ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καμπανάκι από ψήφιση τροπολογιών σε ν/σ για Δικαστήρια

Προχωρούν σε κοινή ανακοίνωση τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για συνέπειες

ΚΥΠΕ

Ενδεχόμενη ψήφιση των τροπολογιών των πολιτικών κομμάτων σε σχέση με το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Δικαστηρίων Νόμο, θα δυναμιτίσει τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα μας οδηγήσει σε γεγονότα της περιόδου 2012-2013, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Ταυτόχρονα, τα δύο Υπουργεία αναφέρουν ότι οι προτάσεις νόμου που θα συζητηθούν αύριο στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπρόσωπων και οι οποίες αποσκοπούν στην πλήρη καταστρατήγηση του πλαισίου εκποιήσεων, οδηγούν και αυτές τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την κυπριακή οικονομία σε δύσκολα και επικίνδυνα μονοπάτια.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τους, τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι «η απόφαση για την απόσυρση του νομοσχεδίου που τροποποιεί τον περί Δικαστηρίων Νόμο, έγινε αφού λήφθηκε υπόψη η συζήτηση που διεξήχθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, εν τη απουσία των αρμόδιων Υπουργείων και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, όπου κατέληξε σε σειρά τροπολογιών από τα πολιτικά κόμματα, οι οποίες όχι μόνο είναι εκτός της φιλοσοφίας του κυβερνητικού νομοσχεδίου, αλλά ενδεχόμενη ψήφισή τους θα δυναμιτίσει τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα μας οδηγήσει σε γεγονότα της περιόδου 2012-2013».

Προσθέτουν ότι ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο είχε ως στόχο την ταχεία εκδίκαση διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών/ εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, με κύριο βάρος στις κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, κατέληξε, μέσω τροπολογιών που δεν σχετίζονται με τη δομή και το αντικείμενο του περί Δικαστηρίων Νόμου, όπως αναφέρουν, «σε εργαλείο για την πλήρη αναστολή των διαδικασιών εκποίησης, επηρεάζοντας τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και υποχρεώσεις της Δημοκρατίας έναντι ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών».

Όσον αφορά στις προτάσεις νόμου που θα συζητηθούν αύριο στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπρόσωπων, τα δύο Υπουργεία αναφέρουν ότι «αποσκοπούν στην πλήρη καταστρατήγηση του πλαισίου εκποιήσεων» και «οδηγούν και αυτές τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την κυπριακή οικονομία σε δύσκολα και επικίνδυνα μονοπάτια».

«Tόσο οι θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών όσο και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κατά τη συζήτηση των προτάσεων νόμου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ήταν ξεκάθαρες», αναφέρουν και προσθέτουν ότι «αλλαγές του πλαισίου εκποίησης στη βάση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων θα επιφέρει κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες, με άμεσο κίνδυνο το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφέρουν ότι «τα μηνύματα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (ΕΚΤ- ΕΕ) και το ΔΝΤ σε σχέση με τις αλλαγές που προωθούνται όσον αφορά τους κινδύνους, είναι ξεκάθαρα».

«Θα ανάμενε κάποιος ότι σε ένα κράτος, το οποίο έφθασε στα όρια χρεοκοπίας το 2013, με νωπές τις μνήμες από την τότε περίοδο, οι νομοθέτες του θα ήταν πιο φειδωλοί και προσεκτικοί στις κινήσεις τους», προσθέτουν.

Στην κοινή ανακοίνωση, τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους «ως προς την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) που βρίσκονται σήμερα τόσο εντός, όσο και εκτός του τραπεζικού τομέα».

«Τονίζουμε τη βαρύτητα που δίνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κατά την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, στο υπό αναφορά θέμα και την εντατικοποίηση της προσπάθειας που χρειάζεται να γίνει», προσθέτουν.

Αναφέρουν επίσης ότι «όλοι οι Οίκοι Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θέτουν ως βασικό κριτήριο για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας την περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ σε βιώσιμα επίπεδα» και τονίζουν «την τεράστια σημασία ενός σταθερού νομικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει τους εξωδικαστικούς φυσικούς και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, παράλληλα με την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού πλαισίου αφερεγγυότητας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των ΜΕΧ».

«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν στρατηγικά να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο», καταλήγουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση