ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από την Κίνα τα περισσότερα ταλέντα τεχνητής νοημοσύνης

Επισκιάζει τις ΗΠΑ, που παραμένουν όμως κέντρο των νέων τεχνολογιών

Kathimerini.gr

Η ζήτηση για εμπειρία και τεχνογνωσία στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) έχει εκτοξευθεί από το τέλος του 2022, όταν η OpenAI παρουσίασε το πολυσυζητημένο ChatGPT, με αποτέλεσμα εταιρείες και ρυθμιστικές αρχές ανά τον πλανήτη να αποδύονται σε αγώνα δρόμου για να στρατολογήσουν δυσεύρετα ταλέντα. Και ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη φαίνεται πως δυσκολεύονται να εντοπίσουν τους νέους «γκουρού» ΑΙ, η Κίνα βγάζει τα τελευταία χρόνια μεγάλο αριθμό κορυφαίων μηχανικών του κλάδου. Με άλλα λόγια, όπως σημειώνουν οι New York Times, «η Κίνα υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη που τροφοδοτεί chatbots όπως το ChatGPT, αλλά έχει ξεκάθαρο προβάδισμα όσον αφορά στους επιστήμονες πίσω από τις αναδυόμενες τεχνολογίες».

Μία νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι η Κίνα έχει επισκιάσει τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ταλέντων ΑΙ, με το ήμισυ των κορυφαίων ερευνητών στον κόσμο να προέρχεται από τη χώρα. Αντίθετα, περίπου το 18% προέρχεται από προπτυχιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη από το MacroPolo, μια δεξαμενή σκέψης που διευθύνεται από το Ινστιτούτο Paulson και προωθεί τις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Τα ευρήματα δείχνουν άλμα για την Κίνα, από την οποία προήλθε περίπου το 1/3 των κορυφαίων ταλέντων στον κόσμο τρία χρόνια νωρίτερα, με τις ΗΠΑ να παραμένουν ως επί το πλείστον ίδιες. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2010, οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν, καθώς πολλά κορυφαία μυαλά της Κίνας έκαναν το διδακτορικό τους σε αμερικανικά πανεπιστήμια και παρέμειναν στη χώρα. Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η τάση έχει αρχίσει να αλλάζει, με τους Κινέζους ερευνητές να παραμένουν στη χώρα τους.

Αυτό που θα συμβεί τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, θα είναι κρίσιμο για το μέλλον, καθώς οι δύο χώρες ερίζουν για την πρωτοκαθεδρία στην AI, μια τεχνολογία που μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την παραγωγικότητα, να ενισχύσει τις βιομηχανίες και να προωθήσει την καινοτομία, μετατρέποντας τους ερευνητές σε μία από τις πιο σημαντικές γεωπολιτικά ομάδες στον κόσμο.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει καταλάβει τη βιομηχανία τεχνολογίας στη Σίλικον Βάλεϊ και στην Κίνα, προκαλώντας φρενίτιδα στη χρηματοδότηση και στις επενδύσεις, κατά κύριο λόγο από τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ όπως η Google και νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η OpenAI. Η Κίνα, από την άλλη, έχει επενδύσει πολλά στη συγκεκριμένη εκπαίδευση. Από το 2018, έχει προσθέσει περισσότερα από 2.000 προπτυχιακά προγράμματα ΑΙ, με τουλάχιστον 300 εξ αυτών να είναι στα ελίτ πανεπιστήμια, αναφέρει ο Ντέιμιεν Μα, διευθύνων σύμβουλος του MacroPolo.

Ερευνητές με καταγωγή από την Κίνα αποτελούν πλέον το 38% των κορυφαίων ερευνητών ΑΙ που εργάζονται στις ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να αποτελούν το 37%, σύμφωνα με την έρευνα. Τρία χρόνια νωρίτερα, η αναλογία ήταν 27% έναντι 31%.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ελκυστικές. «Είμαστε ο παγκόσμιος ηγέτης στην AI γιατί συνεχίζουμε να προσελκύουμε και να διατηρούμε ταλέντα από όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως από την Κίνα», σημειώνει ο Πίτερ Αμπίλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και ιδρυτής της Covariant, μιας νεοσύστατης εταιρείας AI και ρομποτικής, προσθέτοντας ότι η συνεργασία με Κινέζους ερευνητές θεωρείται δεδομένη σε κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες και πανεπιστήμια.

Στο παρελθόν, οι αξιωματούχοι άμυνας των ΗΠΑ δεν ανησυχούσαν για το γεγονός ότι τα ταλέντα της AI προέρχονταν από την Κίνα, εν μέρει επειδή πολλά από τα μεγαλύτερα έργα δεν ασχολούνταν με απόρρητα δεδομένα και εν μέρει επειδή σκέφτονταν ότι είναι καλύτερο να έχουν τα καλύτερα διαθέσιμα μυαλά.

Παρά τις απαγορεύσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ σε φοιτητές από στρατιωτικά πανεπιστήμια της Κίνας και τη σχετική επιβράδυνση της ροής Κινέζων φοιτητών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η έρευνα έδειξε ότι μεγάλος αριθμός από τα πιο πολλά υποσχόμενα μυαλά του κλάδου συνέχισαν να έρχονται στις ΗΠΑ για να σπουδάσουν. Αυτόν τον μήνα, ωστόσο, ένας Κινέζος πρώην μηχανικός της Google κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να μεταφέρει τεχνολογία AI, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης αρχιτεκτονικής μικροτσίπ, σε μία εταιρεία με έδρα το Πεκίνο που τον πλήρωνε κρυφά.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι ο γρίφος που έχουν να επιλύσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι δύσκολος, καθώς θέλουν να αντιμετωπίσουν την κινεζική κατασκοπεία χωρίς παράλληλα να αποθαρρύνουν τη ροή κορυφαίων Κινέζων μηχανικών. «Οι Κινέζοι μελετητές σχεδόν πρωτοστατούν στο πεδίο της ΑΙ. Αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιχειρήσουν να τους εμποδίσουν να φθάσουν στις ΗΠΑ, είναι σαν να πυροβολούν τα πόδια τους», εξηγεί ο Σουμπαράο Καμπαμπάτι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση