ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρχονται νέες αλλαγές στις Πολιτογραφήσεις το 2019

Υπό διαρκή παρακολούθηση το Σχέδιο και υπό διαρκή αξιολόγηση δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το Σχέδιο των Πολιτογραφήσεων θα αλλάξει ξανά εντός του 2019, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε ένα ακόμη «ραφινάρισμα» και ως προς τη διαδικασία, αλλά και ως προς την οικονομική του πτυχή.

Αν και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προγράμματα χορήγησης ιθαγένειας και άδειας διαμονής σε επενδυτές που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και αναμενόταν η δημοσίευσή της, υπέδειξε κινδύνους για τις υφιστάμενες πρακτικές που ακολουθούνται κατά την εφαρμογή του Σχεδίου των Πολιτογραφήσεων. Συγκεκριμένα, τρία κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου (Βουλγαρία και Μάλτα τα άλλα δύο) διαπιστώνεται πως χορηγούν σε επενδυτές την ιθαγένεια των χωρών υπό όρους λιγότερο αυστηρούς από τα συνήθη καθεστώτα πολιτογράφησης. Στα τρία αυτά κράτη μέλη, όπως σημειώνεται στην έκθεση, δεν υπάρχει υποχρέωση φυσικής διαμονής για το άτομο, ούτε απαίτηση για άλλη πραγματική σχέση με τη χώρα πριν από την απόκτηση της ιθαγένειας. Και όλα αυτά, την ώρα που η Κύπρος έχει εξαγγείλει συνολικά τέσσερις διαφοροποιήσεις του Προγράμματος από το 2013 που το εφαρμόζει, με τις δύο τελευταίες να είναι και οι δύο εντός του 2018 και να αποσκοπούν στην καλύτερη διαφάνεια, ασφάλεια και συμμόρφωση. Το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της έκθεσης που ετοίμασε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο των Βρυξελλών, είναι η εξής: «Τα συστήματα αυτά αφορούν όλη την Ε.Ε., αφού κάθε πρόσωπο που αποκτά την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους αποκτά ταυτόχρονα και την ιθαγένεια της Ένωσης. Η απόφαση ενός κράτους μέλους να χορηγήσει ιθαγένεια σε ανταπόδοση για επενδύσεις παρέχει αυτομάτως δικαιώματα έναντι και των άλλων κρατών μελών, ιδίως το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και της πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις ευρωπαϊκές και στις τοπικές εκλογές. Στην πράξη, αυτά τα συστήματα διαφημίζονται συχνά ως μέσο απόκτησης της ιθαγένειας της Ένωσης, μαζί με όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια που συνδέονται με αυτή».

Ξανά διαφοροποιήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στην «Κ» τόνισε πως η έκθεση όπως παρουσιάστηκε δεν έχει καμία σχέση με τα δημοσιεύματα όσον αφορά στο περιεχόμενο, το ύφος και τον τόνο που υπέδειξε η Κομισιόν. Υπογράμμισε πως καταγράφονται πάντοτε με πολλή προσοχή οι απόψεις για οποιαδήποτε πτυχή πολιτικής αφορά την κυβέρνηση, ενώ τόνισε πως το Σχέδιο «τρέχει» εδώ και πέντε χρόνια και έχει υποστεί ήδη πολλές διορθώσεις, ώστε να εξυπηρετεί τις οικονομικές προτεραιότητες της χώρας, αλλά και να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία του.

«Δεν είναι στατικό και αμετάβλητο το Πρόγραμμα, θα υπάρξουν επόμενες και μεθεπόμενες διαφοροποιήσεις οι οποίες ενδέχεται να λάβουν χώρα το 2019. Άλλες οι ανάγκες του 2014 και άλλες του 2019 που θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ανάκαμψης της οικονομίας. Το Σχέδιο είναι ελεγχόμενο, περιορισμένο σε έκταση και συνεπώς με κανένα τρόπο δεν θεωρούμε πως προκύπτει ανησυχία είτε για την ασφάλεια και για τη συμμόρφωση με τις νομοθεσίες, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως αυτοί που θέλουν να επενδύσουν περνούν από κόσκινο και πρόσθεσε πως πάγια θέση είναι ότι το σχέδιο είναι υπό διαρκή παρακολούθηση, υπό διαρκή αξιολόγηση και με διαρκή ετοιμότητα προώθησης βελτιώσεων και διορθώσεων. Εξήγησε πως όσον αφορά στις οικονομικές πτυχές του και συγκεκριμένα στην αρχική του πτυχή κατά το 2013 και το 2014, το μεγαλύτερο κομμάτι κατευθυνόταν σε τραπεζικές καταθέσεις και κρατικά ομόλογα, όταν η Κύπρος είχε ανάγκη και για τα δύο (ποιοτικό χαρακτηριστικό της επένδυσης το χαρακτήρισε). Συνεπώς κατά τον ίδιο, όταν έπαψε η μεγάλη ανάγκη γι αυτά τα δύο, το Σχέδιο άνοιξε σε κάθε είδους επένδυση για εταιρείες και ακίνητα, ενώ το 2016 η κυβέρνηση μείωσε το ποσό της επένδυσης από τα 5 εκατ. σε 2,5 εκατ. ευρώ ή 2 εκατ. για αγορά ακίνητης περιουσίας.

Και διαδικαστικές διαφορές

Όσον αφορά στη διαδικασία του Σχεδίου, ο υπουργός υπενθύμισε πως καθιερώθηκε κώδικας δεοντολογίας διαφημιζομένων παρόχων, ότι από φέτος θα ξεκινήσει έλεγχος πηγής των χρημάτων του επενδυτή (due diligence) από ανεξάρτητο Οίκο του εξωτερικού, πως έχει καθοριστεί το ανώτατο όριο 700 πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών, αλλά και ότι διπλασιάστηκε ο χρόνος εξέτασης της αίτησης από τρεις σε έξι μήνες. «Αυτά δεν είναι οικονομικές πτυχές, αλλά διαδικασία του Σχεδίου. Είτε οι παρεμβάσεις αφορούν τη διαδικασία, είτε τις οικονομικές επενδυτικές πτυχές, είναι συνεχώς υπό αξιολόγηση και αναθεώρηση για να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία του Σχεδίου και να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του για την οικονομία. Θα πρέπει να είναι δεδομένο πως θα αλλάξει το Σχέδιο των Πολιτογραφήσεων, αφού η κυβέρνηση προχωρά σε «ραφινάρισμα» και ως προς τη διαδικασία, αλλά και ως προς την οικονομική του πτυχή.

Το Υπουργείο Οικονομικών καταθέτει την έκθεσή του για τα διαβατήρια

Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο τη μελέτη οικονομικού αντικτύπου του Σχεδίου που ετοίμασε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του Υπουργείου. Όπως σχολίασε ο υπουργός στην «Κ», στόχος είναι να υπάρχει ένα αξιόπιστο επενδυτικό πρόγραμμα που να συνάδει και να συμπληρώνει τα κίνητρα που η Κύπρος προσφέρει σε πλήρη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς της υποχρεώσεις και που είναι ταιριαστό με τις οικονομικές απαιτήσεις της χώρας.

Τα τελευταία 4,5 χρόνια έχουν εισρεύσει στην Κύπρο 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων, από τα οποία τα 4,8 δισεκατομμύρια έχει φέρει το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων.

Έντυπη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση