ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έτοιμα να αποδεχθούν δασμούς ύψους 15% τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ ολοκληρώθηκε η λίστα αντιποίνων

Της Αλεξάνδρας Βουδούρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Κοντά σε εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ τα κράτη-μέλη της εμφανίζονται έτοιμα να αποδεχθούν δασμούς ύψους 15% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές. «Διανύουμε το τελευταίο μίλι», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» Ευρωπαίος διπλωμάτης. Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, κρατούν αρκετές επιφυλάξεις ως προς μια επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών, καθώς αυτή θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη διάθεση του Αμερικανού προέδρου.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Ε.Ε. προχώρησε χθες στην ολοκλήρωση της λίστας αντιποίνων εναντίον των ΗΠΑ, που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, σε περίπτωση που τελικά δεν επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία, έως τη νέα προθεσμία που έχει θέσει η Ουάσιγκτον για την 1η Αυγούστου.

Λίγες ώρες πριν, τα κράτη-μέλη είχαν δώσει το πράσινο φως για δασμούς ύψους 30% και συνολικής αξίας 93 δισ. ευρώ για τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων

Εξάλλου και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Πεκίνο προειδοποίησε ότι «όλα τα εργαλεία παραμένουν στο τραπέζι, ώστε να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα». Απέφυγε, μάλιστα –για ευνόητους λόγους– να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για επικείμενη συμφωνία, λέγοντας απλώς ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Λίγες ώρες πριν, τα κράτη-μέλη –με την εξαίρεση της Ουγγαρίας– είχαν δώσει το πράσινο φως για δασμούς ύψους 30% και συνολικής αξίας 93 δισ. ευρώ για τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, που θα τεθούν σε άμεση ισχύ στις 7 Αυγούστου.

Τα σχεδιαζόμενα αντίποινα θα ανασταλούν, εάν φυσικά έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε. Την ίδια, όμως, απόφαση μπορεί να λάβει η Κομισιόν σε περίπτωση που Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον αποφασίσουν να επεκτείνουν τις διαπραγματεύσεις τους πέραν της 1ης Αυγούστου, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε., Ολοφ Γκιλ.

«Εντατικές επαφές σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο διεξάγονται καθημερινά», εξήγησε ο Ολοφ Γκιλ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. «Οσον αφορά μια συμφωνία πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι εφικτό και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το παραδώσουμε στους πολίτες της Ε.Ε.», δήλωσε ο ίδιος επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, ότι δηλαδή η Ε.Ε. κλείνει προς μια συμφωνία για αμερικανικούς δασμούς ύψους 15% στις περισσότερες ευρωπαϊκές εισαγωγές, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης που υπέγραψε η Ιαπωνία με τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον ήδη επιβάλλει δασμούς ύψους 10% σε ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ από τον περασμένο Απρίλιο και ενώ από τότε διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Πρόκειται για επιπρόσθετο ποσοστό στους δασμούς ύψους 1,6%, που ίσχυαν από την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση.

Ευρωπαίος διπλωμάτης εξήγησε στην «Κ» ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εμφανίζονται πρόθυμα να αποδεχθούν δασμούς ύψους 15%, καθώς επί της ουσίας πιστεύουν ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα περιλαμβάνονται οι ισχύοντες δασμοί (10% +1,6%).

Υπό την «πίεση», κυρίως, της Γερμανίας, η Κομισιόν έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, που σήμερα βρίσκονται στο 27,5%. Αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι και οι εισαγωγές αυτοκινήτων θα περιληφθούν στη συμφωνία για δασμούς ύψους 15%. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί η πλειοψηφία των Ευρωπαίων εμφανίζεται πρόθυμη να «καταπιεί» το δύσπεπτο 15% έναντι των μηδενικών δασμών, που ήταν ο αρχικός στόχος των διαπραγματεύσεων ή του 10%, που επιδίωκαν τις τελευταίες εβδομάδες ως το ιδανικό, κατά το πρότυπο δηλαδή της αντίστοιχης συμφωνίας που πέτυχε το Ηνωμένο Βασίλειο με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, παράλληλα, επιβάλλουν δασμούς στην Ε.Ε. ύψους 50% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές συζητούν μείωση δασμών για συγκεκριμένη ποσόστωση, που θα ανταποκρίνεται δηλαδή στα τρέχοντα επίπεδα εισαγωγών.

Σε περίπτωση, πάντως, κατάρρευσης των συνομιλιών για μια συμφωνία ή επιβολής δασμών ύψους 30% από την 1η Αυγούστου με τους οποίους έχει απειλήσει ο Τραμπ το «μπλοκ» εδώ και τρεις εβδομάδες, τότε η Ε.Ε. εμφανίζεται έτοιμη να απαντήσει με «αντίποινα» συνολικού ύψους 93 δισ. ευρώ. Το συνολικό αυτό ποσό προέρχεται μετά τη συγχώνευση που αποφάσισε την Τρίτη η Κομισιόν, για δύο ξεχωριστές λίστες με αντίμετρα.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν προετοιμάζει και μια τρίτη λίστα, η οποία όμως θα «στοχεύει» τις αμερικανικές υπηρεσίες που έχουν εμπορικό πλεονέκτημα στην Ε.Ε. – έναντι του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ σε άλλα αγαθά. Η τρίτη αυτή λίστα ενδεχομένως να περιλαμβάνει δασμούς σε ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά και στα έσοδα από διαφημίσεις στο Διαδίκτυο, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι πρόκειται για κάτι που έως τώρα απλώς συζητείται, καθώς προκαλεί σκεπτικισμό στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οχι, όμως, στο Παρίσι και εσχάτως και στο Βερολίνο, που πλέον πιέζουν την Κομισιόν να απειλήσει ανοιχτά τον Τραμπ με το σκληροπυρηνικό όπλο, το λεγόμενο «εργαλείο κατά του εξαναγκασμού» (Anti-Coercion Instrument).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Αλεξάνδρας Βουδούρη

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X