ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής τους πρώτους 9 μήνες

Ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής για τον μήνα Σεπτέμβριο 2021 έφθασε στις 135,2 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας μείωση 1,3% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο 2020

ΚΥΠΕ

Αύξηση 7,9% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τους πρώτους εννιά μήνες του 2021 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής για τον μήνα Σεπτέμβριο 2021 έφθασε στις 135,2 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας μείωση 1,3% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2020.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου–Σεπτεμβρίου 2021, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 7,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Στατιστικής Υπηρεσία στον τομέα της μεταποίησης παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 0,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020.

Αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης στους τομείς παροχής νερού και ανάκτησης υλικών (31,7%) και μεταλλείων και λατομείων (7,0%). Αντίθετα, αρνητική μεταβολή παρατηρήθηκε στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (10,5%).

Στον μεταποιητικό τομέα, τις σημαντικότερες θετικές μεταβολές σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020 παρουσίασαν οι δραστηριότητες κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (+34,5%), κατασκευής επίπλων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (+7,4%) και βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού (+7,3%).

Οι σημαντικότερες αρνητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες παραγωγής προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (-14,3%), κατασκευής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (-11,9%) και παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (-8,3%).

Συγκρίνοντας τους ρυθμούς μεταβολής για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, παρατηρούνται αυξήσεις στις πλείστες οικονομικές δραστηριότητες, με τις μεγαλύτερες εξ αυτών να αφορούν τις δραστηριότητες: κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (+38,6%), συλλογής, επεξεργασίας και παροχής νερού (+25,6%), μεταλλείων και λατομείων (+21,8%), ανάκτησης υλικών (+17,7%), κατασκευής επίπλων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (+17,3%), παραγωγής βασικών μετάλλων και κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (+14,0%), κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (+12,3%) και κατασκευής μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (+12,2%).

Οι μοναδικές δραστηριότητες στις οποίες παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 ήταν αυτές της παραγωγής προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (-8,2%) και κατασκευής προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεων (-5,1%).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση