ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευάλωτες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης λόγω επιβράδυνσης της Ευρωζώνης

«Η πτώση που σημειώνει η Γερμανία έπληξε περισσότερο την οικονομία», αναφέρει το Capital Economics

Kathimerini.gr

Οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης οικονομικά εύρωστων δυτικών ευρωπαϊκών χωρών έχουν συμπαρασύρει και τις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες φαίνεται να επηρεάζονται από την επιβράδυνση της ανάπτυξης που σημειώνει η Ευρωζώνη στο σύνολό της. Ετσι, στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες καταδεικνύουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης σε χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία επιβραδύνθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ωστόσο άλλες όπως η Ρουμανία αλλά και η Σλοβακία αναπτύχθηκαν ταχύτερα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Οπως αναφέρει το Bloomberg, τρεις δεκαετίες μετά και την πτώση του κομμουνισμού, οι χώρες αυτές που μπήκαν στην Ε.Ε. μπορούν να υπερηφανευτούν για την άνοδο της εγχώριας ζήτησης, η οποία προήλθε από την αύξηση των κρατικών δαπανών αλλά και από το ικανό εργατικό δυναμικό. Ωστόσο οι ισχνοί ρυθμοί ανάπτυξης καθιστούν και τις επιχειρήσεις στις χώρες αυτές αρκετά ευάλωτες αλλά και επιφυλακτικές όσον αφορά τα επενδυτικά τους σχέδια.

Eνδεικτικά, η τσεχική βιομηχανική εταιρεία Trinecke Zelezarny, μιλώντας στο Bloomberg, δίνει μία πρώτη γεύση για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Ενώ η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί τη φετινή χρονιά, η εταιρεία μειώνει τις επενδύσεις της έως και περίπου 40%, στα 60 εκατ. δολ. «Είναι σημαντικά μικρότερος ο αριθμός των επενδύσεων σε σχέση με αυτόν που εμείς συνήθως περιλαμβάνουμε στο business plan μας», επεσήμανε ο πρόεδρος Ιαν Τζούντεκ. «Η όλη κατάσταση δεν μας επιτρέπει να επενδύσουμε υψηλότερα ποσά». Οπως αναφέρει το Bloomberg, η οικονομία της Τσεχίας «έτρεξε» κατά το τέταρτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς με ρυθμό ανάπτυξης 1,7% έναντι 2,5% το τρίμηνο που προηγήθηκε. Εντούτοις, όπως σχολιάζει και το Bloomberg, οι ανατολικές ευρωπαϊκές οικονομίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις δυτικές. Αυτό προκύπτει επειδή η άνοδος των μισθών έχει οδηγήσει και σε αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης. Περιμένουμε ότι η κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται, εάν και σε πιο ήπιο ρυθμό», επεσήμανε στο Bloomberg ο Φρανσουά Μπλοκ, διευθύνων σύμβουλος της BRD-Groupe Societe Generale, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρουμανίας.

«Η πτώση που σημειώνει η Γερμανία έπληξε περισσότερο την οικονομία της Ευρωζώνης», αναφέρει το Capital Economics. Ωστόσο προσθέτει ότι τα σταθερά σημάδια ανάπτυξης που δείχνουν χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία υποδηλώνουν ότι υπάρχει ισχυρή εγχώρια ζήτηση, γεγονός που έρχεται να αντισταθμίσει την αδυναμία που παρουσιάζει ο κλάδος της βιομηχανίας. Η επιδημία του κορωνοϊού επιδρά ήδη αρνητικά σε ορισμένες χώρες, ενώ εντείνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία στον βιομηχανικό κλάδο. «Εχουν αρχίσει να εξανεμίζονται οι ελπίδες για ανάκαμψη της Ευρωζώνης», τόνισε η Ελίσκα Ζελίνκοβα, αναλύτρια στη Raiffeisenbank στην Πράγα, η οποία επέμεινε πως «η αβεβαιότητα παραμένει». Οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες στους πολιτικούς, οι οποίοι αυξάνουν τις κρατικές δαπάνες για την πληρωμή των συντάξεων, για οικογενειακές παροχές αλλά και για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τέταρτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ρουμανίας αυξήθηκε κατά 4,3% έναντι 3% το τρίτο τρίμηνο, ενώ η Σλοβακία αναπτύχθηκε κατά 2,1% έναντι 1,3% το προηγούμενο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X