ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Γάλλος μεγιστάνας Ξαβιέ Νιέλ επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη

Χρηματοδοτεί με 200 εκατ. υπερυπολογιστή cloud και κέντρο έρευνας στο Παρίσι

Kathimerini.gr

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Ξαβιέ Νιέλ, ιδρυτής της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας Iliad, θα επενδύσει 200 εκατ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), καθώς ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ευρωπαϊκής τεχνολογίας επιχειρεί να διασφαλίσει ότι η Ε.Ε. θα παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Iliad θα επενδύσει σε έργα που περιλαμβάνουν έναν υπερυπολογιστή cloud που θα τροφοδοτείται από τη Nvidia, ένα ερευνητικό κέντρο με έδρα το Παρίσι και ένα ετήσιο συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στο Station F, τον επιχειρηματικό κόμβο για εταιρείες startups στη γαλλική πρωτεύουσα. «Για να επηρεάσει κανείς την αγορά AI, χρειάζεται υπολογιστική ισχύ. Για να έχει υπολογιστική ισχύ, χρειάζεται υπερυπολογιστές. Και για να έχει υπερυπολογιστές, πρέπει να επενδύσει μαζικά», είπε ο Nιέλ στο ανακοινωθέν του.

Μέσω της Scaleway, της θυγατρικής του στο cloud computing, ο κολοσσός Iliad εργάζεται τα τελευταία χρόνια για να αναπτύξει ένα ευρωπαϊκό σύστημα cloud εναλλακτικό σε αυτά που προσφέρουν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ. «Εξοπλίζοντάς το με έναν υπερυπολογιστή, θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό πρωταθλητή τεχνητής νοημοσύνης. Είναι ζήτημα κυριαρχίας, για να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας, χρειαζόμαστε πλατφόρμες εγκατεστημένες στην επικράτειά μας», λέει ο Νιέλ.

Ο αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει οξύνει τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να συμβαδίσει με τις μεγάλες επενδύσεις ανταγωνιστών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η ψηφιακή βιομηχανία και οι εφαρμογές AI κατέχουν ήδη σημαντική θέση στην οικονομία των χωρών, παρά το γεγονός ότι η αυξανόμενη χρήση τους ενέχει δυνητικούς κινδύνους. Ο Nιέλ θέλει να καλλιεργήσει ένα «γαλλικό οικοσύστημα AI» με βάση την τεχνογνωσία αποφοίτων από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Γαλλίας, που θα μπορεί να ανταγωνιστεί το υποστηριζόμενο από τη Microsoft OpenAI, το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε το γλωσσικό μοντέλο chatbot ChatGPT.

 

Η Γαλλία φιλοδοξεί εδώ και καιρό να καταστεί όχι μόνο ευρωπαϊκός αλλά και παγκόσμιος κόμβος για την τεχνητή νοημοσύνη, ρίχνοντας το βάρος της στην ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία. Τον Ιούνιο, η γαλλική startup Mistral συγκέντρωσε 105 εκατ. ευρώ στον μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης στην Ευρώπη, για να δημιουργήσει το δικό της λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης με στόχο να ανταγωνιστεί εταιρείες της Silicon Valley, όπως το OpenAI και το DeepMind της Google. Τον ίδιο μήνα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ, για να ενισχύσει τον κλάδο.

 

Ο Μπεν Μπάριντζερ αναλυτής έρευνας μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Quilter Cheviot, ισχυρίζεται ότι εφόσον η εκπαίδευση ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου κοστίζει περίπου 100 εκατ. δολάρια, τα 200 εκατ. ευρώ «θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με αυτό που πραγματικά χρειάζεται». «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτοί που πιθανότατα θα επικρατήσουν στην τεχνητή νοημοσύνη –Nvidia, Microsoft, Alphabet κ.λπ.– έχουν τις βαθύτερες τσέπες και την καλύτερη εξειδίκευση», είπε.

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να εξισορροπήσουν την επιθυμία για άλματα στον κλάδο με την ανάγκη ρυθμίσεων, για να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες προηγούμενων τεχνολογικών καινοτομιών, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Ιούνιο του 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με την πράξη της τεχνητής νοημοσύνης – το πρώτο σύνολο ολοκληρωμένων κανόνων στον κόσμο για τη διαχείριση των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση