ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από το Ισραήλ η επανεκκίνηση του τουρισμού

Έδειξε τον δρόμο ο Ελληνας πρωθυπουργός - Σε συζητήσεις Ελλάδα-Κύπρος για το διαβατήριο υγείας - Νέα κατηγοριοποίηση την 1η Μαρτίου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται προσεχώς στον τομέα του τουρισμού, με τα φώτα στραμμένα στην επικείμενη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή. Ο πρόεδρος μεταβαίνει έχοντας στην ατζέντα θεμάτων του και τον τουρισμό με ζητούμενο να επιτευχθεί η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τουριστικό τομέα. Θεωρείται δεδομένο ότι λόγω της θετικής πορείας των εμβολιασμών στη γείτονα χώρα, βρίσκεται στις προτεραιότητες τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας για άντληση τουριστικού ρεύματος, όχι μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και το Πάσχα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται ήδη επαφές για έναρξη τουριστικών πακέτων στο Ισραήλ για την περίοδο Απριλίου - Μαΐου. Αυτό μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα συμφωνίας Κύπρου- Ισραήλ στο πρότυπο της αντίστοιχης συμφωνίας της χώρας με την Ελλάδα για τον τουρισμό και στη συνέχεια οι λεπτομέρειες να καθοριστούν σε επίπεδο υπουργών τουρισμού τις επόμενες εβδομάδες. Χωρίς να επιβεβαιώνονται οι τελικές προθέσεις της κυβέρνησης στο θέμα του πράσινου διαβατηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κυβέρνηση συμφωνεί επί θέματος αρχής ότι η υιοθέτηση του διαβατηρίου υγείας, θα βοηθήσει τον τομέα του τουρισμού και κατ’ επέκταση την οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένει την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να πάρει τελικές αποφάσεις. Πάντως το θέμα ήταν στο επίκεντρο συζήτησης μεταξύ του υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου και του Έλληνα υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, με στόχο να βρεθεί ευρύτερη κοινή πολιτική μεταξύ των δύο χωρών. Το αποτύπωμα της συνάντησης σε πολιτικό επίπεδο στο κομμάτι του τουρισμού, θα διαφανεί τις επόμενες μέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Ισραήλ υπήρχαν πιέσεις για χαλαρώσεις στο τουριστικό ρεύμα, έστω και με περιορισμένους αριθμούς, κάτι που ωστόσο δεν το επέτρεπε η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Εντούτοις, η πορεία του εμβολιαστικού τους προγράμματος αλλάζει τα δεδομένα και ο στόχος, μέχρι τις αρχές Απριλίου να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της χώρας, βάζει ξανά την χώρα στον τουριστικό χάρτη. Δεν είναι πάντως η πρώτη κίνηση προσέγγισης του Ισραήλ στο θέμα του τουρισμού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post από τον περασμένο Μάϊο, οι Υπουργοί Τουρισμού των τριών χωρών ήταν ξανά σε συζητήσεις για την δημιουργία μίας ασφαλούς ζώνης τουρισμού, στη βάση της θεωρίας ότι λόγω πανδημίας οι τουρίστες θα προτιμήσουν χώρες οι οποίες είναι γειτονικές.

Όχι σε κίνητρα εμβολιασμών

Το κατά πόσο η Κύπρος θα υιοθετήσει την πρακτική του πράσινου διαβατηρίου, ως εργαλείο το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια είναι κάτι που θα διαφανεί στο προσεχές διάστημα. Ωστόσο, κίνητρα προς εμβολιασμένους ταξιδιώτες δεν προτίθεται να δώσει η Κύπρος, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου. Όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο Υφυπουργός, «θα μπορεί να έρθει όποιος θέλει, φτάνει να πληροί τα κριτήρια εισόδου, δηλαδή τα τεστ με βάση την κατηγορία που βρίσκεται η χώρα του». Επισήμανε επίσης ότι ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19, δεν αποτελεί προϋπόθεση για να έρθει κάποιος στην Κύπρο, και υπέδειξε ως πιο σημαντικό τη διενέργεια Covid τεστ.

Προετοιμάζεται η Κύπρος

Εξάλλου από την πρώτη Μαρτίου τίθεται σε ισχύ η νέα κατηγοριοποίηση των χωρών από τον ECDC (European Center for disease prevention and control), για 56 χώρες. Το δε Ισραήλ έχει συμπεριληφθεί σε λίστα εφτά χωρών οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ΕΕ. Στις επτά επιπλέον βρίσκεται η Ρωσία, η Ουκρανία, το Ισραήλ , ο Λίβανος η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία. Από αυτές τις χώρες η Κύπρος θα δέχεται απρόσκοπτα επισκέπτες, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων της κάθε χώρας. Η εν λόγω λίστα έχει συσταθεί κατόπιν προτάσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Υπουργείου Μεταφορών και Υφυπουργείου Τουρισμού, αφού πρόκειται για χώρες σημαντικές τόσο για διπλωματικούς λόγους, όσο και για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Κ» από την 1η Μαρτίου θα τεθεί σε ισχύ ένα νέο Cyprus flight pass. Ήδη έχει ετοιμαστεί η υποδομή ώστε εάν αποφασιστεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, να τεθεί σε ισχύ.

Ζητούμενο η σταθερότητα

Ό,τι κι αν προκύψει από την συνάντηση Αναστασιάδη- Νετανιάχου, το ζητούμενο για τον τουρισμό είναι ένα, τονίζει ο σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων Κύπρου : η σταθερότητα. Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο Άκη Κελλεπέσιη, αν ο Μάρτιος ξεκινήσει με μια σταθερότητα στις αποφάσεις και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, τότε η κίνηση στα αεροδρόμια θα αρχίσει να ξαναζωντανεύει. Χρειάζεται προγραμματισμός για να γίνουν οι κρατήσεις σε tour operators και να αρχίσει να κινείται η αγορά. Όσο αφορά του Κύπριους ταξιδιώτες, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για ταξίδια κυρίως στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι Κύπριοι ταξιδιώτες βρίσκονται με το διαβατήριο στο χέρι και είναι έτοιμοι να κλείσουν εισιτήρια ακόμα και για την 1η Μαρτίου, αν αρθεί η καραντίνα στην Ελλάδα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Και τον Μάρτιο είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν.

Μικρό καλάθι

Υπάρχει ωστόσο και η άποψη ότι ακόμα και αν καταφέρει η Κύπρος να προσελκύσει τουρισμό από το Ισραήλ, δεν θα επωφεληθούν όλοι στην κυπριακή τουριστική βιομηχανία. Ο Ισραηλινός τουρίστας έχει συγκεκριμένες προτιμήσεις και απαιτήσεις από τον προορισμό στον οποίο επισκέπτεται και συνήθως κάνει κρατήσεις σε ξενοδοχεία τα οποία προσφέρουν την επιλογή συγκεκριμένου τύπου μενού. Σύμφωνα με τον CEO της Meeting Point Cyprus Μάριο Σωκράτους, η κάθοδος τουριστών από το Ισραήλ δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση στον τουρισμό. Το 2019, χρονιά ρεκόρ για τις αφίξεις τουριστών, οι αφίξεις από Ισραήλ κινήθηκαν στις 200 χιλιάδες και ήταν περίπου το 5-6% από σύνολο 3,96 εκατομμυρίων αφίξεων. Ήταν επίσης η χρονιά κατά την οποία η αγορά του Ισραήλ κατέγραψε αύξηση της τάξης του 51%.

Το πράσινο διαβατήριο

Η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά στην κατέυθυνση ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και για κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τρίτες χώρες, το οποίο θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εν όψει καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ προβλέπει την ελεύθερη διακίνηση εμβολιασμένων ταξιδιωτών μεταξύ των δύο χωρών. Σε επίπεδο υπουργών Τουρισμού, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, υπογράφηκε συμφωνία για διευρυμένη και συστηματική συνεργασία στον τουριστικό τομέα, πενταετούς διάρκειας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση