ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έμειναν 4 στην κούρσα των ΜΕΔ της Ελληνικής

Apollo, Cerberus, Pimco και η κοινοπραξία Bain – Fortress Investment Group – doValue με τελικές προσφορές το Νοέμβριο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Έμειναν τέσσερις ενδιαφερόμενοι στην κούρσα απόκτησης των προβληματικών δανείων της Ελληνικής Τράπεζας, οι οποίοι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2021 θα πρέπει να έχουν παρουσιάσει τις τελικές τους προσφορές για την αγορά χαρτοφυλακίου 700 εκατομμυρίων ευρώ, γνωστό πλέον και ως «Project Starlight». Ο λόγος για τις Apollo Global Management, Cerberus Capital Management, Pacific Investment Management Company LLC (Pimco), αλλά και μία κοινοπραξία μεταξύ Bain Credit Capital, Fortress Investment Group και doValue.

Η «Κ» είχε καταγράψει στην έντυπη έκδοση της 26ης Σεπτεμβρίου 2021 πέντε μνηστήρες για τα προβληματικά δάνεια της Ελληνικής, που είχε όλα τα παραπάνω ονόματα, πλην του Fortress Investment Group. Εκ του αποτελέσματος, η Bain με την doValue συνένωσαν τις δυνάμεις τους και προχωρούν ως κοινοπραξία μαζί με την Fortress. Η πώληση των προβληματικών δανείων της Ελληνικής Τράπεζας ύψους 700 εκατ. ευρώ αποδεικνύεται όντως ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αφού βλέπουμε δημοσιεύματα και σχετικές αναφορές τις τελευταίες ημέρες και σε εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, όπως το «React News», με στόχευση στον τομέα του Real Estate. Προ ημερών είδαμε επίσης το σχήμα Bain Capital, Fortress και doValue να αποκτά χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με την ονομασία «Project Frontier», το οποίο προνοεί την πώληση του 95% ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας στο πλαίσιο τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 6 δισ. ευρώ.

Γυρνώντας πάλι στα της Ελληνικής Τράπεζας, η υπογραφή της συναλλαγής με τον επενδυτή ενδεχομένως να γίνει και πριν από το τέλος του 2021, αλλά η πράξη αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2022. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Ελληνική «δίνει» μαζί με τα 700 εκατ. ευρώ προβληματικών της δανείων και την APSCyprus, την εταιρεία –στρατηγικό της εταίρο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. Ο «Servicer» δηλαδή της Ελληνικής, εάν και εφόσον ενδιαφέρεται ένας εκ των τεσσάρων πιο πάνω επενδυτών, θα περάσει ως «πακέτο» με την αγορά των προβληματικών της δανείων, πρακτική που δεν έχει προχωρήσει άλλη κυπριακή τράπεζα. «Η Ελληνική αξιολογεί στρατηγικές επιλογές σχετικά με το μέλλον της θυγατρικής της, APS Cyprus, σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης της ικανότητας ανάκτησης και των ποσοστών ανάκτησης της Τράπεζας. Τέτοιες επιλογές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα εισαγωγής έμπειρου στρατηγικού εταίρου για περαιτέρω βελτίωση των εργασιών ανάκτησης», σημειώνεται στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι, στις 30 Νοεμβρίου 2020, προχώρησε η ανάληψη της διακυβέρνησης και του λειτουργικού ελέγχου της APSDebt Servicing Cyprus Ltd (APSCyprus) από την Ελληνική Τράπεζα.

GoGordian και Themis

Η Τράπεζα Κύπρου το 2018 πώλησε το πρώτο μεγάλο πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο, στην Apollo Global Management, γνωστό και ως «Helix 1». Η συμφωνία προέβλεπε την αγορά και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την εταιρεία που θα δημιουργούσε το Ταμείο, που ονομάζεται GoGordian Real Estate Cyprus. Το 100% του κεφαλαίου της GoGordian ελέγχεται από θυγατρικές εταιρείες της Apollo, και η συναλλαγή μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου και της Apollo αφορούσε στην αγορά δανείων (ΜΕΔ αλλά και λίγων εξυπηρετούμενων) αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Pimco είναι ήδη μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας και έχει το 17,3%. Πρόσθετα, όμως, κατάφερε και αγόρασε το «Helix 2» και «Helix 2 b’» της Τράπεζας Κύπρου, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Pimco δημιούργησε την «Themis Portfolio Management Holdings Ltd» και η εταιρεία έχει υπό τη διαχείρισή της μη εξυπηρετούμενα δάνεια με συμβατικό υπόλοιπο γύρω στα 2,2 δισ. ευρώ κυρίως ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία είναι εξασφαλισμένα με ακίνητα.

Η κοινοπραξία στο νησί

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) ανακοίνωσε το 2020 ότι υπέγραψε σύμβαση για την πώληση του 100% της θυγατρικής εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων στην Κύπρο, CAC Coral Ltd, η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ μικτής λογιστικής αξίας, ή λογιστικής αξίας 325 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 200 εκατ. διασφαλιστική αξία ακινήτων), με την επενδυτική εταιρεία Bain Capital. Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» παλαιότερα, η dοValue θα διαχειριστεί τα κυπριακά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που απέκτησε η Bain από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου), γνωστού και ως «project Marina». Επίσης, η doValue είχε συμφωνήσει με την Alpha Bank από τον Νοέμβριο του 2019 συμφωνία συνεργασίας μακροχρόνιας διάρκειας με την εταιρεία doValue S.p.A. με σκοπό τη διαχείριση χαρτοφυλακίου της Τράπεζας στην Κύπρο, το οποίο περιλαμβάνει ΜΕΔ (NPEs) και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (REO), συνολικής λογιστικής αξίας (Gross Book Value) 3,2 δισ. ευρώ.

Στο «ακουστικό» η Cerberus

Η Cerberus, αν και έφτασε κοντά στο να αγοράσει τα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου στο πλαίσιο του «Helix 2», δεν τα κατάφερε, άρα και δεν έχει δραστηριοποίηση στο νησί. Επίσης είχε ενδιαφερθεί για δάνεια της Ελληνικής Τράπεζας ύψους 1,5 δισ. κατά την πρώτη προσπάθεια της Ελληνικής για πώληση του προβληματικού της χαρτοφυλακίου, ωστόσο η έλευση του κορωνοϊού σταμάτησε αυτή τη διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση