ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι εταιρείες τεχνολογίας ήρθαν για να μείνουν

Απτό ενδιαφέρον για την Κύπρο από διεθνείς εταιρείες ICT είτε για κεντρικά γραφεία είτε για περιφερειακή έδρα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η πρόσφατη ανακοίνωση για δημιουργία του συνδέσμου Cyprus Tech Association με πρωτοβουλία του Invest Cyprus, αλλά πολύ περισσότερο οι εταιρείες που εκπροσωπούνται στον συγκεκριμένο Σύνδεσμο, καταδεικνύουν πως οι διεθνείς τεχνολογικοί κολοσσοί που έχουν επιλέξει την Κύπρο, είτε για να δημιουργήσουν τα κεντρικά τους γραφεία, είτε περιφερειακή έδρα, είναι εδώ για να μείνουν. H εξαγγελία δημιουργίας του Συνδέσμου έρχεται σε μία εποχή κατά την οποία καταγράφεται απτό ενδιαφέρον για την Κύπρο από διεθνείς εταιρείες ICT, ενδιαφέρον που αφορά σε εγκατάσταση και μεταφορά εργασιών και προσωπικού. Αναφορικά με το ICT headquartering, ήδη τους τελευταίους μήνες είχαμε την κάθοδο συνολικά έξι εταιρειών, περιλαμβανομένης της Technorion από τον Λίβανο, αλλά και –σύμφωνα με δημοσιεύματα - την απόφαση της γαλλικής εταιρείας λογισμικού Murex για δραστηριοποίηση στη χώρα μας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι διαδικασίες για μεταφορά στην Κύπρο δραστηριοτήτων μεγάλης εταιρείας παραγωγής λογισμικού online betting με έντονη παρουσία στο εξωτερικό, ενώ είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να δούμε μέσα στο 2021 και μεγάλο όμιλο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να επιλέγει την Κύπρο για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής του βάσης. Σε σχέση με τον νέο Σύνδεσμο, ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός πως στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχουν - και φαίνεται πως θα έχουν ενεργό συμμετοχή - υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών-κολοσσών με παρουσία στην Κύπρο, όπως η NCR, η amdocs, η Wargaming, η Exness, η 3CX, η MUFGISFT και η eToro. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η συμμετοχή τους κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, αφού μέσω του Συνδέσμου διευκολύνεται η αξιοποίηση της τεράστιας εμπειρίας που κουβαλούν τα στελέχη αυτά, ικανής να συμβάλει στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε η Κύπρος να μετατραπεί σε ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για τις διεθνείς εταιρείες ICT. Η παρουσία αυτών των εταιρειών στην Κύπρο, έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα νέο οικοσύστημα το οποίο συνεισφέρει σε κάθε πτυχή του κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου της χώρας. Δεν μπορούσε παρά να τύχει της προσοχής και του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προσανατολίζεται στην συμπερίληψη της προσέλκυσης διεθνών ICT εταιρειών στην μακροπρόθεσμη οικονομική στρατηγική της χώρας, γνωστή ως «Vision 2035». Όπως είναι αντιληπτό, λοιπόν, τα οφέλη από κάθε διεθνή εταιρεία που αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Κύπρο είναι σημαντικά και με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο. Πτυχές οι οποίες σχετίζονται με την ανάγκη στέγασης, σίτισης, διαβίωσης, την αγορά εργασίας, την κατανάλωση, αλλά και τα δημόσια οικονομικά με την άνοδο των φορολογικών εσόδων από άμεση και έμμεση φορολογία. Δημιουργείται αυξημένη ζήτηση για τα πάντα, από την εκπαίδευση των παιδιών του προσωπικού που θα εγκατασταθεί στην Κύπρο, μέχρι τις ανάγκες για ψυχαγωγία και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τις καθημερινές ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Είναι γι’ αυτό άλλωστε που σχεδόν όλοι οι φορείς της οικονομίας, θεωρούν πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την κυβέρνηση να αυξήσει τα κονδύλια για προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό ως επενδυτικού προορισμού και ειδικά εγκατάστασης ξένων εταιρειών.

Η μάχη για προσέλκυση επενδύσεων στην μετά covid εποχή

Γενικότερα, πάντως, η προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων σε μία «μεταπανδημική» εποχή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με τον UNCTAD, τον αρμόδιο οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για θέματα διεθνούς οικονομίας και επενδύσεων, το 2020 οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) παρουσίασαν μείωση 42% διεθνώς και 70% στην Ευρώπη. Παρά την αισιοδοξία ότι πλησιάζει το τέλος την πανδημίας, οι επενδυτές, κατά πάσα πιθανότητα, δεν πρόκειται να «ανοίξουν τις κάνουλες» ούτε φέτος, αφού ο UNCTAD προβλέπει περαιτέρω μείωση των ΑΞΕ κατά 5% για το τρέχον έτος. Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό πως η Κύπρος θα έχει να αντιμετωπίσει «άγριο» ανταγωνισμό για προσέλκυση ΑΞΕ το επόμενο διάστημα. Το στοίχημα είναι μεγάλο και το διακύβευμα ακόμα μεγαλύτερο. Το πρόσφατο παράδειγμα του Brexit, κατέδειξε πως οι παραδοσιακοί παίκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, συνεχίζουν να κερδίζουν τη μεγάλη μερίδα του λέοντος όταν προκύπτουν τέτοιες οικονομικές συνθήκες. Όσον αφορά τον τομέα της τεχνολογίας, χώρες όπως η Λιθουανία και η Εσθονία εξελίσσονται σε πόλο έλξης για τις εταιρείες του τομέα του ICT και του fintech. Άρα η προσπάθεια της Κύπρου για προσέλκυση όσο το δυνατό περισσότερων εταιρειών τεχνολογίας, κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Στην μάχη ρίχνονται και οι υφιστάμενες διεθνείς εταιρείες, μέσω του Συνδέσμου τους, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας στην προσπάθεια για ενίσχυση της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό ως προορισμού διεθνών εταιρειών τεχνολογίας. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε στην «Κ» στέλεχος από τον τομέα των υπηρεσιών, «είναι άλλο να προσπαθούμε μόνοι μας να πείσουμε πως η Κύπρος είναι η κατάλληλη επιλογή γι’ αυτές τις εταιρείες και άλλο να το λένε διακεκριμένα στελέχη του τομέα με πολύχρονη παρουσία στην Κύπρο, πόσω μάλλον αν αυτό γίνεται μέσω ενός θεσμοθετημένου Συνδέσμου». Απομένει λοιπόν να διαφανεί στο εγγύς μέλλον η συμβολή του νέου Συνδέσμου στην όλη προσπάθεια. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του «Cyprus Tech Association» απαρτίζεται από εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών του τομέα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, όπως οι Κυριάκος Κυριάκου, General Manager και Director of North East Europe της NCR, Γιάννης Τίνης, Head of Amdocs Cyprus, Βαλεντίνος Πολυκάρπου, General Manager και Global HR Operations & Services της Wargaming, Avi Sela, CEO της eToro Cyprus, Peter Valov, ιδρυτής και CEO της Exness, Nick Galea, ιδρυτής και CEO της 3CX και Παύλος Χριστοφόρου, CEO και CTO της MUFGISFT.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση