

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Ανοίγει η συζήτηση για τον εθνικό κατώτατο μισθό για όλα τα επαγγέλματα. Σε 15 ημέρες η κρίσιμη αναμένεται η συνάντηση μεταξύ των εμπλεκομένων, δηλαδή των εργοδοτικών πλευρών, των συντεχνιών, του υπουργού Εργασίας και του υπουργού Οικονομικών. Εκεί θα παρουσιαστεί η –επικαιροποιημένη– έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization - ILO) με τα στοιχεία της Κύπρου, ώστε να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων με στόχο να υλοποιηθεί η υπόσχεση της Ευρώπης για ευημερία, πρόοδο και σύγκλιση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όπως πληροφορείται η «Κ», ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και τα υπουργεία θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου, ενώ, αν όλα προχωρήσουν ως έχει, μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν συμφωνήσει - καταλήξει τα μέρη. Στόχος, το 2023 η Κύπρος να έχει θέσει εθνικό κατώτατο μισθό σε όλα της τα επαγγέλματα, με το ποσό εκκίνησης του ελαχίστου μισθού να παραμένει ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά. Όπως εξηγούν γνώστες του θέματος, η έκθεση που έχει ετοιμάσει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) θα θέσει τον πήχη, ώστε μετέπειτα να γίνει η διαπραγμάτευση του ποσού μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται ήδη δεδομένο πως θα είναι τουλάχιστον τα 924 ευρώ ακαθάριστα. Υπενθυμίζεται πως ήδη κάθε πωλητής/πωλήτρια, γραφέας, νοσηλευτικός βοηθός, βοηθός παιδοκόμου, βοηθός βρεφοκόμου, σχολικός βοηθός και φροντιστής, που εργάζεται με πλήρη απασχόληση πρέπει να λαμβάνει αρχικό μηνιαίο μισθό, ο οποίος να ανέρχεται τουλάχιστον στα €870 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη ο μισθός αυτός αυξάνεται τουλάχιστον στα €924 ακαθάριστα.
Πρόσθετα, ανάμεσα στα συμπεράσματα της έκθεσης που είχε γίνει ένα «briefing» σε προηγούμενη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος την 7η Σεπτεμβρίου, είχαν δοθεί κάποια συμπεράσματα της μελέτης του ILO. Σύμφωνα με αυτά, η θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού συμβάλει στη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, θα συμβάλει στην αύξηση των μισθών των εργαζομένων που αμείβονται χαμηλά, θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και θα έχει γενικότερα θετική επίδραση στην οικονομία. Η έκθεση αναμένεται στην επόμενη συνεδρία (πιθανώς της 3ης Νοεμβρίου 2021) να έχουν επικαιροποιηθεί συγκεκριμένα στοιχεία.
Ώριμες οι συνθήκες
Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του 2022 τόνισε ότι αφού η χώρα προσεγγίζει συνθήκες πλήρους απασχόλησης στην Κύπρο, η θέσπιση του κατώτατου μισθού είναι υψίστης σημασίας για την κυβέρνηση. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό πρέπει να γίνει σε σωστές βάσεις. Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, έφτασε τα 11.324 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Σεπτέμβριο 2021 μειώθηκε στα 15.907 πρόσωπα σε σύγκριση με 18.282 τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα ποσοστά της ανεργίας που παρουσίασε ο υπουργός κατά τη συνεδρία, το 2021 θα φτάσει στο 7,5% από 7,6% το 2020 η ανεργία, το 2022 υπολογίζεται πως θα φτάσει στο 6,7%, το 2023 υπολογίζεται στο 6% και το 2024 στο 5,5%.
Το θέμα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την ανάγκη εκσυγχρονισμού της στρατηγικής απασχόλησης ξένων εργατών, έθεσε κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με την υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το ΚΕΒΕ. Στη συνάντηση έγινε επίσης συζήτηση γύρω από το θέμα της εισαγωγής Εθνικού Κατώτατου Μισθού όπου το ΚΕΒΕ ξεκαθάρισε στην υπουργό ότι θα προσέλθει στον διάλογο για το θέμα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραλάβει προηγουμένως τη μελέτη του ILO την οποία θέλει να μελετήσει προσεκτικά πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Μιλώντας στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, σημείωσε πως είναι απαραίτητο να λάβει στα χέρια του το ΚΕΒΕ τη μελέτη, ώστε να τοποθετηθεί αναλόγως για το θέμα θέσπισης του εθνικού κατώτατου μισθού. Όπως εξήγησε, είναι σημαντικό να ληφθούν οι παραδοχές της μελέτης του ILO, τα συμπεράσματά της, οι αριθμοί της και πού καταλήγει. Αναφορικά για το ποσό που θα καθοριστεί ανάφερε πως το ΚΕΒΕ θα θέλει να δει έρευνες για το πώς εκείνο το ποσό θα επηρεάζει τις επιχειρήσεις, την οικονομία, τις θέσεις εργασίας, πως θα αναπροσαρμόζεται, αλλά και ποιος θα είναι ο μηχανισμός παρακολούθησής του.
Από πλευράς του ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, κληθείς να σχολιάσει στην «Κ» τα της συνάντησης, αλλά και για το γενικότερο εγχείρημα της θέσπισης του εθνικού κατώτατου μισθού είπε ότι βοηθά την κατάσταση πως αποδόθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών σε τρεις ακαδημαϊκούς που έχουν ενδιατρίψει στο κατώτατο μισθό. Ο κ. Μάτσας είπε ότι η εισαγωγή του εθνικού κατώτατου μισθού, όπως σημειώνει και το ILO και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν δημιουργεί προβλήματα είτε στην απασχόληση, είτε στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αντιθέτως, σημείωσε ότι αυξάνει την παραγωγικότητα, άρα και την ανταγωνιστικότητα, μειώνει το μισθολογικό χάσμα και έχει ευρύτερα οφέλη στην οικονομία.
Μεγαλύτερη σημασία τώρα
Ο ρόλος των κατώτατων μισθών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε περιόδους οικονομικής κάμψης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κρίση που προκλήθηκε από τη νόσο Covid19 έχει πλήξει ιδιαίτερα τομείς στους οποίους απασχολείται υψηλότερο ποσοστό χαμηλόμισθων, όπως το λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός, και έχει ισχυρότερο αντίκτυπο στις ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, η διασφάλιση της πρόσβασης των εργαζομένων της Ένωσης σε ευκαιρίες απασχόλησης και σε επαρκείς κατώτατους μισθούς είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάκαμψης. Στα περισσότερα κράτη μέλη με εθνικό νόμιμο κατώτατο μισθό, ο κατώτατος μισθός είναι υπερβολικά χαμηλός σε σύγκριση με τους άλλους μισθούς ή υπερβολικά χαμηλός για να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ακόμα και αν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι εθνικοί νόμιμοι κατώτατοι μισθοί είναι χαμηλότεροι από το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και/ή από το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη.
Έντυπη Έκδοση