ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η μέρα που τα χρηματιστήρια έχασαν 1,71 τρισ. δολάρια

Για τη Wall Street, αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ήταν η «Μαύρη Δευτέρα», ενώ οι ασιατικές που λόγω της διαφοράς ώρας αντιδρούν με μία καθυστέρηση, βίωσαν τη «Μαύρη Τρίτη»

Money Review

Η χειρότερη – με διαφορά- ημέρα στην ιστορία των χρηματιστηρίων, όπως έγραψαν τα μέσα της εποχής. Μία παγκόσμια, απότομη και εν πολλοίς αναπάντεχη ελεύθερη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών συνταράζει επενδυτές, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Για τη Wall Street, αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ήταν η «Μαύρη Δευτέρα», ενώ οι ασιατικές που λόγω της διαφοράς ώρας αντιδρούν με μία καθυστέρηση, βίωσαν τη «Μαύρη Τρίτη». Οι απώλειες ήταν τεράστιες.

Ο Dow Jones έχασε εκείνη την ημέρα 508 μονάδες ή το 22,6% της αξίας του. Δραματική πτώση είχαν οι δείκτες και στις 23 μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, αφού ο πανικός και οι ρευστοποιήσεις μεταδίδονταν σαν ιός σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σε όρους δολαρίων τρεις αγορές είχαν απώλειες άνω του 40%, ακόμη τρεις απώλειες από 30% έως 39% και οκτώ αγορές απώλειες της τάξης του 20% με 29%. Το πιο σκληρό πλήγμα δέχθηκε το Χονγκ Κονγκ με τον Hang Seng να καταρρέει 45,8% σε όρους αμερικανικών δολαρίων, ενώ τις μικρότερες απώλειες βίωσε το χρηματιστήριο της Αυστρίας (11,4%).

Υπολογίζεται ότι οι αγορές έχασαν συνολικά 1,71 τρισ. δολάρια σε ένα 24ωρο. Το σοκ ήταν τόσο μεγάλο που πολλοί οικονομολόγοι έσπευσαν να προειδοποιήσουν για μία νέα Μεγάλη Ύφεση και μάλιστα διαρκείας. Οι προβλέψεις έπεσαν έξω. Αλλά αυτή τη φορά ήταν για καλό. Ήταν τόσο άμεση και αποφασιστική η αντίδραση της Federal Reserve και των κεντρικών τραπεζών Δυτικής Γερμανίας και Ιαπωνίας, που η αγορά και η οικονομία έλαβαν τις τονωτικές ενέσεις, που χρειάζονταν για να συνέλθουν. Τα επιτόκια μειώθηκαν δραστικά και η φθηνή ρευστότητα που έπεσε στο σύστημα επέτρεψε στις επιχειρήσεις να επαναγοράσουν μετοχές τους στηρίζοντας τις τιμές τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση

X