ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόσα χρήματα χρειάζονται για την ονειρεμένη ζωή; Λιγότερα από όσα νομίζετε

Οι περισσότεροι θα ήταν ευχαριστημένοι με μερικά εκατομμύρια, σημειώνει ο Guardian.

Money Review

Πόσα χρήματα χρειάζεστε για να ζήσετε την ζωή που ονειρεύεστε; Η απάντηση για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα έρευνα από πανεπιστημιακούς ψυχολόγους, είναι 10 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά όχι για τους Αμερικανούς, που λένε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια και συχνά επιμένουν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ακαδημαϊκοί στα πανεπιστήμια Bath, Bath Spa και Exeter διαπίστωσαν ότι τελικά, ο άνθρωπος δεν θέλει να γίνει όσο το δυνατόν πιο πλούσιος. Οι περισσότεροι θα ήταν ευχαριστημένοι με μερικά εκατομμύρια, σημειώνει ο Guardian.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή σχεδόν 8.000 ατόμων από όλο τον κόσμο διαπίστωσε ότι στο 86% των χωρών, η πλειονότητα των ανθρώπων πίστευε ότι θα μπορούσε να πετύχει την «ιδανική ζωή» με 10 εκατομμύρια δολάρια ή λιγότερα.

Στην Αργεντινή, την Ινδία και τη Ρωσία πάνω από 1 στους 2 απάντησαν ότι θα ήθελαν 1 εκατομμύριο δολάρια ή λιγότερο. Ωστόσο, στις ΗΠΑ η πλειονότητα των ανθρώπων είπε ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερα για να ζήσει μια ιδανική ζωή. Μάλιστα το 31,7% (η πιο δημοφιλής απάντηση) είπε ότι θα ήθελε τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη Βρετανία, η πιο δημοφιλής απάντηση (26%) ήταν 1 εκατομμύριο δολάρια και η πλειοψηφία είπε ότι 10 εκατομμύρια δολάρια ή λιγότερα θα ήταν αρκετά. Το 13% είπε ότι θα ήθελε 100 δισ. δολάρια ή περισσότερα.

Η θεμελιώδης οικονομική αρχή ότι οι άνθρωποι έχουν απεριόριστες επιθυμίες και άρα εγκλωβίζονται σε μία διαρκή κατανάλωση και προσπάθεια συσσώρευσης πλούτου, διαψεύδεται, σημειώνει η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Sustainability. «Η πίστη σε αυτήν την αρχή είχε τρομερές συνέπειες για την υγεία του πλανήτη. Η προσπάθεια για συνεχή αύξηση του ατομικού πλούτου και η επιδίωξη ατέρμονης οικονομικής ανάπτυξης έχει βαρύ κόστος. Καθώς ο πλούτος έχει αυξηθεί, αυξάνεται και η χρήση των πόρων και η ρύπανση».

Ο δρ Paul Bain, ο επικεφαλής της έρευνας, ξήγησε ότι τα νούμερα μπορεί να ακούγονται μεγάλα, όμως όταν συνειδητοποιήσει κανείς ότι αντιπροσωπεύουν τον ιδανικό πλούτο ενός ατόμου στο σύνολο της ζωής του, είναι στην πραγματικότητα μάλλον μέτρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση