ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κούρσα για δύο η θέση του κεντρικού τραπεζίτη

Κωνσταντίνος Ηροδότου και Ανδρέας Περσιάνης, αμφότεροι μέλη της Κεντρικής Τράπεζας

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα που θα αναλάβει τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, ενώ αν δεν προχωρήσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης αυτή την εβδομάδα στον διορισμό, θα πρέπει σίγουρα να το πράξει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και αυτό, διότι στις 11 Απριλίου ολοκληρώνεται η θητεία της νυν διοικήτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και πρέπει τουλάχιστον έναν μήνα προηγουμένως να ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου της, ώστε να έχει και την ευχέρεια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να την εγκρίνει ή να την απορρίψει. 

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα που θα αναλάβει τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, ενώ αν δεν προχωρήσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης αυτή την εβδομάδα στον διορισμό, θα πρέπει σίγουρα να το πράξει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και αυτό, διότι στις 11 Απριλίου ολοκληρώνεται η θητεία της νυν διοικήτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και πρέπει τουλάχιστον έναν μήνα προηγουμένως να ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου της, ώστε να έχει και την ευχέρεια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να την εγκρίνει ή να την απορρίψει. 

Η «τριπλέτα» των επικρατέστερων για τη θέση άλλαζε συνεχώς αυτό τον χρόνο, όμως δύο ονόματα ήταν σταθερά. Ο λόγος για το εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΚ, Κωνσταντίνο Ηροδότου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΚ, Ανδρέα Περσιάνη. Υπήρξαν συζητήσεις στον λόφο του Προεδρικού και για άλλα ηχηρά ονόματα που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο εντός και εκτός συνόρων. 

Ως υποψήφιοι πέρασαν οι εξής: ο διευθύνων σύμβουλος της Citi για την Ελλάδα (Citi Country Officer), Αιμίλιος Κυριάκου, ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και πρώην τραπεζίτης της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank Ελλάδος, Μιχάλης Κολακίδης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο συγκρότημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Τάκης Αράπογλου. Ως γνωστόν, ο κ. Αράπογλου έχει προταθεί για νέος πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Κολακίδης επέλεξε να παραμείνει στη θέση του CFO της Titan, ενώ για τον κ. Κυριάκου δεν ευοδώθηκε το όλο εγχείρημα. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διερεύνησε και το ενδεχόμενο προσώπων που είναι εκτός ελληνικής και κυπριακής πραγματικότητας, όμως ως σκόπελος λειτούργησε ο νόμος της Κεντρικής Τράπεζας που δεν επιτρέπει διορισμό ξένου τραπεζίτη για τη θέση του διοικητή/τριας της ΚΤΚ. Θα χρειαζόταν αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, διαδικασία που θα καθυστερούσε τον διορισμό. 

Τα ρεπορτάζ του 2018 και του τρέχοντος έτους είχαν ως πρωταγωνιστές τα δύο πρόσωπα που είναι ήδη μέσα στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τον κ. Ηροδότου και τον κ. Περσιάνη. Το γεγονός αυτό κάνει την υπόθεση του διορισμού του διοικητή της Κεντρικής μέχρι και στο τελευταίο δεκαήμερο, «κούρσα για δύο». Κούρσα στην οποία οι θεατές είναι κυρίως τα κόμματα, αφού για να διορισθεί, ο όποιος από τους δύο ως κεντρικός τραπεζίτης, έχει περάσει –όπως είθισται άλλωστε– από κομματικές κρησάρες και έχουν «φλερτάρει» με πρόσωπα κλειδιά τα οποία λειτουργούν ανασταλτικά ή ως καταλύτες για το αποτέλεσμα. 

Τα προφίλ τους 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η «Κ» από τον περίγυρο των δύο προσώπων και από άτομα τα οποία γνωρίζουν το «πώς κινούνται», προκύπτει πως και οι δύο έχουν τις ίδιες πιθανότητες για διορισμό, αφού τα βιογραφικά τους είναι πλούσια. Όπως επισημάνθηκε, στη δεδομένη περίσταση θα ζυγιστούν τα αρνητικά τους σημεία και όχι τα θετικά, διότι και οι είναι άριστοι γνώστες των τραπεζικών ζητημάτων και ο διορισμός θα είναι με διαφορά στήθους. 

Γι’ αυτό εξάλλου στα τραπεζικά πηγαδάκια υπάρχει προβάδισμα μία για το ένα πρόσωπο και μία για το άλλο. Οι εναλλαγές αυτές έχουν κορυφωθεί από τον Δεκέμβριο και εντεύθεν, λόγω του ότι πλησιάζουμε στο τέλος της θητείας της κ. Γιωρκάτζη και εντείνεται ο μεταξύ τους ανταγωνισμός. Από τη μία ο κ. Ηροδότου περιγράφεται «δεν βάζει εύκολα νερό στο κρασί του». Ως χαρακτηριστικό φαντάζει αρνητικό, ωστόσο, για μία τόσο καίρια θέση ίσως λειτουργήσει θετικά εκ του αποτελέσματος για την οικονομία της Κύπρου. 

