ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΟΖ - Τι σημαίνει ακόμα μια ανακάλυψη στο «6»

Η ανακάλυψη 2-3 tcf φυσικού αερίου επί του στόχου «Zeus 1» από την ΕΝΙ αποτελεί θετική εξέλιξη

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

H κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (διαχειρίστρια εταιρεία πραγματοποίησης τη γεώτρησης) και TotalEnergies EP Cyprus B.V. ανακοίνωσαν την εύρεση κοιτάσματος στο τεμάχιο «6» της κυπριακής ΑΟΖ. Το κοίτασμα εκτιμάται πως ανέρχεται μεταξύ 2 και 3 tcf φυσικού αερίου -με την επιβεβαιωτική γεώτρηση, σε μεταγενέστερο χρόνο να δείχνει τις προοπτικές εξόρυξής του. Πηγές από το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανέφεραν στην «Κ» πως σε κάθε περίπτωση η ανακάλυψη ενός ακόμη κοιτάσματος στο «6» -τρίτο στη σειρά μετά τον «Κρόνο» και την «Καλυψώ»- αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο προσεγγίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία την συνέχεια σε σχέση με το πως ο πήχης για το «6» είχε, στο παρελθόν, ανέλθει πολύ ψηλά ως προς τις προοπτικές εξεύρεσης ενός κοιτάσματος άνω των 10 tcf. Να υπενθυμίσουμε πως το νεοανακαλυφθέν κοίτασμα εντοπίστηκε σε βάθος νερού 2.300 μέτρων με την γεώτρηση του «Tungsten Explorer» να καταδεικνύει την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf). Yπενθυμίζεται πως στο Κρόνο υπάρχει παρεμφερές κοίτασμα 2.5 tcf ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της έντυπης «Κ» στο «Καλυψώ» ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί πως υπάρχουν ποσότητες μεταξύ 6 και 8 tcf, νεότερες εκτιμήσεις καταδεικνύουν στην ιταλογαλλική κοινοπραξία πως το κοίτασμα μπορεί να μην διαθέτει φυσικό αέριο προς εκμετάλλευση.

Η σημασία

H σημασία της ανακάλυψης ενός μικρού κοιτάσματος στο τεμάχιο «6» στον τρέχον χρονισμό έχει την επιμέρους σημασία της για σειρά λόγων:

• Διατηρεί το ενδιαφέρον της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας Total/ENI για την προοπτική του εν λόγω τεμαχίου αλλά και το ενδιαφέρον -της Total- για το γειτονικό «7» (σ.σ. που έχει παγώσει προς το παρόν τις έρευνές της λόγω της δραστηριοποίησης στη Ναμίμπια παρά τις συμβατικές της υποχρεώσεις). 

• Γεωμορφολογικά, δημιουργεί προσδοκίες και για το γειτονικό τεμάχιο «5» που αδειοδοτήθηκε πρόσφατα στην αμερικανική Exxon και για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον για γεώτρηση εντός του 2023. 

• Λειτουργεί με γεωπολιτικό πρόσημο μιας και η δραστηριοποίηση εντός του «6» παρατείνει την κατάσταση ηρεμίας ως προς τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Στο «6», σταμάτησε το «Yavuz» τις έρευνές του το 2020 (Μάιος-Ιούλιος) ενώ αποτελεί το σημείο εκείνο επί της κυπριακής ΑΟΖ που η Τουρκία διεκδικεί ως το βασικό αντικείμενο της αναθεωρητικής της προσέγγισης ως προς τα θαλάσσια σύνορα στη περιοχή. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Μπορεί εκτιμήσεις αναλυτών να μιλούν για, δυνητικά, 14 με 20 tcf συνολικά ποσοτήτων φυσικού αερίου επί της κυπριακής ΑΟΖ ωστόσο ο αριθμός απέχει παρασάγγας από τα 4.5 tcf του μοναδικού επιβεβαιωμένου κοιτάσματος της «Αφροδίτης» (τεμάχιο «12») που είναι μάλιστα και άμεσα εμπορικά αξιοποιήσιμα -πέραν της διασυνοριακής διεκδίκησης με το τεμάχιο «Ισάι» της ισραηλινής ΑΟΖ που ακόμη εκκρεμεί. Ο σχεδιασμός (σεισμογραφικές έρευνες, επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις) των ερευνών εκ μέρους της ΚΔ στη κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστεί το 2023 με τις αισιόδοξες προβλέψεις για ανάπτυξη των κοιτασμάτων (με παραγωγή φυσικού αερίου) να δείχνουν ωστόσο τον χρονικό ορίζοντα του 2026-2027 -όπως έχει τονίσει αρμοδίως και το υπουργείο Εμπορίου. Συνεπώς ένα πλέγμα συγκρατημένης αισιοδοξίας εξακολουθεί να υφίσταται, μεταξύ προσώπων με γνώση των εξελίξεων, σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες της ΚΔ να καταστεί κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση