ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:43
 

Α. Λουκά: Στους 29 χιλιάδες τόνους ανήλθαν οι εξαγωγές χαλουμιού το 2018

Ο κ. Λουκά είπε πως «σημαντική συνιστώσα της επιτυχίας αυτής είναι η διαφύλαξη της υψηλής ποιότητάς του»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η φήμη του χαλουμιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κύπρο, αποτελεί το «διαμάντι» των κυπριακών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και ναυαρχίδα στη διάνοιξη δρόμων για αυτά στις αγορές του εξωτερικού, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Λουκά, ο οποίος σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η εξαγωγική του δυναμική μεγεθύνεται, με εξαγωγές που ανήλθαν το 2018 στους 29 χιλιάδες τόνους περίπου.  

Σε χαιρετισμό του χθες, στο 8o Ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Αιγοπρόβειου Χαλουμιού, ο κ. Λουκά είπε πως «σημαντική συνιστώσα της επιτυχίας αυτής είναι η διαφύλαξη της υψηλής ποιότητάς του», προσθέτοντας πως «είναι ευρέως αποδεκτό ότι η μοναδικότητα του χαλουμιού οφείλεται στα ιδιαίτερα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά του τόπου μας».

Όπως σημείωσε «η προσπάθεια του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για καταχώρηση της ονομασίας χαλούμι στο ευρωπαϊκό μητρώο ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, πέραν της ευρωπαϊκής αναγνώρισης της ιδιοτυπίας του προϊόντος μας, θα προσδώσει  προστιθέμενη αξία και θα διασφαλίσει την ποιότητα αλλά και την προστασία του έναντι μιμητικών προϊόντων τα οποία σήμερα σφετερίζονται τη φήμη του».

Διαβεβαίωσε πως Υπουργείο Γεωργίας θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η καταχώρηση να επιτευχθεί.

Ανέφερε ακόμα ότι «η αιγοπροβατοτροφία διαχρονικά συμβάλλει στην εξαιρετική ποιότητα του χαλουμιού και στηρίζει την παραγωγή του», συμπληρώνοντας πως «το Υπουργείο μας, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας στην Κύπρο, έθεσε ως προτεραιότητα την παροχή επιπλέον κινήτρων στους αιγοπροβατοτρόφους για εκσυγχρονισμό των μονάδων τους και βελτίωση της παραγωγικότητας του Κλάδου».

«Εντός αυτού του πλαισίου», πρόσθεσε, «παραχωρείται σε ετήσια βάση, ετήσια ενίσχυση ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ υπό μορφή κεφαλικής ενίσχυσης, η οποία συνδέεται με την παραγωγή γάλακτος.

Επιπρόσθετα, χρηματοδοτούνται δράσεις που αφορούν κυρίως στον εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών μας εκμεταλλεύσεων, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020».

Επίσης, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι από το σύνολο των 228 αιτήσεων που εγκρίθηκαν από το σχετικό Μέτρο του ΠΑΑ κατά την τελευταία προκήρυξη, οι 134 αφορούσαν την αιγοπροβατοτροφία και την αγελαδοτροφία, με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων πέραν των 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, είπε πως χρηματοδότηση δόθηκε και σε δράσεις βελτίωσης υφιστάμενων και δημιουργία νέων γαλακτοκομείων, ενώ συμπλήρωσε ότι κατά την πρόσφατη προκήρυξη τον περασμένο Μάιο του ειδικού μέτρου του ΠΑΑ, που στοχεύει στη βελτίωση της διαβίωσης και της ευημερίας των αιγοπροβάτων, συνολικού ποσού 7 εκ. ευρώ, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, αφού υποβλήθηκαν πέραν των 200 αιτήσεων, που αντιστοιχούν σε 122.000 ζώα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι επιθέσεις κατά Χριστοδουλίδη και η νέα λίστα του Οδυσσέα

«Δια της πλαγίας η Καθημερινή πλασάρει τον Υπουργό Εξωτερικών ως εν δυνάμει υποψήφιο στις προεδρικές ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:41

Απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην έκκληση Χαμπιαούρη για διάλογο

«Ως εκπαιδευτικές οργανώσεις είστε απαράδεκτοι. Δεν σέβεστε ούτε την εργοδότησή σας, ούτε τους μαθητές, ...»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  18:46

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X