ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα πρόστιμα για τη Folli Follie, εκκρεμούν αγωγές και μηνύσεις

Η Δικαιοσύνη ακόμη δεν έχει αποφανθεί ούτε για τις αστικές ούτε για τις ποινικές ευθύνες του ιδρυτή Δημήτρη Κουτσολιούτσου

Kathimerini.gr

Δεκαεπτά ολόκληρους μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Folli Follie ακόμη δεν έχουν ικανοποιηθεί ούτε οι απαιτήσεις των πιστωτών ούτε των μετόχων μειοψηφίας, ούτε βέβαια το κοινό περί δικαίου αίσθημα που τόσο προσβλήθηκε από την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση.

Υπό αυτό το πρίσμα ολοένα και περισσότεροι πείθονται από τις εκτιμήσεις περί ύπαρξης ενός κόλπου, που εξακολουθεί να εκτελείται και το οποίο τελικά θα οδηγήσει στην ατιμωρησία ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποια πρόστιμα που θα καλυφθούν από την προσωπική περιουσία της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η οποία αυξήθηκε και μέσω της παραποίησης επί αλλεπάλληλα έτη των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie.

Η Δικαιοσύνη ακόμη δεν έχει αποφανθεί ούτε για τις αστικές ούτε για τις ποινικές ευθύνες του ιδρυτή Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του υιού του, διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, και με εξαίρεση δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (η είσπραξη των οποίων από το Δημόσιο είναι άγνωστο εάν έχει ολοκληρωθεί), καμιά ουσιαστική πρόοδος δεν έχει ακόμα σημειωθεί. Υπενθυμίζεται πως τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατηγορίες που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές φέρονται να συνεχίζονται αλλά καμία συμφωνία δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ τα ερωτήματα γιατί αυτοί ή οι μικρομέτοχοι της εταιρείας (με ελάχιστες εξαιρέσεις) δεν στράφηκαν εξαρχής δικαστικά εναντίον αυτής και της διοίκησής της παραμένει απορία ακόμη και για τους ίδιους του μετόχους και τους ομολογιούχους. Την Τετάρτη, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ) θύμισε πάντως πως έχει ασκήσει αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών από τις 15.11.2018 κατά των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου και των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Folli Follie, αφού είναι μέτοχός της με ποσοστό 0,96%. Με την εν λόγω αγωγή η ΕΕΣΥΠ, γνωστή και ως υπερταμείο, ζητεί να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να της καταβάλουν 12,3 εκατομμύρια χρηματική ικανοποίηση. Ακόμα, έκανε τότε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έγιναν δεκτά. Για την υπόθεση είχε ασκηθεί ποινική δίωξη τον Δεκέμβριο 2018 και η ΕΕΣΥΠ εντός της τασσόμενης προθεσμίας των τεσσάρων (4) μηνών, από την έναρξη ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα, θα υποβάλει δήλωση για τη συνέχιση της ποινικής δίωξης, όπως προβλέπεται.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που είχε επιβάλει πέρυσι πρόστιμα ύψους 20,34 εκατομμυρίων σε δέκα φυσικά πρόσωπα (μεταξύ των οποίων πρόστιμο 5 εκατομμυρίων στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και 10 εκατομμυρίων στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο), αλλά και άλλα επιπλέον πρόστιμα ύψους 4 εκατομμυρίων νωρίτερα, επανήλθε χθες επιβάλλοντας νέα πρόστιμα: 5 εκατομμυρίων στον Chiu Chuen Law, διευθυντή και μέλος Δ.Σ. σε θυγατρικές της Folli Follie στην Ασία και 2,5 εκατομμυρίων στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για χειραγώγηση αγοράς, εξαιτίας της διαβόητης πλέον δήλωσης της πρώτης Παρασκευής του Μαΐου του 2018, σύμφωνα με την οποία όλα ήταν σκευωρία και τίποτα περίεργο δεν υπήρχε στις οικονομικές καταστάσεις...

Βέβαια, όπως έγινε σαφές από την εγκληματολογική έρευνα της Alvarez & Marsal και βούλευμα της ελληνικής Δικαιοσύνης, τα κέρδη του 2017 που είχαν δηλωθεί στα 316 εκατ. ήταν τελικά ζημίες 44,7 εκατ., ενώ είχαν δηλωθεί πωλήσεις κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια υψηλότερες από τις πραγματικές (1,12 δισ. αντί 116 εκατ. ευρώ) και από το ταμείο των 296,7 εκατ. δολ. που δηλώθηκε, βρέθηκαν μόλις 6,4 εκατ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X