Ίσως και για τον πρόεδρο λειτουργήσει θετικά, συμπληρώνοντας «τα θέλω του» στο γεγονός ότι θέλει να υπάρχει μία φωνή τραπεζίτη που να έχει βαρύτητα, λόγο και παράστημα στη Φρανκφούρτη. Σχολιάστηκε δε πως, ο κ. Ηροδότου δεν πρέπει να κριθεί από το έργο του ως Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, διότι οι καταστάσεις δεν ήταν ευνοϊκές για να γίνουν αλλαγές σε ημικρατικούς και δεν πρέπει να του φορτωθεί όποια αποτυχία. Από την άλλη, ο κ. Περσιάνης –εξετάζοντας το βιογραφικό του– έχει βαθιά γνώση από επενδύσεις, επενδυτικά ταμεία και την Επενδυτική Τραπεζική, γεγονός που ίσως μετρήσει για το προφίλ που θέλει να παρουσιάσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον νέο του τραπεζίτη και τον τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο. 

Ως γνωστόν, υπάρχει μεταστροφή του τομέα των υπηρεσιών στη χώρα και υπάρχει καταφανής ροπή στις επενδύσεις και τα επενδυτικά ταμεία. Είναι μία πίτα που η Κύπρος έχει πολύ μικρό μερίδιο και ίσως το συγκεκριμένο πρόσωπο λειτουργήσει θετικά για ένα καλό αποτέλεσμα. Πρόσωπα κλειδιά του οικονομικού τοπίου της Κύπρου μετέφεραν πως όποιος από τους δύο και να είναι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης θα υπάρξει δραστική βελτίωση στους χειρισμούς της ΚΤΚ σε σύγκριση με την τωρινή διοίκησή της. «Χρειάζεται αξιόπιστη εποπτεία η Κεντρική και ο λόγος της να μετρά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρέπει να πιστώσουμε, ωστόσο, πως η οικονομική θέση του νησιού ήταν διαφορετική όταν ανέλαβε η κ. Γιωρκάτζη και διαφορετική εν έτει 2019», κατέληξαν.

Τα βιογραφικά των δύο υποψηφίων 

Κωνσταντίνος Ηροδότου Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο University College London (UCL) το 1996 με BSc στα Οικονομικά (First Class Honours και βραβείο πανεπιστημίου για την απόδοσή του στα οικονομικά). Το 2001, αποφοίτησε από το London Business School με MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με Διάκριση (ανώτατο 10% της χρονιάς). Στη συνέχεια, εργοδοτήθηκε από τη UBS Investment Bank στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε για σχεδόν όλη την καριέρα του στην επενδυτική τραπεζική και έφθασε να διοικεί ταυτόχρονα δύο τομείς της τράπεζας. Ήταν επικεφαλής της Ναυτιλίας για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και ταυτόχρονα επικεφαλής Υποδομών & Παραχωρήσεων / Χρηματοδοτήσεων Έργων για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Επανεκκίνησε και τους δύο τομείς και τους ανέπτυξε σε εργασίες με ετήσια έσοδα πολλών εκατομμυρίων. Υπήρξε σύμβουλος κυβερνήσεων, καθώς και ομίλων και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε μεγάλες χρηματοοικονομικές συναλλαγές και στρατηγικές, συνολικής αξίας άνω των €50 δισ. Η εμπειρία του περιλαμβάνει τη δόμηση και ηγεσία πολύπλοκων διαπραγματεύσεων, συγχωνεύσεις και εξαγορές, παραχωρήσεις έργων, εισαγωγές εταιρειών σε χρηματιστήρια (NASDAQ και NYSE), δόμηση και άντληση ιδίων και δανειακών κεφαλαίων (τραπεζική χρηματοδότηση και ομόλογα), εταιρικές και χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις καιχρηματοδοτήσεις έργων. Τον Ιούνιο του 2014 επιλέγηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό ως Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων στην Κύπρο και τον Μάρτιο του 2017 διορίστηκε ως εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΚ.

Ανδρέας Περσιάνης Ο Ανδρέας Περσιάνης γεννήθηκε το 1963 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Cambridge το 1986 με πτυχίο MAHonours στη Μηχανολογία. Κατόπιν αποφοίτησε από το Wharton Business School με MBA στα Χρηματοοικονομικά και την Επενδυτική Τραπεζική το 1989. Από το 1989 μέχρι το 1994 διετέλεσε στέλεχος της εταιρείας Bain&Company στο Λονδίνο, δεύτερος μεγαλύτερος οίκος συμβούλων διαχείρισης (management consultants) παγκοσμίως, με έδρα τη Βοστώνη. Συμμετείχε σε έργα, στρατηγικούς σχεδιασμούς, συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρηματικούς ανασχεδιασμούς για μεγάλες εταιρείες που ανήκαν στον δείκτη τιμών μετοχών Financial Times Stock Exchange 100 (FTSE 100). Είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Centaur Financial Services Ltd από το 1994, μιας εταιρείας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα στην Κύπρο. Η εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια για ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Διορίστηκε ως μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΚ, τον Φεβρουάριο του 2014.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση