ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πωλούν δάνεια 2-3 δισ. μέσα στο 2021

Ελληνική Τράπεζα για πώληση 1 δισ., η Τράπεζα Κύπρου για πώληση 0,5-1,5 δισ. και η ΚΕΔΙΠΕΣ 476 εκατ.

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η πανδημική κρίση έβαλε στον πάγο πολλές επιχειρηματικές και τραπεζικές πράξεις από τότε που πρωτοεμφανίστηκε, ωστόσο, τραπεζικοί και αμιγώς τραπεζικοί οργανισμοί στην Κύπρο ετοιμάζουν αγοραπωλησίες δανείων μέχρι το τέλος του 2021 ύψους 2 – 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο λόγος, για μη εξυπηρετούμενα, αλλά και υγιή δάνεια που αναμένεται να αλλάξουν χέρια σε ένα, όπως διαφαίνεται, πολύ ενεργό φθινόπωρο από πλευράς πράξεων. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται η «Κ», η Ελληνική Τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το επενδυτικό κοινό για πώληση προβληματικών δανείων που έχει στους ισολογισμούς της, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ η άλλη μεγάλη τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, όπως είναι εις θέση να γνωρίζει η «Κ», αναμένεται να προχωρήσει στην τρίτη της μεγάλη πράξη πώλησης της τελευταίας τριετίας, αυτή τη φορά δανείων από 0,5 δισ. έως και 1,5 δισ. ευρώ. Το νόμισμα των αγοραπωλησιών όμως έχει και άλλο πρόσωπο, αφού η ΚΕΔΙΠΕΣ βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης υγιούς χαρτοφυλακίου δανείων, ύψους 476 εκατ. ευρώ. Για τη διαδικασία της ΚΕΔΙΠΕΣ, έχουν υπογραφεί συμφωνίες εμπιστευτικότητας με αριθμό ενδιαφερόμενων επενδυτών που επί της ουσίας είναι κυπριακές τράπεζες, ενώ οι διαδικασίες επιλογής των επενδυτών αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός Οκτωβρίου 2021.

Η κυπριακή τράπεζα, που θα αγοράσει τα υγιή δάνεια της ΚΕΔΙΠΕΣ, θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξήσει το λόγο των καλών της δανείων προς τα μη εξυπηρετούμενα που διαθέτει στον ισολογισμό της, άρα και να δώσει ποιοτική αναβάθμιση στο χαρτοφυλάκιό της. Πάει να κλείσει σχεδόν μία 10ετία από την τραπεζική κρίση που έσκασε σαν βόμβα στην Κύπρο και ακόμα τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν κλείσει το κεφάλαιο μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι ένα κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να κλείσει, διότι οι τράπεζες έχουν να διαχειριστούν είτε πιθανά νέα ΜΕΔ ως απότοκο της πανδημικής κρίσης, είτε να επικεντρωθούν στην έκδοση των MREL κεφαλαίων τους και στην ψηφιοποίηση. Το ποσοστό όμως αυτών των 2– 3 δισ. ευρώ πόσο μεγάλο είναι συγκριτικά με το ΑΕΠ της χώρας; Το 1,5 δισ. Ευρώ δανείων ως ελάχιστο που πρόκειται να πωληθεί αντιστοιχεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 7,14%, ενώ το μέγιστο των 2,5 δισ. ευρώ, στο 11,9% αν υπολογιστεί πως το ΑΕΠ είναι στα 21 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, αξίζει να υπολογιστεί και πόσο ποσοστό αντιστοιχεί σε σχέση με τα εναπομείναντα ΜΕΔ που έχουν απομείνει στο τραπεζικό σύστημα. Το 1,5 δισ. ευρώ στα 5,1 δισ. ευρώ ΜΕΔ που έχουν οι τράπεζες αντιστοιχεί στο 29,4% και τα 2,5 δισ. στο εντυπωσιακό 49%.

Κομβικές πράξεις

Όπως γίνεται αντιληπτό, το νούμερο το οποίο η Ελληνική Τράπεζα προσπαθεί να πωλήσει είναι μεγάλο ως ποσοστό με τα ΜΕΔ που έχει στον ισολογισμό της. Τα μη εξυπηρετούμενα της Ελληνικής, βάσει των τελευταίων της δημοσιευμένων αποτελεσμάτων, ανήλθαν στα 1,52 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2021. Εάν καταφέρει να πωλήσει 1 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων, ουσιαστικά, ο πονοκέφαλος που προκύπτει από τα παλαιά αυτά ΜΕΔ παύει να υπάρχει και θα επικεντρωθεί η τράπεζα σε άλλους πόρους.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου, από την άλλη, ανήλθαν βάσει των τελευταίων διαθεσίμων αποτελεσμάτων της στα 3,01 δισ. το τέλος Μαρτίου 2021. Τα ΜΕΔ αντιπροσωπεύουν το 25% του συνόλου των δανείων στο τέλος Μαρτίου 2021, στα ίδια επίπεδα στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Αναλόγως του μεγέθους των δανείων που θα πωλήσει η Τράπεζα Κύπρου, δηλαδή από 0,5 δισ. – 1,5 δισ. θα διαφανεί και κατά πόσο θα τα μειώσει και αν εν τέλει θα τα φτάσει – όπως εσωτερικά θέλει η Διοίκηση- να φτάσουν σε μονοψήφιο ποσοστό.

Όσον αφορά τις δυο μεγάλες τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου έχει παρουσιάσει δείγματα γραφής μεγάλων πακέτων πώλησης δανείων, έναντι της Ελληνικής που αν και αυτή έφτασε, κοντά κάποια στιγμή στο παρελθόν, στο ποσό 1 – 1,5 δισ., ωστόσο πάγωσε. Από εκεί και πέρα, η Ελληνική προχώρησε σε αρκετές διαγραφές δανείων και έφτασε τα σχεδόν 2,4 δισ. ευρώ που είχε ως ΜΕΔ, να περιοριστούν στα 1,52 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Κύπρου έχει προχωρήσει σε μεγάλες πωλήσεις τιτλοφορούμενες ως Helix 1 και Helix 2,αλλά και σε μικρότερες, με τις ονομασίες Velocity 1 και Velocity 2. Οι μνηστήρες για τα προβληματικά δάνεια των δυο τραπεζών, λίγο – πολύ γνωστοί, αφού θα είναι οι ίδιοι που ενδιαφέρθηκαν και για παλαιότερα πακέτα προβληματικών δανείων. Αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεκριμένες πληροφορίες, τα επενδυτικά ταμεία που ενδιαφέρονται για την αγορά τέτοιων δανείων θα είναι τα ίδια που είχαν πρωταγωνιστήσει και στις προηγούμενες πράξεις. Το Ταμείο Apollo είχε αγοράσει το Helix 1, η Pimco το Helix 2, η Bain είχε φτάσει κοντά σε συζητήσεις με την Ελληνική Τράπεζα κάποτε για αγορά χαρτοφυλακίου (αν και εν τέλει αγόρασε ΜΕΔ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος – Κύπρου) και η Cerberus ήταν ένα βήμα πριν από το κλείσιμο του deal για το Helix 2. Οι επενδυτές που ρίχνουν τα δίκτυά τους στις περιοχές της Μεσογείου, εξάλλου, δεν είναι πολλοί, άρα άντε να ενδιαφερθούν ακόμα 2 – 3 μεγάλα ονόματα για την απόκτηση προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Αντίθετη διαδρομή

Όπως είχε γράψει παλαιότερα η «Κ», και το Υπουργείο Οικονομικών πλέον έχει κοινοποιήσει τους σχεδιασμούς του. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών, που αφορά την ετοιμασία μελέτης για την μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ καθώς και συγκέντρωση όλων των δεδομένων για να προετοιμαστεί η κοινοποίηση αιτήματος στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έγκριση της οποίας είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του πιο πάνω σχεδιασμού. Εκτός από την πώληση των υγιών δανείων ύψους 476 εκατ. ευρώ της ΚΕΔΙΠΕΣ, με βάση το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, η μετεξέλιξή της σε Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων θα μπορούσε - όπως τονίζει το ΥΠΟΙΚ- να παρέχει κατά την περίοδο 2022-2024 μια σημαντική λύση στο θέμα των ΜΕΔ μέσω της ενδεχόμενης αγοράς από πιστωτικά ιδρύματα και άλλες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, δανείων ύψους περίπου 1 - 1,5 δισ. ευρώ. Η ΚΕΔΙΠΕΣ, ως εταιρεία που δεν είναι τράπεζα, δεν έχει κανένα χρονικό περιορισμό ώστε να έχει στους ισολογισμούς της μη εξυπηρετούμενα δάνεια όπως για παράδειγμα έχουν τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση