ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ωρα αλλαγών στα εργασιακά των τραπεζών

Έκλεισαν τα ανοιχτά τους ζητήματα και θα επικεντρωθούν τώρα στη μείωση του κόστους τους ποικιλοτρόπως

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

«Σηκώνουν μανίκια» οι τράπεζες της Κύπρου, αφού μετά το κλείσιμο των ανοιχτών ζητημάτων που είχαν, επικεντρώνονται στα εργασιακά θέματα. Είναι πλέον σίγουρο πως θα βιώσουμε την επόμενη εργασιακή μάχη μεταξύ ΕΤΥΚ και διοικήσεων των τραπεζών. Από τη μία η Τράπεζα Κύπρου έκλεισε τα ζητήματα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της, του Διευθύνοντος Συμβούλου της και της πώλησης του μεγάλου πακέτου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, η νομική ολοκλήρωση της διαδικασίας του οποίου αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων.

Από την άλλη, η Ελληνική Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία την αύξηση κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ που χρειάστηκε ώστε να απορροφήσει τα καλά στοιχεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Κεφάλαια μεγάλα τα οποία έκλεισαν και για τις δυο τράπεζες. Όμως, άρχισαν τα μηνύματα προς την εργοδοτική πλευρά αμέσως μετά. Στην Ελληνική Τράπεζα, όπου παρουσιάστηκαν στα μέσα Απριλίου τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας για το 2018, ελέχθη από τα πλέον επίσημα χείλη του CEO της, Ιωάννη Μάτς, πως η τράπεζα είναι έτοιμη να δώσει αυξήσεις στους υπαλλήλους της.

Ωστόσο, θα πρέπει να δοθούν με ένα αξιοκρατικό σύστημα και όχι με το αυτό που θέλει η ΕΤΥΚ,τόνισε. Πρόσθετα, στην ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου οι απερχόμενοι Πρόεδρος του ΔΣ Γιόσεφ Άκερμαν και Διευθύνων Σύμβουλος Τζον Πάτρικ Χούρικαν πέρασαν σαφή μηνύματα όσον αφορά τα εργασιακά. Ουσιαστικά, ο κ. Χούρικαν το είπε ξεκάθαρα: «Κύριος στόχος για τα τρίμηνα που ακολουθούν θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού επιχειρηματικού μοντέλου, με έμφαση στη διατήρηση των εσόδων με ταυτόχρονη σημαντική μείωση του κόστους και καλύτερη διαχείριση των εργασιακών σχέσεων. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην εκσυγχρονιστική ατζέντα που αποσκοπεί στη μεταμόρφωσητου επιχειρηματικού μας μοντέλου, ώστε να καταστεί ανταγωνιστικό σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον και για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας. Αυτός είναι ένα βασικός τομέας στον οποίο θα εστιάσει η Διεύθυνση κατά το 2019 και μετά και θα χρειαστούμε τη θετική δέσμευση του προσωπικού μας, της συντεχνίας και της κυβέρνησης για να υλοποιήσουμε με ασφάλεια αυτές τις αλλαγές».

Στο 70% ο δείκτης του κόστους προς τα έσοδα της Ελληνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου στο 56%.

Στην ίδια γραμμή και ο κ. Άκερμαν: «Η τράπεζα θα επιταχύνει την υλοποίηση του σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού, θα συνεχίσει να βελτιώνει την επιχειρηματική της στρατηγική και θα διερευνήσει πιο έντονα τρόπους για τη βελτιστοποίηση της διάρθρωσης του κόστους της και τη διατήρηση της βιωσιμότητας του επιχειρηματικού της μοντέλου μεσοπρόθεσμα, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους. Οι συντεχνίες των εργαζομένων θα πρέπει να συνεργάζονται με τους συμβαλλόμενους τους για να συνδράμουν στην αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων στην απασχόληση και τα μισθολογικά οφέλη σε συνάρτηση με τις νέες σύγχρονες εργασιακές πρακτικές, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές προοπτικές και τον αντίκτυπο των τεχνολογικών αλλαγών».

Ίδια γραμμή

Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία έκανε η Τράπεζα Κύπρου στην ετήσια συνέλευσή της με παρουσίαση για το πώς η Τράπεζα μεταμορφώνεται σε ένα ψηφιακό κέντρο και στο πώς επικεντρώνεται στην ψηφιακή οικονομία. Τομέας στον οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα δώσει πολύ μεγάλη σημασία στο μέλλον η Τράπεζα Κύπρου. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ένα και μόνο δρόμο : ότι αργά ή γρήγορα ίσως οι τράπεζες προχωρήσουν στη σύσταση κοινού μετώπου ώστε να αντιμετωπίσουν τις εργασιακές προκλήσεις που παρουσιάζονται στο εγχώριο τραπεζικό τοπίο.

Το «μενού» θα περιλαμβάνει κλείσιμο καταστημάτων, σχέδια εθελούσιας εξόδου και χρησιμοποίηση προσώπων σε άλλες θέσεις από αυτές που είχαν μέχρι τώρα στην τράπεζα. Συγκεκριμένα, μπορεί η Ελληνική Τράπεζα να μην προτίθεται να προχωρήσει σε σχέδιο εθελούσιας εξόδου, ωστόσο η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να προχωρήσει. Τα ανοιχτά ζητήματα του CEO και του Προέδρου της το άφησαν σε «δεύτερη μοίρα», όμως μετά τις επιτυχίες της εφαρμογής του και τα ποσοστά αποδοχής των ηλεκτρονικών της συναλλαγών το φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στην ετοιμασία και εξαγγελία του.

Και μικρότερες

Η Astrobank πριν απορροφήσει την USBBank, αλλά και σύντομα την καλή Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου), είχε εξαγγείλει πως θα προχωρούσε σε Σχέδιο Εθελούσιας. Οι εξελίξεις με τη USBBank και την Εθνική το έφεραν σε «δεύτερη μοίρα». Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προχωρήσει και αυτή με Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου. Η AlphaBank επίσης αναμένεται να προχωρήσει σε μια επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΤΥΚ κατά το τέλος του χρόνου. Οι υπόλοιπες τράπεζες –εάν εξαιρέσουμε την ΚΕΔΙΠΕΣ που έχει μεγάλο ποσοστό μελών της στην ΕΤΥΚ- δεν έχουν μεγάλα εργασιακά ζητήματα που πρέπει να λύσουν. Τα προβλήματα που θα προκύψουν σε αυτές θα είναι ένεκα των αναπόφευκτων τεχνολογικών αλλαγών.

Το κόστος

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας για το 2018, ο δείκτης εξόδων προς έσοδα διαμορφώθηκε στο υψηλό 70% σε σύγκριση με 85,7% το 2017.

Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα για την 4η τριμηνία του 2018 ανήλθε στο 64,1% (3η τριμηνία 2018: 72,7%). Τα συνολικά έξοδα για το 2018 ήταν €202,5 εκατ. αυξημένα κατά 1% σε σύγκριση με €200,9 εκατ. το 2017. Τα έξοδα προσωπικού για το 2018 ανήλθαν σε €87,6 εκατ. και αντιπροσώπευαν το 43% των συνολικών εξόδων του Ομίλου (2017: 43%).

Σε σύγκριση με τα €86,9 εκατ. το 2017, τα έξοδα προσωπικού το 2018 σημείωσαν αύξηση της τάξης του 1%, η οποία οφειλόταν κυρίως στη μείωση των υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της 1ης τριμηνίας του 2018 ως αποτέλεσμα του Σχέδιου Εθελούσιας Πρόωρης Αποχώρησης η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την μεταφορά προσωπικού από την ΣΚΤ ως μέρος της Απόκτησης με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2018.

Όσον αφορά στο κόστος της Τράπεζας Κύπρου που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2019, ανήλθε σε €105 εκατ. (σε σύγκριση με €110 εκατ. για το δ’ τρίμηνο 2018), εκ των οποίων 54% αφορούν κόστος προσωπικού (€57 εκατ.), ενώ 40% αφορούν άλλα λειτουργικά έξοδα. Το κόστος προσωπικού παρουσιάστηκε αυξημένο κατά 9% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με €52 εκατ. α’ τρίμηνο 2018), και μειωμένο κατά 3% σε τριμηνιαία βάση σε σύγκριση με €59 εκατ. για το δ’ τρίμηνο 2018, το οποίο περιλάμβανε ποσό ύψους €4 εκατ. που καταχωρήθηκε στο δ’ τρίμηνο 2018 και αφορά προηγούμενα τρίμηνα και το μη επαναλαμβανόμενο κόστος προσωπικού για συγκεκριμένα έργα.

Η υπόλοιπη αύξηση ύψους €2 εκατ. οφείλεται στην αύξηση της συνεισφοράς του εργοδότη προς το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων από την αρχή του έτους , καθώς και στην έναρξη καταβολής εισφορών από τον εργοδότη στο Γενικό Σύστημα Υγείας από τον Μάρτη 2019. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα για το α’ τρίμηνο 2019 ανήλθε σε 56% (σε σύγκριση με 54% για το δ’ τρίμηνο 2018).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X