ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γίνεται «κυπριακή» η RCB Bank και φεύγει η VTB Bank

Μεταβιβάζονται όλες οι μετοχές της VTB στους άλλους 2 μέτοχους της τράπεζας - Σε μπλόκο από παντού την έβαλαν οι Αμερικανοί

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στην απόφαση να μεταβιβάσει τις μετοχές της VTB Bank προχώρησε η RCB Bank σε μια προσπάθεια να απεμπλακεί από τις κυρώσεις που γίνονται στην VTB Bank (PJSC) από την Δύση στο πλαίσιο της Ουκρανικής κρίσης που έχει ξεσπάσει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της το απόγευμα της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία το πρωί της ίδιας ημέρας, αποφάσισε να μεταβιβάσει τις μετοχές της VTB Bank (PJSC) που κατείχε το 46,29% της τράπεζας και που ήταν ο μέτοχος ρωσικών συμφερόντων, στους άλλους δύο μετόχους της RCB Bank.

Οι άλλες δύο εταιρείες οι οποίες καθίστανται μεγαλομέτοχοι, οι Crendaro Investments Limited και Mitarva Limited διοικούνται από μετόχους από την Διοίκηση της Τράπεζας, εταιρείες όμως κυπριακές. Στη διοίκηση της Crendaro Investments Limited βρίσκεται ο CEO της RCB Bank, Kirill Zimarin και στη διοίκηση της Mitarva Limited άλλο μέλος του Board της RCB Bank. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η RCB Bank καθίσταται μία αμιγώς κυπριακή τράπεζα και αποστασιοποιείται από οποιεσδήποτε κυρώσεις θα έπληγαν τον μεγαλομέτοχό της.

Μπλόκο στην VTB

Το βράδυ της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου 2022 οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους, επέβαλαν κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από Fact Sheet του Λευκού Οίκου, οι ενέργειες περιλαμβάνουν οικονομικές κυρώσεις και αυστηρούς ελέγχους εξαγωγών που θα έχουν βαθύ αντίκτυπο στην οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας και την πρόσβαση σε τεχνολογία αιχμής. Εστιάζοντας στην VTB Bank, τον -πρώην- μεγαλομέτοχο της RCB Bank, αποφασίστηκαν πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού στο δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας, την VTB Bank (VTB), συμπεριλαμβανομένων και 20 θυγατρικών. Όπως εξηγεί στο συγκεκριμένο Fact Sheet ο Λευκός Οίκος, αυτή η ενέργεια θα παγώσει οποιοδήποτε από τα περιουσιακά στοιχεία της VTB που αγγίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και θα απαγορεύσει σε άτομα των ΗΠΑ να συναλλάσσονται μαζί τους. Η VTB κατέχει σχεδόν το ένα πέμπτο των συνολικών περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού τραπεζικού τομέα, είναι πολύ εκτεθειμένη στις ΗΠΑ και στα δυτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα και είναι συστημικά κρίσιμη για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Φον Ντερ Λάιεν τόνισε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου πως στο πλαίσιο των κυρώσεων θα παγώσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη και θα σταματήσει την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και όλα τα παραπάνω σε στενή συνεννόηση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, με Ιαπωνία και Αυστραλία. Από την αρχή της εβδομάδας υπήρχε ανησυχία εντός της Λευκωσίας για το στάτους τραπεζών που έχουν σχέσεις μετοχικές με Ρωσία, ωστόσο την Πέμπτη μετά τις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας εντάθηκαν.

Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε άλλα 10 μέτρα που θα επιβληθούν κατά της Ρωσίας, πέρα από τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Μέσα σε αυτές τις κυρώσεις πρόθεση ήταν να επιβληθεί δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε όλες τις μεγάλες ρωσικές τράπεζες με άμεσο πάγωμα έναντι της VTB που έχει παρουσιαστικά στοιχεία συνολικού ύψους 154 δισ. λιρών.

Το μετοχικό κάδρο

Η Crendaro Investments Limited κρατά 7.889.933 μετοχές στην RCB Bank ή 73,04% και η Mitarva Limited κρατά 2.911.536 μετοχές στην RCB Bank Ltd, ή 26,96%. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την τράπεζα, «η μετοχική δομή της RCB Bank απαρτίζεται πλέον αποκλειστικά από ιδιώτες Κύπριους μετόχους από την Διοίκηση της Τράπεζας».

Η νέα μετοχική σύνθεση υπόκειται στη συναίνεση των Ρυθμιστικών Αρχών, ενώ όπως είναι ευκόλως κατανοητό, ήταν κίνηση που έγινε στον απόηχο των εξελίξεων του Ουκρανικού και του κύματος κυρώσεων που αναμένονταν στη Ρωσία.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση