ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Al Jazeera: Πως οι Ρώσοι μετέτρεψαν την Κύπρο σε «Μόσχα της Μεσογείου»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «The Cyprus Papers», 1.000 πλούσιοι Ρώσοι αγόρασαν «χρυσά διαβατήρια»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι υπήκοοι απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει στο νεότερο του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό δίκτυο ο Al Jazeera.

Η αποκάλυψη, που όπως ονομάζει το αραβικό δίκτυο, «The Cyprus Papers» (Τα Κυπριακά Έγγραφα), αποτελούνται από 1.471 αιτήσεις πολιτογράφησης, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα της χώρας, που περιέχουν τα ονόματα 2.544 ατόμων τα οποία έλαβαν Κυπριακό διαβατήριο από τα τέλη του 2017 έως τα τέλη του 2019.

Τα έγγραφα που ελήφθησαν από την Ερευνητική Μονάδα του Al Jazeera κατέδειξαν ότι σχεδόν οι μισές από τις αιτήσεις προέρχονταν από την Ρωσική Ομοσπονδία.

Ως εκ τούτου, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «η ρωσική πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει δισεκατομμυριούχους αλλά και εγκληματίες, αγόρασε την “θέση” της στην Ε.Ε. Αποτέλεσμα είναι τα άτομα αυτά να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να προβαίνουν σε οικονομικές συναλλαγές σε ολόκληρη την Ε.Ε.».

Σημειώνεται επίσης ότι οι περισσότεροι επενδυτές για να γίνουν αποδεκτοί στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΚΔ, επένδυσαν ποσά ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην αγορά ακινήτων της χώρας.

Ταυτόχρονα το Al Jazeera αναφέρει πως είναι εμφανές το πόσο σημαντική είναι η Ρωσία για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της ΚΔ, καθώς κατά την άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός διαφημιστικών πινακίδων στα ρωσικά που προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες, πολυτελή ακίνητα και πληροφορίες για πολλούς πράκτορες οι οποίοι θα μπορούσαν να χειριστούν μια αίτηση υπηκοότητας στο νησί.

«Οι Ρώσοι επενδυτές δεν εμπιστεύονται το ρωσικό καθεστώς»

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει πως αρκετοί από τους Ρώσους που υπέβαλαν αίτηση για κυπριακή ιθαγένεια, συγκέντρωσαν τον πλούτο τους λόγω των σχέσεων τους με την ρωσική κυβέρνηση, ενώ αρκετοί επίσης από αυτούς υπήρξαν ή εξακολουθούν να είναι Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ).

Μεταξύ εκείνων που αναφέρει το δίκτυο είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Igor Reva και ο Vadim Moshkovich. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη τον πρώην υπεύθυνο της θυγατρικής των κρατικών σιδηροδρόμων, Vitaly Evdokimenko, όπως επίσης και τον Vladimir Khristenko, που προέρχεται από μια οικογένεια πολιτικών, με την θετή του μητέρα να υπηρετεί ως νυν αντιπρόεδρος της Ρωσίας.

Ο λόγος, όπως αναφέρει στο Al Jazeera ο Nigel Gould-Davies, ειδικός επί Ρωσικών θεμάτων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (IISS), που αρκετά ΠΕΠ έχουν στο στόχαστρο το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και κατ 'επέκταση, την ΕΕ, είναι επειδή φοβούνται ότι τα υπάρχοντά τους ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Παράλληλα, το αραβικό δίκτυο τονίζει πως οι Ρώσοι επενδυτές βλέπουν πρόσφορο έδαφος στην Κυπριακή Δημοκρατία για την απόκτηση υπηκοότητας και ως ένα τρόπο για την παράκαμψη των κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι Ε.Ε. στη Ρωσία. Τέτοια παραδείγματα είναι η παροχή ιθαγένειας από τη χώρα μας σε τρία ανώτερα στελέχη της λεγόμενης «Τράπεζας του Κρεμλίνου», VTB, τους Βικτόρια Βανουρίνα, Βιτάλι Μπουζορέβια και Αλεξέι Γιακοβίτσκι, τον Μάιο του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των 1.000 ρωσικών ονομάτων βρίσκονται μερικοί από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας, με το Al Jazeera να προσδιορίζει τουλάχιστον εννέα ολιγάρχες, με προσωπικό πλούτο περισσότερων από $1 δισ. δολαρίων έκαστος. Το δίκτυο αναφέρει ακόμη ότι περισσότεροι από δώδεκα συγγενείς τους είναι πλέον Κύπριοι πολίτες, που μπορούν να μεταφέρουν χρήματα σε όλο τον κόσμο, με τις συναλλαγές τους να έχουν λιγότερες πιθανότητες για να επισημανθούν ως «υψηλού κινδύνου», επειδή είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιήσουν την ιθαγένεια της ΕΕ.

Αντιδράσεις στις αποκαλύψεις Al Jazeera

Το Al Jazeera αναφέρει ότι από το 2013, η ΕΕ επέκρινε τακτικά το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως «κερκόπορτα» για εγκληματικές δραστηριότητες στην υπόλοιπη ΕΕ.

«Οι εγκληματίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης ή έχουν σκοπό να κάνουν ξέπλυμα χρήματος εδώ», δήλωσε η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018. «Δεν θέλουμε Δούρειους Ίππους στην Ένωση».

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ΚΔ να αλλάξει τους κανόνες για το πρόγραμμα το 2019 και πιο πρόσφατα τον Ιούλιο του 2020, σημειώνει το αραβικό δίκτυο. Αυτό επιτρέπει στη χώρα να αποσύρει την ιθαγένεια που δόθηκε σε οποιονδήποτε θεωρείται πλέον επιβλαβής για το εθνικό συμφέρον της Κύπρου και της Ε.Ε.

Σε επιστολή της προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης, η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Sophie in't Veld, δήλωσε ότι είναι «καιρός να προχωρήσει η Επιτροπή σε μια πιο αποφασιστική δράση σε αυτό το θέμα». «Είναι σαφές ότι η κατάσταση έχει καταστεί μη βιώσιμη και ανεξήγητη για τους πολίτες της Ένωσης οι οποίοι αγωνίζονται για την ισότητα και κατά της διαφθοράς», αναφέρει στην επιστολή της η in't Veld. «Ως εκ τούτου, απαιτείται επειγόντως ένα φιλόδοξο κανονιστικό πλαίσιο από πλευράς Ε.Ε. "
Τέλος το αραβικό δίκτυο αναφέρεται στην γραπτή απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, προς το δημοσίευμα των «Cyprus Papers», από το Al Jazeera. «Δεν δόθηκε ουδεμία ιθαγένεια κατά παράβαση Κανονισμών οι οποίοι ίσχυαν τη δεδομένη στιγμή». Ο ΥΠΕΣ ακόμη πρόσθεσε ότι «Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ε.Ε., λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση