ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δίχως «άσπρο καπνό» η συνάντηση ΥΠΟΙΚ-κομμάτων για τα 85 εκατ.

Ξανά ραντεβού τη Δευτέρα - Παρουσιάστηκε το πλαίσιο διαχείρισης των ΜΕΔ, όμως δίχως όποια κατάληξη

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Παρά την προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει αναφορικά με τη ψήφιση των νομοσχεδίων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση 85 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν βγήκε άσπρος καπνός από την κρίσιμη συνεδρία της Τετάρτης μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, με αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων.

Μπορεί να παρουσιάστηκε το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων και οι δράσεις που έχουν γίνει από το 2015 για αντιμετώπισή τους με απώτερο σκοπό να γεφυρωθούν τα κενά και να δώσουν οι βουλευτές το πράσινο φως στις προσεχείς ολομέλειες πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές, όμως μέχρι στιγμής το Υπουργείο δεν έπεισε. Τελική προσπάθεια την επόμενη Δευτέρα λοιπόν, στην Επιτροπή Οικονομικών της 4ης Ιουλίου όπου και θα γίνει εκ νέου προσπάθεια για να πεισθούν τα κόμματα και να περάσουν δύο νομοσχέδια που αφορούν την αντιμετώπιση των ΜΕΔ και αποτελούν το 14ο και τελευταίο ορόσημο που θα ξεκλειδώσει την πρώτη δόση.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», τα κόμματα που είχαν προκαταρκτικά δώσει προφορικά έγκριση δύο – τρεις εβδομάδες νωρίτερα, άρα και θα έδιναν το πράσινο φως για να προχωρήσει το όλο «πρότζεκτ», υποχώρησαν και έθεσαν νέα αιτήματα για να ψηφίσουν τα εν λόγω νομοσχέδια. Κάποια εκ των κομμάτων κράτησαν την αρχική τους θέση να μην τα ψηφίσουν, άλλα έθεσαν αιτήματα που δεν έχουν καμία σχέση με τα υφιστάμενα νομοσχέδια και άλλα ζήτησαν να πάνε «πακέτο» τα νομοσχέδια με άλλα νομοσχέδια, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για ίδρυση ξεχωριστού δικαστηρίου. Τα πλείστα κόμματα διαφάνηκε να συμφωνούν με τις υφιστάμενες πρόνοιες των νομοσχεδίων, αλλά όλα είχαν ένα «αλλά» στην πρότασή τους.

Από την αντίπερα όχθη, κόμματα της αντιπολίτευσης μετέφεραν στην «Κ» πως, αν στα υφιστάμενα νομοσχέδια έβαζε η Κυβέρνηση συγκεκριμένες οδηγίες, κάτι που όπως μεταφέρθηκε στην εφημερίδα θα έπρεπε, τότε άφησαν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να δημιουργούνταν διαταράξεις στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σε σχέση με αυτούς που χειρίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι οδηγίες αυτές έχουν σχέση όπως μεταφέρθηκε στην εφημερίδα με δικαιώματα δανειοληπτών, την προστασία του καταναλωτή, την ενίσχυση του πλαισίου για αποτελεσματικές και διαφανείς διαδικασίες για την διαχείριση των καταγγελιών και άλλα.

Πάμε για Οκτώβριο μετά

Εάν δεν βρεθεί λύση μετά από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις για νομοσχέδια που έπρεπε βάσει του αρχικού σχεδιασμού του Ταμείου Ανάκαμψης να έχουν περάσει από το τέλος Δεκέμβρη 2021, τότε θα παραπεμφθούν για τον Οκτώβριο. Δηλαδή εάν δεν περάσουν πριν κλείσει η Βουλή για καλοκαίρι, τον Οκτώβριο ίσως να είμαστε η μοναδική χώρα που δεν θα έχει συμπληρώσει όλα τα ορόσημα ώστε να αιτηθεί την αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο. Ο Οκτώβριος είναι ακόμα πιο κοντά στις εκλογές, άρα γίνεται αντιληπτό πως από εκεί και πέρα η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Η δεύτερη δόση θα έχει καθυστερήσει και αυτή αφού δεν θα έχουμε προχωρήσει ως πρέπει και θα γίνει το «φαινόμενο του ντόμινο» σε επίπεδο αποδεσμεύσεων χρημάτων. Υπενθυμίζεται πως, η κάθε χώρα δεν μπορεί να λάβει την επόμενη δόση αν δεν έχει περάσει όλα τα ορόσημα αυτής που προηγείται.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Τετάρτης όπως γνωστοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών σε επίσημη τοποθέτησή του, επεξηγήθηκαν οι πρόνοιες του Νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα Νόμος του 2021», όπως επίσης και οι συναινετικές ρυθμίσεις που αποδέχτηκε το Υπουργείο Οικονομικών από προτάσεις κομμάτων. Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι βουλευτές, στη σύσκεψη παρουσιάστηκε ο συνολικός σχεδιασμός που προώθησε η κυβέρνηση από το 2015 για προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, ο οποίος αφορά το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, το Σχέδιο ΟΙΚΙΑ, το Σχέδιο Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης (Mortgage to Rent) το οποίο θα καλύπτει συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των μη βιώσιμων του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ. Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε τη βούλησή του για επαναφορά κυβερνητικού Νομοσχεδίου για σύσταση ειδικού Δικαστηρίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στο οποίο όμως να μην εμπεριέχονται πρόνοιες οι οποίες θα διευκολύνουν τους κακοπληρωτές, παρεμποδίζοντας την ομαλή διεκπεραίωση αναδιάρθρωσης του δανείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση