ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο Υπουργικό 20 με 25 ανακλήσεις υπηκοοτήτων

Ξεκίνησαν εδώ και καιρό οι διαδικασίες για ανάκληση της κυπριακής υπηκοότητας του Μαλαισιανού Τζο Ταεκ Λόου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι παρενέργειες και τα πρώτα συμπτώματα των χαλαρών όρων και κριτηρίων που είχαν τεθεί στο Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχίζουν να φαίνονται τώρα, με τις αποκαλύψεις περίεργων –νομότυπων δε– πολιτογραφήσεων ως Κυπρίων πολιτών ατόμων με ύποπτη ή άλλη παράνομη δραστηριότητα, όπως οι περιπτώσεις του Καμποτζιανού και της οικογένειάς του και του Μαλαισιανού Τζο Ταεκ Λόου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» επανέλεγχοι για τις υπηκοότητες άρχισαν ήδη από το Υπουργείο Εσωτερικών από τις αρχές του καλοκαιριού του 2019 και μάλιστα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν τεθεί 20-25 περιπτώσεις για ανάκληση υπηκοοτήτων που έχουν δοθεί, λόγω προβληματικών προσώπων. Μάλιστα, λόγω της αυστηροποίησης του πλαισίου και των κριτηρίων που έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα άρχισε να αυξάνεται και ο αριθμός των αιτήσεων που απορρίπτονται. Ο δε υπουργός δέχεται αρκετές πιέσεις για χαλάρωση των κριτηρίων, ώστε να ικανοποιούνται περισσότερες αιτήσεις, κάτι που φαίνεται να μην επιτυγχάνεται.

Όσον αφορά δεν τον Μαλαισιανό Τζο Ταεκ Λόου εδώ και αρκετό καιρό έχουν κινηθεί οι διαδικασίες από το Υπουργείο Εσωτερικών για ανάκληση της κυπριακής υπηκοότητας. Η ανάκληση υπηκοοτήτων δικαιολογείται σύμφωνα με διάταξη του νόμου, που ορίζει ότι σε περίπτωση που μετά την απόκτηση της υπηκοότητας καταδικάστηκε σε φυλάκιση ή με τα έργα του επέδειξε έλλειψη νομιμοφροσύνης. Και βάσει αυτής της διάταξης γίνεται ο επανέλεγχος όλων των υπηκοοτήτων που έχουν παραχωρηθεί. Στόχος του Υπουργείου δεν είναι η αφαίρεση υπηκοοτήτων αλλά η επανεξέταση όλων των υποθέσεων από την αρχή ώστε να μην εκτίθεται η Δημοκρατία. Άλλωστε, δεν γίνεται να εξεταστούν παλαιές υποθέσεις με τα σημερινά κριτήρια, αφού, όπως ανέφερε η πηγή μας, νομικά αυτό δεν μπορεί να σταθεί.

Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση του ελέγχου για τους επενδυτές ξεκίνησε από το τέλος του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 πάρθηκαν νέες αποφάσεις. Σήμερα δε τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την παραχώρηση υπηκοοτήτων είναι πάρα πολύ αυστηρά και μάλιστα αυστηρότερα από αυτά που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα. Τελεία και παύλα»

Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και αναχωρώντας για το συνέδριο του Economist σχολίασε το θέμα των πολιτογραφήσεων δηλώνοντας είπε ότι «ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τον έλεγχο με βάση πλέον τα νέα κριτήρια, αλλά και για τις πασιφανείς υπηκοότητες, οι οποίες κατά παράβαση των σημερινών δεδομένων έχουν δοθεί, η απόφαση είναι μία. Όσοι έχουν πάρει υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων που απαιτούνται, θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα. Τελεία και παύλα. Το συντομότερο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποιοι εντόπισαν αυτές τις περιπτώσεις πιο γρήγορα από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος είπε «όχι πιο γρήγορα από εμάς. Μην ξεχνάτε ότι κατατίθενται και στη Βουλή.

Υπάρχουν Υπηρεσίες που διερευνούσαν, υπήρξαν τα προγράμματα που δεν ήταν τόσο αυστηρά. Μετά τη διαπίστωση ότι υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις που υπό ομαλές συνθήκες δε θα έπρεπε να δοθεί (υπηκοότητα) – και πρέπει να παραδεχόμεθα λάθη, για αυτό και εξάλλου από τον Φεβρουάριο του 2019 έχουμε θεσμοθετήσει αυστηρά κριτήρια και πλέον δεν πρόκειται να δίδονται υπηκοότητες, όπως δίδονταν με βάση το προηγούμενο επενδυτικό πρόγραμμα».

Ερωτηθείς αν για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας θα ανακληθούν οι υπηκοότητες, ο Πρόεδρος είπε ότι «βεβαιότατα και ναι. Απλώς θα πρέπει να γίνει η δέουσα έρευνα για να αιτιολογείται και με βάση τον Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας η αφαίρεση της υπηκοότητας. Νομίζω μιλούν από μόνες τους κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι μόνο αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενδεχόμενα να υπάρχουν και άλλες. Αλλά εάν, παραδείγματος χάρη, στις τέσσερεις τόσες χιλιάδες υπηκοότητες που έχουν δοθεί, παρατηρηθεί ότι δέκα ή 15 τόσες πιθανότατα να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να γίνεται αυτός ο σάλος - που, επαναλαμβάνω, μπορεί εξ σφάλματος να δόθηκαν – έτσι ώστε να δυσφημείται η χώρα διεθνώς.

Μόνοι μας προσπαθούμε να καταστρέψουμε αυτό που υπήρξε μια κινητήρια δύναμη για κατασκευαστικές εταιρείες, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν δικηγόροι, λογιστές, σωρεία επαγγελμάτων και εργαζομένων. Μέσα από την ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά η ανεργία, ενώ γενικότερα υπάρχει σταθερή πορεία ανάπτυξης στη χώρα».

O Υπουργός Εσωτερικών με ανάρτηση του στο twitter αναφέρει ότι, «σε σχέση με τα δημοσιεύματα που αφορούν συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις μέσω του ΚΕΠ, καθώς και για τους σχετικούς ελέγχους που ήδη διεξήχθησαν / διεξάγονται για πολιτογραφήσεις που έγιναν στο παρελθόν, το Υπ. Συμβούλιο θα ενημερωθεί στην επόμενη συνέδρια και θα ληφθούν αποφάσεις».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση