεσαν προτάσεις στις 14 του μήνα, δηλαδή της Ελληνικής και του επενδυτικού ταμείου Apollo.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, όπως δεν υπήρχε και χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο, αυτό των διευκρινήσεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις προσφορές τους. Πηγή που βρίσκεται κοντά στη διαδικασία τόνισε πως «μπορεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εντός της εβδομάδας, μπορεί την επόμενη.

Πρέπει όμως να βρεθούν λύσεις σε ό,τι ζητήματα έχουν προκύψει και δεν υπάρχει βιασύνη σε αυτό το στάδιο». Έπειτα από τη διαπραγμάτευση, η διαδικασία θα περάσει στο τρίτο στάδιο, αυτό της αξιολόγησης των προτάσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση