ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ΕΤΕπ λύνει το γόρδιο δεσμό με τη Βουλή και τη ρευστότητα

Δάνεια συνολικού ύψους μέχρι και 1.7 δισ. ευρώ θα διατεθούν, ενώ θα επιδοτηθεί το 3,5% του επιτοκίου τους για τα πρώτα 2 χρόνια

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ως εργαλείο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να λύσει το γόρδιο δεσμό της ρευστότητας αλλά συγχρόνως και τις όποιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να υπάρχουν από τη Βουλή αναφορικά με τα χαμηλότοκα δάνεια που θα λάβουν οι επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Μαΐου 2020 το Σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων και της κυπριακής οικονομίας, με τη συνολική ρευστότητα που θα αντληθεί από τα ταμεία της ΕΤΕπ να ανέρχεται στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το σημαντικό είναι όμως πως χρησιμοποιώντας την ΕΤΕπ η Κυβέρνηση διασφαλίζει πως αυτή η ρευστότητα πρώτον θα υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί και δεύτερον να μην κολλήσει ή καθυστερήσει πάλι στην Βουλή με τροπολογίες. Μεγάλο μέρος της ρευστότητας που θα παραχωρηθεί θα γίνει μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Η ίδρυση του ΤΕΚ αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Ομίλου της ΕΤΕπ και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις ΜΜΕ, μέσω παροχής χρηματοδοτικών προϊόντων επιμερισμού κινδύνου και συγκεκριμένα μέσω δανείων με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Υπάρχει από το 2014, αλλά είχε μικρότερο ποσό στα ταμεία του, 140 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μέγιστο αριθμό προσωπικού τα 250 άτομα, ανά επιχείρηση.

Πέρα από το ΤΕΚ, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως για σκοπούς χορήγησης δανείων προς κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αποφάσισε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως αυξήσει το σχέδιο δανειοδότησης κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα από σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είχε εγκριθεί ήδη η χρηματοδότηση ενός Σχεδίου Παραχώρησης Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ για χορήγηση δάνειων προς τις κυπριακές τράπεζες για χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (SMEs) και Εταιρειών Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Mid-caps) στην Κύπρο με πόρους συνολικού ύψους €1δις, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα. Δικαιούχοι θα είναι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί και λειτουργούν στην Κύπρο που εργοδοτούν μέχρι 3000 εργαζόμενους, ανά επιχείρηση.

Τέλος, πάλι από την ΕΤΕπ, συμφωνία που πέρασε την Τρίτη το βράδυ, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο δημιουργήθηκε για σκοπούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Η συμφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ θα επιτρέψει στον όμιλο της τράπεζας να αυξήσει την υποστήριξή του για τις περισσότερες μικρές και μεσαίες ευρωπαϊκές εταιρείες, παρέχοντας επιπλέον 200 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση. Η Κύπρος αναμένεται να αντλήσει από το εν λόγω ταμείο ποσό 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας. Τα δάνεια του παρόντος σχεδίου θα είναι εγγυημένα κατά 80% από το εν λόγω ταμείο.

Επιδοτήσεις στα χαμηλότοκα δάνεια

Πλέον όμως με την ομπρέλα της ΕΤΕπ, η Κυβέρνηση προχωρά σε ένα βήμα παραπάνω και θα επιδοτήσει το 3,5% του κάθε δανείου που θα συναφθεί ή συνάφθηκε από την 1η του Μάρτη για σκοπούς ενίσχυσης της ρευστότητας της κάθε επιχείρησης. Το σχέδιο θα αφορά δάνεια που συνήφθησαν από την 1η Μαρτίου του 2020 έως και το τέλος του χρόνου. Η επιδότηση του επιτοκίου θα είναι για περίοδο τεσσάρων χρόνων σε επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται προβληματικές όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως ανακοινώθηκε, στα πρώτα 2 χρόνια θα επιδοτείται το επιτόκιο μέχρι 3.5%, ενώ για τον τρίτο μέχρι τον τέταρτο χρόνο θα επιδοτείται το επιτόκιο κατά 2% για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους και 1.5% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Από εδώ και πέρα ενδιαφέρον έχει σε τι επιτόκιο θα θελήσουν οι κυπριακές τράπεζες να δώσουν δάνεια – ρευστότητα στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη.

Εφάπαξ ποσά

Όσον αφορά στο σχέδιο επιδότησης των μικρών επιχειρήσεων με απευθείας χορηγίες για κάλυψη μέρους του ενοικίου και των λειτουργικών τους εξόδων, αυξήθηκαν και τα ποσά της χορηγίας, αλλά και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περίμετρο. Μπήκαν δηλαδή και επιχειρήσεις που έχουν μέχρι και 50 υπαλλήλους. Αυτοτελώς εργαζόμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που ήταν ενταγμένοι στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας την περίοδο 13 Απριλίου – 12 Μαΐου 2020 και απασχολούσαν μέχρι ένα άτομο η χορηγία θα είναι στα 1250 ευρώ. Από 2 έως 5 άτομα στα 3000 ευρώ, από 6 έως 9 άτομα στα 4000 ευρώ και από 10 έως 50 άτομα, στα 6000 ευρώ.

Και άλλα σχέδια

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προς ενίσχυση της ανάκαμψης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δοθούν οδηγίες σε όλες τις αρμόδιες Αρχές, και αυτό είναι μια άλλη απόφαση, όπως προβούν σε άμεση προκήρυξη προσφορών για όλα τα αναπτυξιακά έργα με βάση τις εξαγγελίες που κατά καιρούς είχα προβεί, ή και άλλα έργα τα οποία είναι ώριμα, ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη περίοδο προκήρυξης τους με βάση τον προϋπολογισμό. «Συνεπώς, όχι μόνο δεν αναστέλλεται αλλά επισπεύδεται η εκτέλεση των αναπτυξιακών έργων. Νοείται ότι της απόφασης εξαιρείται, επί του παρόντος, το έργο που αφορά το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων», σημείωσε.

Προς ενίσχυση του τουριστικού τομέα και της συνδεσιμότητας της Κύπρου, αποφασίστηκε επιπλέον σχέδιο κινήτρων ύψους 6.3 εκατομμυρίων ευρώ, που με το υφιστάμενο σχέδιο ανέρχεται συνολικά στα 15.7 εκατομμύρια ευρώ που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του 2020.

Προς ενίσχυση του τομέα τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης, αποφασίσθηκε η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5% για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2020 μέχρι την 10η Ιανουαρίου του 2021.

Προς στήριξη και ενίσχυση του αγροτικού τομέα, θα διατεθεί, ποσό ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση